ΚεντρικήΥγεία

Κοινή ανατροφή παιδιών μετά το διαζύγιο: Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε

25/8/2024

Η κοινή ανατροφή παιδιών μετά το διαζύγιο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη για τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να διαχειριστούν την επικοινωνία και τις σχέσεις τους σε νέο πλαίσιο. Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητο να εργαστούν μαζί για το καλό του παιδιού, ώστε αυτό να μεγαλώσει με ασφάλεια, στήριξη και την αγάπη και των δύο γονέων.

Έρευνες δείχνουν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ γονέων ύστερα από ένα διαζύγιο μπορούν να κάνουν τη διαδικασία προσαρμογής πολύ πιο δύσκολη για τα παιδιά. Επομένως, είναι σημαντικό οι γονείς να δημιουργήσουν μια αρμονική σχέση για το καλό των παιδιών τους.

Είδη κοινής ανατροφής

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το VeryWellMind, έχουν εντοπίσει τρεις βασικούς τύπους σχέσεων κοινής ανατροφής μετά το διαζύγιο:

1. Συγκρουσιακή ανατροφή: Σε αυτή τη μορφή κοινής ανατροφής, οι γονείς διαπληκτίζονται συχνά και έχουν κακή επικοινωνία. Οι διαφορές στις προτεραιότητες, τους κανόνες και το πρόγραμμα μπορούν να επιδεινώσουν τις συγκρούσεις. Έτσι τα παιδιά συχνά βρίσκονται παγιδευμένα ανάμεσα στους γονείς τους. Αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς και ψυχολογικών ζητημάτων στα παιδιά, όπως κατάθλιψη και άγχος.

2. Συνεργατική ανατροφή: Η συνεργατική ανατροφή περιλαμβάνει τακτική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των γονέων, οι οποίοι παίρνουν από κοινού αποφάσεις για το μεγάλωμα του παιδιού. Αυτή η μορφή ανατροφής παρέχει σταθερότητα και στήριξη και σχετίζεται με υψηλότερη αυτοεκτίμηση, καλύτερες σχολικές επιδόσεις και βελτιωμένη ψυχική υγεία των παιδιών.

3. Παράλληλη ανατροφή: Η παράλληλη ανατροφή χαρακτηρίζεται από ελάχιστη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των γονέων. Αν και οι δύο γονείς ασκούν τη δική τους γονική φροντίδα ανεξάρτητα, η έλλειψη συνέπειας στους κανόνες και τις ρουτίνες μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στα παιδιά.

Τι περιλαμβάνει η υγιής κοινή ανατροφή;

Η υγιής κοινή ανατροφή βασίζεται στη συνεργασία και τη συμφωνία σε βασικά ζητήματα που αφορούν το παιδί, όπως:

  •  πρόγραμμα επισκέψεων: οι γονείς πρέπει να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα που να εξασφαλίζει ότι το παιδί θα περνά ποιοτικό χρόνο και με τους δύο,
  •  καθημερινή ρουτίνα: συνέπεια στους κανόνες για τη διατροφή, την ώρα ύπνου, τα εξωσχολικά προγράμματα και τον χρόνο μπροστά από τις οθόνες,
  •  εκπαίδευση: συμφωνία για τη μόρφωση του παιδιού, όπως και για τις ευθύνες που θα αναλάβουν οι γονείς,
  •  ιατρικές ανάγκες: συντονισμός στις ιατρικές επισκέψεις και στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών,
  •  οικονομικά: Συζήτηση για τα οικονομικά θέματα που αφορούν την ανατροφή του παιδιού.

Συμβουλές για επιτυχημένη κοινή ανατροφή

  1.  Διατηρήστε τακτική επικοινωνία: Ενημερώστε τον/την πρώην σύντροφό σας για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού.
  2.  Καταρτίστε ένα πλάνο ανατροφής: Συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε ένα πλάνο που να καλύπτει το πρόγραμμα επισκέψεων, τη ρουτίνα και τις ιατρικές και οικονομικές ανάγκες του παιδιού.
  3.  Να είστε ευέλικτοι: Ορισμένες φορές τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί, επομένως είναι σημαντικό να υπάρχει προσαρμοστικότητα.
  4.  Σεβαστείτε τις διαφορετικές προσεγγίσεις: Εφόσον η μέθοδος του/της πρώην συντρόφου δεν βλάπτει το παιδί, σεβαστείτε τις διαφορετικές γονικές πρακτικές.
  5.  Δημιουργήστε χώρο για νέους συντρόφους: Αν εσείς ή ο/η πρώην σύντροφός σας δημιουργήσετε νέες σχέσεις, προσπαθήστε να εντάξετε τους νέους συντρόφους με θετικό τρόπο στη ζωή του παιδιού.

Τι να αποφύγετε

  1.  Μην διαταράσσετε τη ρουτίνα του παιδιού: Διατηρήστε σταθερή την καθημερινότητά του σε όλα τα σπίτια και τους φροντιστές.
  2.  Μην υποσκάπτετε τον/την πρώην σύντροφό σας: Μην κρίνετε αρνητικά τον/την πρώην σύντροφο μπροστά στο παιδί σας, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σχέση του παιδιού και με τους δύο γονείς.
  3.  Μην κάνετε το παιδί σας να νιώθει ενοχές: Δώστε του την ελευθερία να αγαπά και να περνά χρόνο με τον άλλον γονιό χωρίς να το κάνετε να νιώθει άβολα.

Η κοινή ανατροφή είναι μια μεγάλη πρόκληση, όμως με τη σωστή προσέγγιση και συνεργασία οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για τα παιδιά τους, προάγοντας την ευημερία και την ανάπτυξή τους.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει τον «Πολιτισμό στις Γειτονιές» – 14 πολιτιστικές δράσεις

xristiana

Αυτισμός: Με ποιους τρόπους αλλάζει τον εγκέφαλο

xristiana

“ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ”, αφιερωμένες στην 108 επέτειο από την Αρμενική Γενοκτονία

xristiana