ΚεντρικήΥγεία

2 προβιοτικά στελέχη μειώνουν την πίεση και τη φαρμακευτική της αγωγή έως και 20% – Αποκαλυπτική μελέτη

21/10/2023

Το 20 % των Ελλήνων έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και νέα μελέτη δείχνει ότι τα προβιοτικά σε κοινά τρόφιμα όπως το γιαούρτι και το τυρί θα μπορούσαν να μειώσουν αυτήν και την φαρμακευτική της αγωγή.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό mSystems, εκπόνησαν Κινέζοι ερευνητές για να ελέγξουν την επίδραση που μπορεί να έχουν δύο προβιοτικά στην υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά.

Η υπέρταση αντιμετωπίζεται με φάρμακα που ονομάζονται β-αναστολείς, τα οποία εμποδίζουν τις επιδράσεις της ορμόνης επινεφρίνης, γνωστής και ως αδρεναλίνης. Αναγκάζουν την καρδιά να χτυπά πιο αργά και λιγότερο δυνατά, γεγονός που την μειώνει.

Το CDC εκτιμά ότι ένας στους πέντε ενήλικες με υπέρταση δεν γνωρίζει ότι την έχει και μόνο 1 στους 4 αναφέρει ότι έχει την πάθηση υπό έλεγχο.

Πώς έγινε η μελέτη

Οι ερευνητές χορήγησαν στην πρώτη ομάδα ποντικιών νερό, στη δεύτερη νερό με ζάχαρη που προκάλεσε υψηλή αρτηριακή πίεση και στην τρίτη ομάδα νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη που προκάλεσε υπέρταση συν ένα στέλεχος προβιοτικού.

Τα προβιοτικά που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές ήταν τα Bifidobacterium lactis και Lactobacillus rhamnosus, δύο στελέχη που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi και το τυρί cottage.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα υπερτασικά ποντίκια που έλαβαν τα προβιοτικά είχαν έως και 20% χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης από την ομάδα που δεν έλαβε προβιοτικά. Δεν υπήρχε επίσης διαφορά μεταξύ της αρτηριακής πίεσης των υπερτασικών ποντικών που έλαβαν προβιοτικά και των ποντικών με φυσιολογική πίεση.

Οι ερευνητές ανάφεραν ότι αυτό δείχνει μια πιθανή σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου, ενός δικτύου βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο, και της υπέρτασης.

Τα προβιοτικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια θεραπεία για την υπέρταση, η οποία έχει συνδεθεί με θανατηφόρες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

Ο δρ Zhihong Sun, συγγραφέας της μελέτης και μικροβιολόγος στο Inner Mongolia Agricultural University, δήλωσε: «Τα προβιοτικά παρουσιάζουν μια πολλά υποσχόμενη οδό στην προληπτική ιατρική, προσφέροντας δυνατότητες στη ρύθμιση της υπέρτασης και στην αναμόρφωση της προσέγγισής μας για την καρδιαγγειακή υγεία».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές μετρούσαν την πίεση των ποντικών κάθε τέσσερις εβδομάδες για 16 εβδομάδες συνολικά. Στην αρχή του πειράματος, τα ποντίκια που έπιναν νερό με φρουκτόζη είχαν σημαντικά υψηλότερη συστολική πίεση (μεγάλη) και διαστολική πίεση (μικρή). Η φυσιολογική πίεση είναι 120 η συστολική και 80 η διαστολική.

Τα επίπεδα της συστολικής πίεσης στα ποντίκια που έλαβαν προβιοτικά μειώθηκαν κατά περίπου 15 έως 17%, ανάλογα με το προβιοτικό που έλαβαν, ενώ η διαστολική μειώθηκε κατά 18,5 έως 20%.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά θεωρούνται τα «καλά βακτήρια» του εντέρου, τα οποία καταπολεμούν τα επιβλαβή κακά βακτήρια.

Βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το τυρί cottage, το kimchi, η σόγια, η κομπούχα, το ξινολάχανο, το tempeh και το miso. Τα συμπληρώματα που περιέχουν διαφορετικά στελέχη υπάρχουν στα φαρμακεία.

Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν την πεπτική δυσφορία, όπως η διάρροια, η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν την υγεία του ανοσοποιητικού εξισορροπώντας τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Τα καλά βακτήρια ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία, ρυθμίζουν την όρεξη και το βάρος, βελτιώνουν την κατάθλιψη και μειώνουν τη φλεγμονή. Τα κακά βακτήρια είναι εκείνα που προκαλούν λοιμώξεις όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος και η τροφική δηλητηρίαση.

Πώς να μειώσετε την υπέρταση

Αυτοί οι εύκολοι τρόποι μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση:

  • Μειώστε το αλάτι
  • Γυμναστείτε
  • Περιορίστε το αλκοόλ
  • Αποφύγετε το κάπνισμα
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
  • Μειώστε το άγχος και το στρες
  • Παρακολουθείτε τακτικά την πίεση σας

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω μέτρα θα χρειαστούν χρόνο και διάρκεια για να έχουν αποτέλεσμα – πρόκειται για αλλαγές που θα πρέπει να ενσωματωθούν «μόνιμα» στον τρόπο ζωής για να αποδώσουν μακροπρόθεσμα.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η Daikin προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις οικιακής θέρμανσης μέσω του προγράμματος ΔΕΗ myEnergy HeatPump

xristiana

11/06: Ερμής στους Δίδυμους – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana

Ποιες είναι οι διαφορές σε rapid test και self test

xristiana