ΚεντρικήΥγεία

Τι χρώμα έχει η γλώσσα σας; Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αποτελεί δείκτη διάγνωσης για πολλές παθήσεις – Δείτε ποιες

21/10/2023

Μια πρακτική 2.000 χρόνων από Κινέζους βοτανολόγους, που εξετάζουν την ανθρώπινη γλώσσα για σημάδια ασθένειας, υιοθετείται τώρα από επιστήμονες που χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη.

Τα διαγνωστικά συστήματα για τη γλώσσα κερδίζουν γρήγορα έδαφος λόγω της αύξησης της απομακρυσμένης παρακολούθησης της υγείας παγκοσμίως. Μελέτη Ιρακινών και Αυστραλών ερευνητών παρέχει περισσότερες αποδείξεις για την αυξανόμενη ακρίβεια αυτής της τεχνολογίας στην ανίχνευση ασθενειών.

Μηχανικοί από το Middle Technical University (MTU) στη Βαγδάτη και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) χρησιμοποίησαν μια web κάμερα και υπολογιστή USB για να απαθανατίσουν εικόνες γλώσσας από 50 ασθενείς με διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια και αναιμία, συγκρίνοντας χρώματα με βάση δεδομένων 9.000 γλωσσών.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, διέγνωσαν σωστά τις ασθένειες στο 94% των περιπτώσεων, σε σύγκριση με τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής MTU και UniSA Ali Al-Naji και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τις παγκόσμιες προόδους στη διάγνωση ασθενειών με τη βοήθεια υπολογιστή, με βάση το χρώμα της γλώσσας, σε μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε ως μέρος του Τέταρτου Επιστημονικού Συνεδρίου για την Έρευνα Τεχνικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (EETR2022 ).

«Πριν από χιλιάδες χρόνια, η κινεζική ιατρική πρωτοστάτησε στην πρακτική της εξέτασης της γλώσσας για την ανίχνευση ασθένειας», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Al-Naji «Η συμβατική ιατρική έχει από καιρό υποστηρίξει αυτή τη μέθοδο, αποδεικνύοντας ότι το χρώμα, το σχήμα και το πάχος της γλώσσας μπορεί να αποκαλύψει σημάδια διαβήτη, ηπατικά προβλήματα, κυκλοφορικά και πεπτικά προβλήματα, καθώς και αιματολογικές και καρδιακές παθήσεις.

«Νέες μέθοδοι για τη διάγνωση της νόσου από την εμφάνιση της γλώσσας γίνονται πλέον εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και κάμερα —ακόμη και smartphone.»

«Η υπολογιστική ανάλυση της γλώσσας είναι πολύ ακριβής και θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξ αποστάσεως διάγνωση ασθενειών με ασφαλή, αποτελεσματικό, εύκολο, ανώδυνο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον απόηχο μιας παγκόσμιας πανδημίας όπως ο COVID, όπου η πρόσβαση στα κέντρα υγείας δεν είναι εφικτή».

Τι δείχνει το χρώμα της γλώσσας σας για την υγεία σας

  • Κίτρινη γλώσσα: Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν κίτρινη γλώσσα.
  • Μοβ γλώσσα με παχιά λιπαρή επικάλυψη: οι ασθενείς με καρκίνο έχουν αυτήν την εικόνα στη γλώσσα τους.
  • Κόκκινη, στραβή γλώσσα: Την έχουν όσοι υπέστησαν οξύ εγκεφαλικό.
  • Ανοιχτό ροζ χρώμα: Μελέτη του 2022 στην Ουκρανία που ανέλυσε εικόνες γλώσσας 135 ασθενών με COVID μέσω smartphone έδειξε ότι το 64% των ασθενών με ήπια λοίμωξη είχαν ανοιχτό ροζ χρώμα στη γλώσσα.
  • Κόκκινη γλώσσα: Στην ίδια μελέτη το 62% των ασθενών με μέτρια λοίμωξη είχε κόκκινη γλώσσα
  • Σκούρα κόκκινη γλώσσα: Το 99% των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη COVID είχε σκούρα κόκκινη γλώσσα.

Προηγούμενες μελέτες που χρησιμοποιούν διαγνωστικά συστήματα γλώσσας έχουν διαγνώσει με ακρίβεια σκωληκοειδίτιδα, διαβήτη και νόσο του θυρεοειδούς.

“Είναι δυνατό να διαγνωστούν με ακρίβεια 80% περισσότερες από 10 ασθένειες που προκαλούν ορατή αλλαγή στο χρώμα της γλώσσας. Στη μελέτη μας επιτύχαμε ακρίβεια 94% με τρεις ασθένειες, επομένως υπάρχει η δυνατότητα να βελτιστοποιήσουμε αυτήν την έρευνα ακόμη περισσότερο.” λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Al-Naji.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΕΣΑμεΑ: Έναρξη 1ου Παν-Πελοποννησιακού μαθητικού Διαγωνισμού Diversity Up

xristiana

Ιατρικός εξοπλισμός απαραίτητος για μια οικογένεια

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 11/9

xristiana