ΚεντρικήΥγεία

Αποφρακτική υπνική άπνοια: Με ποια προβλήματα της ουροδόχου κύστης συνδέεται στις γυναίκες

17/3/2024

Η αποφρακτική υπνική άπνοια φαίνεται να σχετίζεται με το σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης/διάμεσης κυστίτιδας (BPS/IC) στις γυναίκες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Sleep and Breathing.

Ο İbrahim Güven Çoşğun και ο Abdullah Gürel, από την Ιατρική Σχολή Afyonkarahisar Health Sciences του Πανεπιστημίου της Τουρκίας, συνέκριναν τη συχνότητα του συνδρόμου επώδυνης ουροδόχου κύστης/διάμεσης κυστίτιδας σε 46 γυναίκες που διαγνώστηκαν με αποφρακτική υπνική άπνοια και σε 46 γυναίκες ελέγχου χωρίς αποφρακτική υπνική άπνοια.

Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο του Βερολίνου, την κλίμακα υπνηλίας Epworth (ESS), τον δείκτη συμπτωμάτων διάμεσης κυστίτιδας (ICSI) και τον δείκτη προβλημάτων της διάμεσης κυστίτιδας (ICPI).

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης

Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική διαφορά στην ηλικία και τον δείκτη μάζας σώματος μεταξύ των γυναικών με αποφρακτική υπνική άπνοια και της ομάδας ελέγχου. Οι γυναίκες με αποφρακτική υπνική άπνοια είχαν μεγαλύτερη βαθμολογία στην κλίμακα υπνηλίας Epworth από την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, ο διάμεσος δείκτη συμπτωμάτων διάμεσης κυστίτιδας ήταν 8 και 5 σε γυναίκες με αποφρακτική υπνική άπνοια και υγιείς, αντίστοιχα, και ο διάμεσος δείκτης προβλημάτων διάμεσης κυστίτιδας ήταν 7 και 6, αντίστοιχα.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου επώδυνης ουροδόχου κύστης/διάμεσης κυστίτιδας και τα σχετικά προβλήματα παρατηρήθηκαν πιο συχνά σε γυναίκες με κίνδυνο για την πάθηση παρά σε γυναίκες με χαμηλό κίνδυνο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας», γράφουν οι συγγραφείς.

«Η θετικότητα στην κλίμακα υπνηλίας Epworth προσδιορίστηκε σε υψηλότερο ποσοστό στην ομάδα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας από ό,τι στην ομάδα ελέγχου», καταλήγουν.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κουνινά του Δήμου Αιγιαλείας

xristiana

Αχαΐα: Πυρκαγιά στο Δερβενάκι

xristiana

Αποκριάτικες εκδηλώσεις για μικρούς & μεγάλους

xristiana