ΚεντρικήΥγεία

Το ντους με κλειστά μάτια έχει μια απροσδόκητη επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου

15/1/2024

Για ποιο λόγο το συστήνουν οι ειδικοί.

Καθημερινές δραστηριότητες όπως το ντους, το βούρτσισμα των δοντιών και η οδήγηση στη δουλειά είναι λειτουργικά πράγματα που κάνουμε, σχεδόν μηχανικά. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ακόμη ότι είναι τόσο συνηθισμένες που δεν τις σκεφτόμαστε ιδιαίτερα ενώ τις κάνουμε. Και αν θέλουμε να εστιάσουμε στη σωματική υγεία, θα προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση και την υγιεινή διατροφή.

Τι γίνεται με την υγεία του εγκεφάλου; Είναι μόνο τα sudoku, τα διαδικτυακά τεστ μνήμης και η απομνημόνευση τηλεφωνικών αριθμών που διατηρούν τη μνήμη σας σε εγρήγορση; Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό που μπορούμε να κάνουμε και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των διαφόρων νευρωνικών συνδέσεων, με αποτέλεσμα την καλύτερη δύναμη της μνήμης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το The Healthy.

Πιο συγκεκριμένα, ο νευροβιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Keep Your Brain Alive: 83 Neurobic Exercises to Help Prevent Memory Loss and Increase Mental Fitness», Lawrence C. Katz, εξηγεί πως υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα ενώ βρίσκεστε στο ντους. Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά όση ώρα απολαμβάνετε το μπάνιο σας.

«Βλέποντας» με τα χέρια, τη μύτη και τα αυτιά σας, ουσιαστικά γυμνάζετε νέες περιοχές του εγκεφάλου σας απ’ ό,τι θα κάνατε αν είχατε τα μάτια σας ανοιχτά στο ντους. Προσθέστε το στη λίστα με τα ωραία πράγματα που δεν γνωρίζατε ποτέ για τον εγκέφαλό σας.

Τι είναι οι νευροβικές ασκήσεις, όπως το ντους με κλειστά μάτια

Γυναίκα κάνει ντους, μπάνιο

Αυτό που προτείνει ο Lawrence C. Katz στο ντους με κλειστά μάτια είναι μια άσκηση ανάμεσα σε πολλές άλλες, που ονομάζονται νευροβικές ασκήσεις, ασκήσεις που χρησιμοποιούν τις πέντε αισθήσεις -γεύση, αφή, όσφρηση, όραση και ακοή- με έναν νέο τρόπο για να ενισχύσουν τη δύναμη της μνήμης του εγκεφάλου.

Ενώ μία από αυτές περιλαμβάνει κάτι που μπορείτε να κάνετε όταν κάνετε ντους κάθε μέρα, υπάρχουν και άλλες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας με το μη κυρίαρχο χέρι σας, η διαφορετική διαδρομή προς τη δουλειά, η αλλαγή της πρωινής σας ρουτίνας, το περπάτημα σε διαφορετικούς διαδρόμους στο σούπερ μάρκετ ή η εισαγωγή της μύτης σας σε νέες μυρωδιές κ.λπ. που μπορούν να προστεθούν στη λίστα.

Ο εγκέφαλός σας τείνει να ατροφεί όταν δεν μαθαίνει νέα πράγματα, μοιράστηκε μέσω του Everyday Health ο τμηματάρχης του Κέντρου Γηριατρικής και Μνήμης στο Ιατρικό Κέντρο Broadlawns στο Des Moines της Αϊόβα, Dr. Robert Bender. Η ιδέα είναι να προκαλέσετε τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει διαφορετικά απ’ ό,τι μέχρι τώρα, όταν εστιάζετε στη διατήρηση μιας ρουτίνας -δίνοντάς του χώρο να αναπτυχθεί και να ασκήσει τους μύες του.

Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί αυτό λειτουργεί. Ακριβώς όπως η προπόνηση ενδυνάμωσης ή οποιαδήποτε άλλη μορφή σωματικής άσκησης που σας σπρώχνει έξω από τη ζώνη άνεσής σας και τελικά οδηγεί σε σωματικά οφέλη, ο εγκέφαλός σας αντιδρά με παρόμοιο τρόπο όταν προκαλείται να δουλέψει κάτι διαφορετικό με βάση τις αισθήσεις και όσα του μεταδίδουν.   

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δ. Αθηναίων: Μια «ανοιχτή αγκαλιά» για όλους και αυτές τις γιορτές – Οι δράσεις στήριξης για τους ευάλωτους

xristiana

Καιρός: Έκτακτο δελτίο, επιδείνωση στα δυτικά με καταιγίδες, κεραυνούς 

xristiana

Φθινοπωρινό Bazaar Από Την Ζω.Φι.Ψυ. Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου

xristiana