ΚεντρικήΥγεία

5 επικίνδυνες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες – Προκαλούν εγκεφαλικό και θρόμβωση

1/8/2024

Τα αγαπημένα σας ροφήματα διαίτης και οι εναλλακτικές λύσεις χωρίς ζάχαρη θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία σας. Τι πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε ένα ρόφημο ή τρόφιμο που δεν έχει ζάχαρη αλλά έχει τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Τα τεχνητά γλυκαντικά τείνουν να περιλαμβάνονται σε προϊόντα που διαφημίζονται ως μηδενικής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, χαμηλής θερμιδικής αξίας και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Πολλοί αγοράζουν αυτά τα προϊόντα επειδή θεωρούν ότι είναι καλύτερα για την υγεία τους καθώς δεν περιέχουν ζάχαρη. Αυτό όμως μπορεί να είναι «παγίδα» γιατί τα τρόφιμα αυτά μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη αλλά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Και οι παραγωγοί αυτών των συστατικών δεν λένε ανοιχτά ότι τα τεχνητά γλυκαντικά ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι 5 επικίνδυνες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες:

  1. Ξυλιτόλη
  2. Ερυθριτόλη
  3. Ασπαρτάμη
  4. Ακεσουλφάμη καλίου
  5. Σουκραλόζη

1. Ξυλιτόλη

Τι είναι: Η ξυλιτόλη είναι ένας τύπος υποκατάστατου ζάχαρης γνωστός ως αλκοόλη ζάχαρης. Βρίσκεται φυσικά στα φυτά και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Δεν είναι ασυνήθιστο να τη βλέπετε σε καραμέλες χωρίς ζάχαρη, αρτοσκευάσματα, τσίχλες και καθημερινά προϊόντα όπως οδοντόκρεμα.

Τι δείχνει η έρευνα: Μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Lerner της Cleveland Clinic διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης που κυκλοφορούν στον οργανισμό σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων – όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές – σε διάστημα τριών ετών. Οι ασθενείς της μελέτης που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα τους ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο.

2. Ερυθριτόλη

Τι είναι: Η ερυθριτόλη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που είναι περίπου 70% γλυκό όσο η παραδοσιακή ζάχαρη και δημιουργείται από τη ζύμωση του καλαμποκιού. Συχνά συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο ή παχυσαρκία – παρόλο που αυτοί οι πληθυσμοί έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης δυσμενών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι δείχνουν οι έρευνες: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine διαπίστωσε ότι η ερυθριτόλη μπορεί να προάγει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Το σώμα δυσκολεύεται επίσης να μεταβολίσει την ερυθριτόλη, οπότε εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και εξέρχεται από το σώμα μέσω των ούρων.

3. Ασπαρτάμη

Τι είναι: Η ασπαρτάμη είναι ένα χημικό γλυκαντικό που παρασκευάζεται από έναν συνδυασμό ασπαρτικού οξέος και του μεθυλεστέρα της φαινυλαλανίνης, τα οποία αποτελούν τη βάση των πρωτεϊνών που βρίσκονται φυσικά στο γάλα, τα κρέατα και ορισμένα λαχανικά. Όμως, η ασπαρτάμη μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με σύντηξη των δύο χημικών ουσιών μαζί.

Μπορεί να βρεθεί σε χιλιάδες τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών διαίτης και των έτοιμων γευμάτων χαμηλών θερμίδων.

Τι δείχνει η έρευνα: Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρείας διαπίστωσε μια πιθανή σχέση μεταξύ της λήψης ασπαρτάμης και ενός υψηλότερου κινδύνου εγκεφαλοαγγειακών επεισοδίων (τα οποία επηρεάζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει επίσης ότι μπορεί να είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο, αλλά η έρευνα είναι περιορισμένη.

4. Ακεσουλφάμη καλίου

Τι είναι: Η ακεσουλφάμη καλίου είναι επίσης γνωστή ως Ace-K, Acesulfame K και Acesulfame potassium. Συνήθως παρασκευάζεται ως μείγμα ακεσουλφάμης καλίου με άλλα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη. Είναι περισσότερο από 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη.

Τι δείχνει η έρευνα: Επίσης, η ακεσουλφάμη καλίου περιλαμβάνεται στη μελέτη του 2022 του BMJ και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, η οποία συνεπάγεται ότι οι αρτηρίες της καρδιάς δεν μπορούν να παρέχουν αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στην καρδιά. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση της όρεξης, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και το σωματικό βάρος. Ο FDA προτείνει την κατανάλωση όχι περισσότερων από 15 mg ανά χιλιόγραμμο (mg/kg) σωματικού βάρους την ημέρα.

5. Σουκραλόζη

Τι είναι: Η σουκραλόζη παρασκευάζεται από τη ζάχαρη και μια χημική διαδικασία που περιλαμβάνει άτομα χλωρίου.

Τι δείχνουν οι έρευνες: Η μελέτη BMJ του 2022 συνδέει επίσης αυτό το τεχνητό γλυκαντικό με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου – την κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος.

Οι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι – τουλάχιστον – η χρήση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών ως υποκατάστατο της προστιθέμενης ζάχαρης δεν είναι πιθανό να προσφέρει κανένα όφελος για όσους ελπίζουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ρυτίδες; Όχι πια!

xristiana

Αντικαταθλιπτικό φαίνεται πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου

xristiana

Θεσσαλονίκη: Το Pet Festival Έρχεται Στη 12η Zootechnia

xristiana