ΚεντρικήΚοινωνικά

Ξεκινά ο Β’ Κύκλος Διαλέξεων για την Εξωτερική Πολιτική & Διεθνείς Σχέσεις

24/4/2026

Ο Δήμος Βριλησσίων συνεχίζει τον επιτυχημένο θεσμό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, προσφέροντας στο κοινό έναν νέο κύκλο διαλέξεων με επίκεντρο τις διεθνείς εξελίξεις και τη σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης», στην αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» (Π. Μπακογιάννη 38–42, Βριλήσσια), με ώρα έναρξης 18:00. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες.

Πρόγραμμα διαλέξεων:

🔹 Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
«Μέση Ανατολή: Ιστορία, πολιτισμός και διαρκείς συγκρούσεις»
Η διάλεξη προσεγγίζει τη Μέση Ανατολή μέσα από εθνογραφική και πολιτισμική ανάλυση, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά των λαών και των κοινωνιών της περιοχής. Παρουσιάζονται κρίσιμα ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ιράν και τη γεωπολιτική δυναμική της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, εξετάζονται οι πρόσφατες εξελίξεις σε Συρία, Ισραήλ και στα Στενά του Ορμούζ.

🔹 Δευτέρα 18 Μαΐου 2026
«Ευρω-ατλαντικές σχέσεις σε έναν πολυπολικό κόσμο»
Η διάλεξη επικεντρώνεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του μεταβαλλόμενου Διεθνούς Συστήματος. Θα αναλυθεί ο ρόλος των αναδυόμενων δυνάμεων, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, και η αυξανόμενη επιρροή τους στη διαμόρφωση των διεθνών ισορροπιών.

Εισηγητής των διαλέξεων είναι ο Δρ. Άγις Δήγκας, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής (ΕΚΠΑ).

Ο θεσμός του Ελεύθερου Πανεπιστημίου επιδιώκει να ενισχύσει τη γνώση, τον δημόσιο διάλογο και την κριτική σκέψη, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με σύγχρονα ζητήματα που διαμορφώνουν τον κόσμο μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Related posts

Ημερίδα «Το Σκοτεινό Νήμα Της Βίας» | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

xristiana

𝚪𝛊𝛐𝛒𝛕ή 𝛔𝛑𝛂𝛎𝛂𝛋𝛊𝛐ύ, 𝛋𝛖𝛎ή𝛄𝛊 𝛋𝛒𝛖𝛍𝛍έ𝛎𝛐𝛖 𝛉𝛈𝛔𝛂𝛖𝛒𝛐ύ 𝛋𝛂𝛊 𝛑𝛐𝛅𝛈𝛌𝛂𝛕𝛐𝛅𝛒𝛐𝛍ί𝛂 𝛔𝛕𝛐… 𝚫𝛊ά𝛔𝛕𝛈𝛍𝛂, 𝛔𝛕𝛂 «𝚯έ𝛒𝛍𝛈ς 𝚫𝛒ώ𝛍𝛆𝛎𝛂»

xristiana

Reuters: Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έπιασαν τον στόχο 2% για πράσινα καύσιμα το 2025

xristiana