ΚεντρικήΥγεία

Δίαιτα NiMe: Χάστε βάρος και μεταμορφώστε την υγεία σας χωρίς να μετράτε θερμίδες

24/1/2024

Σε εύπορες χώρες του δυτικού κόσμου, οι σύγχρονες δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έχουν συνδεθεί με απότομη αύξηση χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, μια δίαιτα που έχει σχεδιαστεί με βάση τα διατροφικά πρότυπα μη βιομηχανικών κοινωνιών, έδειξε σημαντικά οφέλη για την υγεία σε δοκιμή σε ανθρώπους.

Μετά από μόλις τρεις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στο μεταβολισμό και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Ειδικότερα, η δίαιτα οδήγησε σε:

Αυτές οι βελτιώσεις συνδέθηκαν με ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία μας, επηρεάζοντας την πέψη, την ανοσία και τον μεταβολισμό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Jens Walter του University College Cork. Η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά.

«Η εκβιομηχάνιση έχει επηρεάσει δραστικά το μικροβίωμα του εντέρου μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων», εξήγησε ο καθηγητής Walter, ο οποίος είναι επίσης κύριος ερευνητής στο APC Microbiome Ireland, ένα παγκοσμίου φήμης ερευνητικό κέντρο στην Ιρλανδία.

«Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, αναπτύξαμε μια διατροφή που μιμείται τις παραδοσιακές, μη βιομηχανικές διατροφικές συνήθειες και είναι συμβατή με την κατανόησή μας σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις διατροφής-μικροβιώματος. Σε μια αυστηρά ελεγχόμενη ανθρώπινη δοκιμή, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα και κατανάλωσαν L. reuteri (Lactobacillus reuteri), ένα βακτήριο γαλακτικού οξέος που βρίσκεται σε αφθονία στο έντερο των κατοίκων της Παπούας Νέας Γουινέας, αλλά σπάνια βρίσκεται στο μικροβίωμα ανθρώπων των βιομηχανικών χωρών».

Λεπτομέρειες και οφέλη της δίαιτας NiMe

Η μελέτη έδειξε ότι η νέα δίαιτα με τίτλο NiMe (Non-industrialized Microbiome Restore) diet ενίσχυσε τη βραχυπρόθεσμη παραμονή του L. reuteri στο έντερο.

Βελτίωσε επίσης τα χαρακτηριστικά του μικροβιώματος που έχουν υποστεί βλάβη από τη βιομηχανοποίηση, για παράδειγμα μείωσε τα προφλεγμονώδη βακτήρια και τα βακτηριακά γονίδια που αποδομούν το στρώμα βλέννας στο έντερο. Αυτές οι αλλαγές συνδέθηκαν με βελτιώσεις στους καρδιομεταβολικούς δείκτες κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Παρόλο που οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες στη δίαιτα NiMe, έχασαν βάρος και η δίαιτα από μόνη της οδήγησε σε σημαντικά καρδιομεταβολικά οφέλη.

Αρχές σχεδιασμού της δίαιτας NiMe

Ο καθηγητής Walter και οι συνεργάτες του, μελετώντας το μικροβίωμα του εντέρου των κατοίκων της αγροτικής Παπούας Νέας Γουινέας, διαπίστωσαν ότι χαρακτηρίζεται από πολύ μεγαλύτερη ποικιλομορφία και είναι εμπλουτισμένο σε βακτήρια που τρέφονται με φυτικές ίνες. Είχαν δε χαμηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών βακτηρίων που συνδέονται με τη δυτική διατροφή. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό της δίαιτας NiMe.

Η δίαιτα NiMe έχει τα βασικά χαρακτηριστικά των μη βιομηχανικών διαιτών:

  • Έχει ως βάση τις τροφές φυτικής προέλευσης αλλά δεν είναι χορτοφαγική: Αποτελείται κυρίως από λαχανικά, όσπρια και άλλα τρόφιμα ολικής αλέσεως. Προβλέπει την κατανάλωση μίας μικρής μερίδας ζωικής πρωτεΐνης την ημέρα (σολομός, κοτόπουλο ή χοιρινό).
  • Δεν περιέχει γαλακτοκομικά, βοδινό κρέας ή σιτάρι: Εξαιρούνται απλώς επειδή δεν αποτελούν μέρος των παραδοσιακών τροφίμων που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Παπούα Νέας Γουινέας.
  • Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες: Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ήταν 22 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες – υπερβαίνοντας τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις.

Κοινωνικός αντίκτυπος και μελλοντικές κατευθύνσεις

«Όλοι γνωρίζουν ότι η διατροφή επηρεάζει την υγεία, αλλά πολλοί υποτιμούν τον βαθμό στον οποίο συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο καθηγητής Walter.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο καθηγητής Paul Ross, διευθυντής του APC Microbiome Ireland, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή δείχνει ότι μπορούμε να στοχεύσουμε το μικροβίωμα του εντέρου μέσω συγκεκριμένων διαιτολογίων για να βελτιώσουμε την υγεία και να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθενειών. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μελλοντικές διατροφικές οδηγίες και να εμπνεύσουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων και συστατικών τροφίμων, καθώς και θεραπευτικών ουσιών, που στοχεύουν στο μικροβίωμα».

«Οι συνταγές από τη δίαιτα NiMe θα αναρτηθούν στις σελίδες μας στο Instagram (@nimediet) και στο Facebook, ενώ σύντομα θα συμπεριληφθούν και σε ένα διαδικτυακό βιβλίο μαγειρικής. Είναι σημαντικό για εμάς να διαθέσουμε ελεύθερα αυτές τις συνταγές, ώστε όλοι να μπορούν να τις απολαύσουν και να βελτιώσουν την υγεία τους τροφοδοτώντας το μικροβίωμα του εντέρου τους», δήλωσε η Δρ. Anissa Armet από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, διατροφολόγος που συμμετείχε στο σχεδιασμό της δίαιτας NiMe και εκ των κύριων συγγραφέων της δημοσίευσης.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Για Την Πρόληψη & Καταπολέμηση Της Σεξουαλικής Παρενόχλησης Στην Εργασία

xristiana

Κολπικές εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι ανησυχητικές

xristiana

Η Εστία Πιερίδων Μουσών για 18η φορά καλεί τα μέλη της σε εθελοντική αιμοδοσία

xristiana