ΚεντρικήΚοινωνικά

Πρόσκληση Συμμετοχής στο Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)

17/10/2022

Στο πλαίσιο του “3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την ετυμολογία της ελληνικής” (4 και 5 Νοεμβρίου 2022) το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ. διοργανώνει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου από τις 10.30 έως τις 13.30 διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο “Πώς καθορίζεται το γλωσσικό λάθος;”

Το Σεμινάριο αφορά τη σχέση των γλωσσικών λαθών με τη γλωσσική αλλαγή καθώς και τα ορθογραφικά λάθη, και σε αυτό θα συζητηθούν θέματα όπως:

  • Γλωσσικό λάθος ή γλωσσική αλλαγή;
  • Με βάση ποια κριτήρια καθορίζεται το ορθό ή το λάθος στην κοινή νεοελληνική;
  • Διόρθωση τύπων της δημοτικής με βάση τους κανόνες της καθαρεύουσας
  • Το είδος ‘διορθωτής’ (βασικά χαρακτηριστικά)
  • Ποιος θα διορθώσει τους διορθωτές;
  • Γλωσσικό και ορθογραφικό λάθος: ομοιότητες και διαφορές

Το Σεμινάριο διαρθρώνεται σε τρεις ωριαίες φάσεις ως εξής (συντονίστρια: Δ. Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.):

-1η φάση: παρουσίαση με τίτλο “Αποθανατίζω – απαθανατίζω: κανονιστικές παρεμβάσεις και η ιστορική εξέλιξη της κοινής νέας ελληνικής” (Χρ. Τζιτζιλής, ομότιμος καθηγητής Ιστορικής και Βαλκανικής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.),

-2η φάση: παρουσίαση/συζήτηση των απαντήσεων σε ερωτηματολόγιο που θα τεθεί υπόψη των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν (Γ. Παπαναστασίου, καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., Α. Ρεβυθιάδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.),

-3η φάση: συζήτηση ερωτημάτων που θα θέσουν οι εκπαιδευτικοί (Χρ. Τζιτζιλής, Γ. Παπαναστασίου, Α. Ρεβυθιάδου).

Η συμμετοχή στο Σεμινάριο προϋποθέτει την εγγραφή (κόστος: 10 ευρώ) των εκπαιδευτικών ως τις 30 Οκτωβρίου 2022 στον σύνδεσμο εδώ

Μετά την εγγραφή θα αποσταλεί στους/στις ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς ένα ερωτηματολόγιο με 15 ερωτήσεις, που θα θέλαμε να απαντηθούν ανώνυμα (θα συζητηθούν στη 2η φάση), καθώς και ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση του Σεμιναρίου (μέσω της πλατφόρμας zoom).

Μετά το τέλος του Σεμιναρίου θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Η εγγραφή στο Σεμινάριο δίνει το δικαίωμα παρακολούθησης (διαδικτυακά) ολόκληρου του Συνεδρίου.

Πηγή: https://www.eduguide.gr

Related posts

Πνευμονία στην παιδική ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

xristiana

“Πάρτε θέση”: Ξεκινά σήμερα η δωρεάν δράση από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για την ασφάλεια στη θάλασσα

xristiana

Αλλάζουν τα καλοκαίρια μας, θα γίνουν πιο ζεστά και απρόβλεπτα

xristiana