ΚεντρικήΥγεία

Μέχρι τι ώρα να τρώτε πρωινό και βραδινό για υγιή καρδιά

22/01/2024

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, διαπίστωσε ότι το πρωινό μετά τις 9 π.μ. και το βραδινό μετά τις 9 μ.μ. σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών.

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη του είδους της που δημιουργεί μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του χρόνου των γευμάτων, εξήγησε ο δρ. Bernard Srour, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης:

“Παλιότερες μελέτες έχουν βρει πιθανούς δεσμούς μεταξύ της παράλειψης πρωινού και μιας λιγότερο ευνοϊκής μεταβολικής υγείας. Αλλά δεν ξέραμε πολλά για τη σχέση μεταξύ του χρόνου των γευμάτων και των καρδιαγγειακών παθήσεων”.

Ο δρ. Srour και οι συνεργάτες του ήθελαν να αξιολογήσουν εάν το πότε τρώμε (όχι μόνο αυτό που τρώμε) θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, ανοίγοντας προοπτικές σε νέες στρατηγικές πρόληψης.

Καρδιαγγειακή νόσος: 28% αυξημένος κίνδυνος αν τρώτε βραδινό μετά τις 21:00

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από περισσότερους από 103.000 ενήλικες (η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες) που είχαν εγγραφεί στην μελέτη NutriNet-Santé, η οποία παρακολουθεί τις συνήθειες υγείας Γάλλων συμμετεχόντων από το 2009.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν κατά μέσο όρο 5,7 ημέρες από τα 24ωρα διατροφικά αρχεία των συμμετεχόντων σε διάμεσο διάστημα 7,2 ετών. Διαπίστωσαν ότι:

  • Κάθε επιπλέον ώρα καθυστέρησης στην κατανάλωση του πρώτου γεύματος της ημέρας συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικής καρδιαγγειακής νόσου.
  • Το ίδιο ίσχυε για κάθε ώρα καθυστέρησης στο τελευταίο γεύμα της ημέρας.
  • Σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν βραδινό πριν τις 20:00, εκείνοι που έτρωγαν το τελευταίο γεύμα της ημέρας μετά τις 21:00 είχαν 28% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Πώς ο χρόνος των γευμάτων επηρεάζει την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με τον δρ. Srour, η σύνδεση μεταξύ του χρόνου γεύματος και της υγείας της καρδιάς πιθανότατα σχετίζεται με την αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής και του κιρκάδιου ρυθμού:

“Ο χρονισμός των γευμάτων ρυθμίζει τα βιολογικά μας ρολόγια που εμπλέκονται σε διάφορες κιρκαδικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού και της ορμονικής έκκρισης”.

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.

Για παράδειγμα, ο έμφυτος κιρκάδιος ρυθμός μας επηρεάζει έντονα την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη: τον βαθμό στον οποίο το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σάκχαρα από τα τρόφιμα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το σώμα είναι πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη το πρωί παρά το βράδυ.

Όταν αυτή η ευαισθησία μειώνεται (προκαλώντας αντίσταση στην ινσουλίνη) μπορεί να οδηγήσει σε καρδιομεταβολικές διαταραχές, όπως φλεγμονή, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και υπέρταση.

Καθένα από αυτά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Επίσης, καθυστερώντας το πρωινό μας γεύμα, προκαλούμε μόνοι μας μια κακή πρόσληψη ινσουλίνης και, ως εκ τούτου, κινδύνους για την υγεία της καρδιάς, δήλωσε ο δρ. Bhupendar Tayal, καρδιολόγος και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

Επιπλέον, το να τρώτε αργότερα το βράδυ, όταν η μελατονίνη (η ορμόνη του ύπνου) είναι στο αποκορύφωμά της, θα μπορούσε να εμποδίσει το σώμα να μεταβολίσει αποτελεσματικά την τροφή, είπε ο δρ. Srour.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με το να τρώτε νωρίτερα το βράδυ, το φαγητό αργότερα το βράδυ ήταν πιο πιθανό να προκαλέσει αύξηση βάρους και να βλάψει τον μεταβολισμό του λίπους. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία σχετίζεται στενά με τις καρδιακές παθήσεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτός ο παράγοντας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Περιορισμοί της έρευνας

Αν και η νέα μελέτη βρήκε μια σημαντική σχέση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του χρόνου των γευμάτων, η έρευνα δεν είναι χωρίς μερικούς περιορισμούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματά της δείχνουν απλά μια συσχέτιση, όχι απαραίτητα αιτιότητα.

Ορισμένοι συγχυτικοί παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να περιπλέξουν τα αποτελέσματα της μελέτης:

Τα άτομα που έτρωγαν αργότερα το βράδυ εμφάνισαν επίσης μια ποικιλία επιπρόσθετων λιγότερο υγιεινών συμπεριφορών από εκείνους που έτρωγαν νωρίτερα. Ήταν πιο πιθανό να καπνίζουν, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, να έχουν περισσότερα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και να κοιμούνται αργότερα.

Είναι πιθανό ότι αυτές οι τάσεις (και όχι μόνο το ότι έτρωγαν βραδινό αργότερα) να συνέβαλαν σημαντικά στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πηγή: onmed.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Όψεις Της Ενδοοικογενειακής Βίας»: Ημερίδα Ενημέρωσης Από Τον Δήμο Χανίων

xristiana

Sleek bun: Πώς θα κάνεις τον πιο κομψό κότσο με λαμπερό αποτέλεσμα

xristiana

Κορωνοϊός: 9 νεκροί – 131 διασωληνωμένοι – 4.175 κρούσματα

xristiana