ΚεντρικήΥγεία

Σοκάρουν οι προβλέψεις για θάνατο από καρκίνο στους νεαρούς Ευρωπαίους

31/1/2024

Οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου στις ηλικίες 25-49 ετών θα αυξηθούν το 2024 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εξαιτίας κυρίως της αύξησης της παχυσαρκίας, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ιταλία.

Ρόλο θα παίξουν και πρόσθετοι παράγοντες, όπως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή. Ωστόσο τους αυξημένους θανάτους θα δουν πρωτίστως οι χώρες με αυξημένα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα συμπεράσματά αυτά εξετάζοντας διαχρονικά τους θανάτους από καρκίνο στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ξεχωριστά στις πέντε πολυπληθέστερες χώρες:

  • Τη Γαλλία
  • Τη Γερμανία
  • Την Ιταλία
  • Την Ισπανία
  • Την Πολωνία

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ανάλογα δεδομένα στη Βρετανία. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Oncology.

Όπως αναφέρουν, γενικώς οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνονται. Ωστόσο το όφελος αυτό αφορά τις ηλικίες άνω των 50 ετών και ιδίως άνω των 70 ετών. Στις ηλικίες 25-49 ετών η τάση είναι αυξητική σε ΕΕ και Βρετανία. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αύξηση στη θνησιμότητα από τον συγκεκριμένο καρκίνο στους νεαρούς ενήλικες της ΕΕ, τονίζουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε ακόμα: Ο καρκίνος θα κοστίσει τη ζωή 1,27 εκατομμυρίων Ευρωπαίων το 2024

Και στις επιμέρους χώρες

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προβλέπονται στη Βρετανία η οποία (όπως η Ελλάδα) έχει πολύ υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και ταυτοχρόνως υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 2024 οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου θα αυξηθούν κατά:

  • 26% στους νεαρούς άνδρες
  • Σχεδόν 39% στις νεαρές γυναίκες

Αντίστοιχα στην Ιταλία θα αυξηθούν 1,5% στους άνδρες και 2,6% στις γυναίκες. Σε Ισπανία και Πολωνία αναμένονται αυξήσεις μόνο στους άνδρες (5,5% και 5,9%, αντιστοίχως). Τέλος, στη Γερμανία αναμένεται αύξηση κατά 7,2% στις γυναίκες.

«Τα περιττά κιλά και τα προβλήματα υγείας που τα συνοδεύουν, όπως τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο διαβήτης, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Carlo La Vecchia, καθηγητής στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών & Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Υπάρχουν όμως και πρόσθετοι λόγοι που αυξάνουν τους θανάτους από τον καρκίνο αυτό, συνέχισε. «Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ επίσης παίζει ρόλο. Το ίδιο και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα», είπε. «Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με πρώιμη εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, όπου έχει μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ, δεν έχουν τόσο μεγάλη αύξηση στους θανάτους από αυτό τον καρκίνο».

Πιο επιθετικός

Όπως εξήγησε ο Dr. La Vecchia, ο καρκίνος του παχέος εντέρου τείνει να είναι πιο επιθετικός στους νέους. Έχει επίσης χαμηλότερα ποσοστά επιβιώσεως από εκείνα που παρατηρούνται στους ηλικιωμένους.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ο καθηγητής τονίζει πως πρέπει να αρχίζει ο προληπτικός έλεγχος στα 45 έτη. Εκτιμά επίσης πως πρέπει να ενισχυθούν οι πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την φυσική δραστηριότητα και τη μείωση του αλκοόλ. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να καταπολεμηθεί και η παχυσαρκία.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιορτές, γλυκά και σακχαρώδης διαβήτης: Τι πρέπει να προσέχουμε

xristiana

Πώς να καταλάβετε αν το αντηλιακό σας έχει λήξει

xristiana

TikTok: Ο λόγος που βάζουν το foundation μέσα σε νερό και άλλα hacks που θα σε σώσουν – ΒΙΝΤΕΟ!

xristiana