ΚεντρικήΥγεία

Η αλλαγή στον τρόπο που πίνετε καφέ και κρασί που μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παγκρέατος

7/1/2024

Ένα από τα πιο πρώιμα παράδοξα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι μια αλλαγή που παρατηρεί ο ασθενής όταν πίνει καφέ ή κρασί.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εμφανίζεται με συχνότητα 7.7 νέα περιστατικά κάθε χρόνο ανά 100.000 πληθυσμό. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος στη χώρα μας, η αντίστοιχη συχνότητα είναι 9.2 για τον ανδρικό πληθυσμό και 5.6 για τον γυναικείο.

Συνολικά η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου παγκρέατος στην Ελλάδα είναι 7.4 νέα περιστατικά κάθε χρόνο σε 100.000 πληθυσμό. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 740 νέα περιστατικά στη χώρα μας κάθε χρόνο

Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που έχει μεγαλύτερη συχνότητα στους ηλικιωμένους, καθώς το 45% των περιστατικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος είναι πάνω από 65 ετών, ενώ δυστυχώς σε μικρό ποσοστό διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο με αποτέλεσμα να μην έχει καλή  πρόγνωση.

Κάποια από τα συμπτώματα της  νόσου είναι πόνος στην κοιλιά, έλλειψη όρεξης, απώλεια βάρους, κίτρινο χρώμα στο δέρμα και τα μάτια, σκούρο χρώμα στα ούρα, έντονος κνησμός ,κόπωση και αδυναμία, όπως αναφέρει η Mayo clinic.  

Ωστόσο μια ακόμα ένδειξη μπορεί να αποτελέσει η αλλαγή όταν καταναλώνεται καφές ή κρασί .

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο Dr. Mark Fraiman, χειρουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει στην Mirror, πως υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η παχυσαρκία, γενετικοί παράγοντες και ο διαβήτης. Αναφέρει επίσης ότι πολλές φορές, η αλλαγή στη γεύση ή και μια μεταλλική γεύση μπορεί να αποτελούν ένδειξη.

“Κάποιοι ασθενείς δεν γεύονται τον καφέ, το κρασί και το τσιγάρο”, λέει ο χειρουργός.

Το NHS (Αγγλικό Σύστημα Υγείας), μάλιστα αναφέρει πως ο καρκίνος του παγκρέατος πολλές φορές εκδηλώνεται με συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Αν και το σύμπτωμα αυτό είναι και χαρακτηριστικό σύμπτωμα του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου, αν ο πόνος σας αλλάξει ή χειροτερέψει επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Πώς θα μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου

Για να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι πολύ σημαντικό- και είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σας συμβουλεύσει και ο γιατρός σας-, να μειώσετε ή να σταματήσετε  το κάπνισμα.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε έναν υγιή και ισορροπημένο τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει την τακτική άσκηση, καθώς και μία ισορροπημένη διατροφή.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρέσπες: Ένα Διασυνοριακό Πάρκο για τρεις χώρες

xristiana

Η κερδοφόρα επιγραφή

xristiana

Τρένα: Aπεργία της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης στις 30/5

xristiana