ΚεντρικήΥγεία

Γιατί πονάνε τα πόδια σας; Ποιες είναι οι αιτίες και τι να κάνετε, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

25/12/2024

Ανακουφίστε τον πόνο στα πόδια σας. Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες του πόνου στα πόδια και πώς να τον αντιμετωπίσετε για να ανακουφιστείτε.

Τα πόδια μας καταπονούνται σε καθημερινή βάση και συχνά υποφέρουν από πόνο και δυσφορία. Ο πόνος στα πόδια μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να αναπτυχθεί σταδιακά, επηρεάζοντας την ικανότητά σας να περπατάτε, να τρέχετε ή ακόμα και να στέκεστε άνετα.

Συνήθως, ο πόνος εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του ποδιού, όπως η φτέρνα, η καμάρα, τα δάχτυλα ή το πάνω μέρος του ποδιού. Η ένταση του πόνου μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση έως έντονη δυσφορία, ανάλογα με την αιτία.

Το να κατανοείτε την αιτία αλλά και την πηγή του πόνου στα πόδια είναι το κλειδί για την αντιμετώπισή του. Ας δούμε μερικές από τις πιο συχνές αιτίες, από τη φτέρνα έως τα δάχτυλα, καθώς και κάποιους τρόπους για να ανακουφιστείτε.

Γιατί μπορεί να πονάνε τα πόδια σας;

Ο πόνος στα πόδια μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους. Ο τύπος και η πηγή του πόνου μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε την αιτία. Μερικές κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Τραυματισμό: Διαστρέμματα, κατάγματα ή τραβήγματα που προκύπτουν από πτώσεις ή ατυχήματα μπορούν να προκαλέσουν ξαφνικό πόνο.
  • Υπερβολική καταπόνηση: Επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως το έντονο περπάτημα, το τρέξιμο ή η πολύωρη ορθοστασία, συχνά οδηγούν σε πόνο.
  • Ακατάλληλα υποδήματα: Η χρήση παπουτσιών που δεν εφαρμόζουν σωστά ή δεν παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.
  • Ιατρικές παθήσεις: Ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και οι νευρολογικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στα πόδια.

Πόνος στη φτέρνα

Ο πόνος στη φτέρνα μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, συχνά λόγω έντονης δραστηριότητας ή ακατάλληλων υποδημάτων. Μερικές συχνές αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Αυτή η πάθηση προκαλεί έντονο πόνο στο κάτω μέρος της φτέρνας λόγω φλεγμονής της πελματιαίας απονεύρωσης, μιας λωρίδας ιστού που εκτείνεται κατά μήκος του πέλματος. Ο πόνος είναι συχνότερα πιο έντονος το πρωί ή μετά από αρκετή ώρα καθιστικής θέσης.
  • Τενοντίτιδα Αχιλλείου: Ο πόνος στο πίσω μέρος της φτέρνας μπορεί να υποδεικνύει τενοντίτιδα Αχιλλείου, έναν τραυματισμό από υπερβολική χρήση του τένοντα που συνδέει τους μύες της γάμπας με το οστό της φτέρνας.
  • Άκανθα πτέρνας: Πρόκειται για οστικές προεξοχές που σχηματίζονται στη φτέρνα και συχνά σχετίζονται με την πελματιαία απονευρωσίτιδα ή τη χρήση ακατάλληλων παπουτσιών. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά το περπάτημα ή την ορθοστασία.

Για την πρόληψη του πόνου στη φτέρνα, φορέστε παπούτσια με καλή υποστήριξη και μαλακή φτέρνα, κάντε σωστή προθέρμανση πριν από την άσκηση και διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος.

Πόνος στην καμάρα του ποδιού

Η καμάρα του ποδιού είναι η καμπύλη περιοχή μεταξύ της φτέρνας και του μπροστινού μέρους του ποδιού. Ο πόνος στην ποδική καμάρα συνήθως οφείλεται σε προβλήματα με τους υποστηρικτικούς ιστούς του ποδιού. Για παράδειγμα, άτομα με πλατυποδία ή υψηλές καμάρες μπορεί να βιώσουν δυσφορία.

  • Πλατυποδία ή επίπεδες καμάρες (pes planus): Εμφανίζεται όταν οι καμάρες των ποδιών επιπεδώνονται ή καταρρέουν, προκαλώντας πόνο, κυρίως μετά από παρατεταμένο περπάτημα ή ορθοστασία. Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με πλατυποδία, ενώ άλλοι την αποκτούν αργότερα λόγω αδυναμίας στους τένοντες και στους μαλακούς ιστούς που στηρίζουν την καμάρα.
  • Κοιλοποδία ή υψηλές καμάρες (pes cavus): Η ύπαρξη υψηλών καμάρων μπορεί να αυξήσει την πίεση στο μπροστινό μέρος και τη φτέρνα του ποδιού, προκαλώντας πόνο. Αυτή η πάθηση είναι συχνά κληρονομική ή συνδέεται με προβλήματα στα νεύρα.
  • Υπερπρηνισμός ή λανθασμένη βάδιση: Όταν το πόδι γέρνει υπερβολικά προς τα μέσα κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην καμάρα. Οι υπέρβαροι ή όσοι έχουν ελαφρώς πεσμένες καμάρες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την πάθηση.

Έλκη στα πόδια: 5 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Πόνος στο πρόσθιο πέλμα

Το μπροστινό μέρος του πέλματος, γνωστό και ως πρόσθιο πέλμα, είναι η περιοχή στο κάτω μέρος του ποδιού όπου τα δάχτυλα συνδέονται με το υπόλοιπο πέλμα. Αποτελείται από μύες, συνδέσμους (ίνες που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους), τένοντες, οστά και νεύρα. Το πρόσθιο πέλμα απορροφά μεγάλο μέρος της καταπόνησης, ειδικά σε άτομα που είναι δραστήρια στον αθλητισμό. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία, τη διανομή του βάρους και την ώθηση κατά το περπάτημα, το τρέξιμο ή το άλμα.

Ο πόνος σε αυτή την περιοχή μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως η αύξηση βάρους, η υπερβολική καταπόνηση, βλάβες στα νεύρα ή η χρήση ακατάλληλων υποδημάτων. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες πόνου στο μπροστινό μέρος του πέλματος περιλαμβάνουν:

  • Μεταταρσαλγία: Τα άτομα με μεταταρσαλγία συχνά περιγράφουν τον πόνο στο μπροστινό μέρος του πέλματος σαν να «πατούν πάνω σε πέτρα». Η πάθηση αυτή συνδέεται με δραστηριότητες υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο, ή με τη χρήση ακατάλληλων υποδημάτων, ιδιαίτερα ψηλοτάκουνων. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά και βελτιώνονται με την ανάπαυση.
  • Πόνος στα σησαμοειδή οστά: Η σησαμοειδίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει το πρόσθιο πέλμα και προκαλείται από ερεθισμό των σησαμοειδών οστών — δύο μικρών, σε μέγεθος μπιζελιού, οστών που βρίσκονται κάτω από την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου. Η συχνή καταπόνηση από αθλητικές δραστηριότητες, η χρήση ψηλοτάκουνων ή οι υψηλές καμάρες μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο χρόνιος, αμβλύς πόνος κάτω από την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου.
  • Νεύρωμα Morton: Το νεύρωμα Morton είναι μια επώδυνη πάθηση που επηρεάζει τα νεύρα ανάμεσα στα δάχτυλα, προκαλώντας κάψιμο στο μπροστινό μέρος του πέλματος που μπορεί να επεκταθεί και προς τα δάχτυλα. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται μούδιασμα στα επηρεαζόμενα δάχτυλα ή παρατηρούν ότι ο πόνος επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα. Η πάθηση αυτή είναι συχνότερη στις γυναίκες που φορούν στενά ή ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Ο πόνος στο πρόσθιο πέλμα μπορεί επίσης να οφείλεται σε καταπονητικά κατάγματα, δηλαδή μικρές ρωγμές στα οστά του ποδιού που προκαλούνται από υπερβολική καταπόνηση ή παρατεταμένες δραστηριότητες υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο ή το τένις, ιδιαίτερα σε νεότερα άτομα.

Πόνος στα δάχτυλα

Αν και μικρά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, τα δάχτυλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα, την ισορροπία και τη δύναμη των ποδιών. Ο πόνος στα δάχτυλα συχνά προκύπτει από δομικά προβλήματα στο πρόσθιο πέλμα. Κάποιες συνηθισμένες αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Κότσι: Το κότσι είναι μια οστική προεξοχή που σχηματίζεται στη βάση του μεγάλου δακτύλου, προκαλώντας την κλίση του προς τα άλλα δάχτυλα. Προκύπτουν λόγω κακής ευθυγράμμισης των οστών του ποδιού. Τα κότσια μπορεί να προκληθούν από κληρονομικούς παράγοντες, αρθρίτιδα ή παχυσαρκία, αλλά η πιο συχνή αιτία είναι η χρήση στενών παπουτσιών με μυτερές μύτες ή ψηλοτάκουνα που πιέζουν τα δάχτυλα να επικαλύπτονται και να στριμώχνονται. Αυτό προκαλεί πόνο και πρήξιμο, ειδικά κατά τη χρήση στενών υποδημάτων.
  • Σφυροδακτυλία: Η σφυροδακτυλία εμφανίζεται όταν ένα ή περισσότερα δάχτυλα λυγίζουν μόνιμα στη μεσαία άρθρωση, κάνοντάς τα να μοιάζουν με σφυρί. Συχνά επηρεάζουν το δεύτερο δάχτυλο, ιδιαίτερα όταν ένα κότσι πιέζει το μεγάλο δάχτυλο προς τα μέσα, μετατοπίζοντάς το. Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, κάλους, τύλους ή θυλακίτιδα, καθώς το δάχτυλο τρίβεται στα υποδήματα.
  • Ουρική αρθρίτιδα: Η ουρική αρθρίτιδα ή αλλιώς ποδάγρα, ένας τύπος αρθρίτιδας, επηρεάζει συχνά το μεγάλο δάχτυλο, αλλά μπορεί να προκαλέσει πόνο και στο πάνω μέρος του ποδιού. Η πάθηση αυτή συμβαίνει λόγω συσσώρευσης κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις, οδηγώντας σε έντονο πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα.
  • Είσφρυση όνυχος: Η είσφρυση όνυχος, δηλαδή τα «νύχια που μπαίνουν στο κρέας», εμφανίζονται όταν η άκρη ενός νυχιού αναπτύσσεται μέσα στο δέρμα που βρίσκεται γύρω από το νύχι, προκαλώντας τοπικό πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο.

Πόνος στο πάνω μέρος του ποδιού

Ο πόνος στο πάνω μέρος του ποδιού συχνά οφείλεται σε υπερβολική καταπόνηση ή τραυματισμό. Οι τένοντες, οι μύες και τα οστά της περιοχής μπορεί να επηρεαστούν. Δύο συνηθισμένοι τραυματισμοί λόγω υπερβολικής καταπόνησης που επηρεάζουν το πάνω μέρος του ποδιού είναι:

  • Τενοντίτιδα των εκτεινόντων μυών: Οι τένοντες που εκτείνονται κατά μήκος του πάνω μέρους του ποδιού μπορεί να φλεγμαίνουν από υπερβολική καταπόνηση, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο στο πάνω μέρος του μέσου ποδιού. Αυτό είναι συχνό σε άτομα που ασχολούνται με δραστηριότητες ή εργασίες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως το τρέξιμο, ο χορός ή η ανάβαση σε σκάλες.
  • Κατάγματα από καταπόνηση: Όπως και στο πρόσθιο πέλμα, τα κατάγματα από καταπόνηση μπορούν να εμφανιστούν και στα οστά στο πάνω μέρος του ποδιού. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων, όπως το τρέξιμο ή τα άλματα. Ωστόσο, σε ηλικιωμένα άτομα, και ιδιαίτερα σε γυναίκες, ο κίνδυνος για καταπονητικά κατάγματα αυξάνεται λόγω μειωμένης οστικής πυκνότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κατάγματα μπορεί να προκληθούν ακόμα και κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα.

Φροντίδα στο σπίτι για τον πόνο στα πόδια

Πολλές περιπτώσεις πόνου στα πόδια μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλές θεραπείες στο σπίτι, ειδικά όταν ο πόνος προκαλείται από υπερβολική καταπόνηση, μικρούς τραυματισμούς ή ακατάλληλα παπούτσια. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές αυτοφροντίδας:

  • Ξεκούραση: Διακόψτε τις δραστηριότητες που προκαλούν πόνο, όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο. Όταν νιώσετε έτοιμοι, επανέλθετε σταδιακά για να αποφύγετε να τραυματιστείτε ξανά.
  • Θερμοθεραπεία και κρυοθεραπεία: Εάν το πόδι σας είναι πρησμένο ή ζεστό στην αφή, εφαρμόστε πάγο για 15-20 λεπτά για να μειώσετε τη φλεγμονή και τον πόνο. Αν τα πόδια σας είναι κουρασμένα και πονεμένα, αλλά το δέρμα τους φαίνεται φυσιολογικό ή κρύο στην αφή, δοκιμάστε να τα μουλιάσετε σε ζεστό νερό με άλατα Epsom για χαλάρωση και ανακούφιση.
  • Συμπίεση και ανύψωση: Εάν το πόδι σας είναι πρησμένο, τυλίξτε την τραυματισμένη περιοχή με έναν ελαστικό επίδεσμο για υποστήριξη και μείωση του πρηξίματος. Βεβαιωθείτε ότι ο επίδεσμος είναι σφιχτός αλλά όχι τόσο ώστε να εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος. Ανασηκώστε το πόδι πάνω από το ύψος της μέσης χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι ή ένα έπιπλο για υποστήριξη. Αυτό βοηθά στη μείωση του πρηξίματος.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ ή NSAID): Μικρές δόσεις φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μικρά χρονικά διαστήματα για την ανακούφιση του πόνου.

Η επιλογή κατάλληλων υποδημάτων που υποστηρίζουν την καμάρα, τον τρόπο βάδισης και την ένταση δραστηριότητάς σας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου στα πόδια και να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών τραυματισμών. Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας εφαρμόζουν σωστά και προσφέρουν επαρκή υποστήριξη. Τα ορθωτικά πέλματα μπορούν επίσης να μειώσουν τη δυσφορία.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεων για τα πόδια μπορούν να τα κρατήσουν δυνατά, ευέλικτα και λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Οξύς πόνος στη φτέρνα: Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα και πώς εκδηλώνεται;

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό για τον πόνο στα πόδια

Αν και πολλές από τις περιπτώσεις του πόνου στα πόδια μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, υπάρχουν και κάποιες όπου θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν παρουσιάζετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω:

  • έντονο πόνο που δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση
  • επίμονο πρήξιμο, ερυθρότητα ή ζέστη στην περιοχή
  • δυσκολία στο περπάτημα ή στην υποστήριξη του βάρους σας
  • σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, πύον ή πυρετός
  • πόνο στα πόδια που μπορεί να σχετίζεται με υποκείμενη πάθηση όπως ο διαβήτης

Πηγή https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΥΠΠΟ: Προγραμματική σύμβαση με την Εθνική Συνομοσπονδία Άτομα με Αναπηρία

xristiana

Γενικά αίθριος καιρός – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

xristiana

Αυτοδίδακτη, 67χρονη και κάτοικος χωριού, εκθέτει πίνακες της στο Μουσείο Τσιτσάνη

xristiana