ΚεντρικήΥγεία

Οι 4 βιταμίνες που παίρνουν οι γιατροί για να μην αρρωστήσουν την περίοδο των ιώσεων

28/10/2023

Οι βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ορθής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις -ειδικά την περίοδο που τα κρυολογήματα και η γρίπη βρίσκονται σε έξαρση.

Στην προσπάθεια να αποκομίσετε τα σωστά οφέλη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ωστόσο, μπορεί να κάνετε υπερβολές. Γι’αυτό οι ειδικοί εξηγούν τι πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατευθούμε την εποχή των ιώσεων.

«Ο κύριος στόχος μου είναι να βεβαιωθώ ότι είμαι διατροφικά ισορροπημένη για να έχω ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα», λέει στο The Healthy η διαιτολόγος διατροφολόγος Sharon Palmer.

Για κάποιους, αυτή η ισορροπία μπορεί να περιλαμβάνει βιταμίνες ή συμπληρώματα. «Εάν έχετε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσίας», λέει με τη σειρά του ο Ali Bandier, εγγεγραμμένος διαιτολόγος από τη Νέα Υόρκη.

Αλλά αν καλύπτετε ήδη τις καθημερινές σας ανάγκες μέσω μιας υγιεινής διατροφής, παραμένει ασαφές πόσο επιδραστικά μπορεί να είναι τα συμπληρώματα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, με λιγότερο από το 15% των Αμερικανών να πληρούν τις καθημερινές συστάσεις για φρούτα και λαχανικά», προσθέτει ο Δρ. Bandier.

Αυτό σημαίνει ότι για τους περισσότερους από εμάς, τα συμπληρώματα σωστών θρεπτικών συστατικών μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στο να παραμείνουμε υγιείς. Για να αποφύγετε λοιπόν τη γρίπη ή να περιορίσετε το κρυολόγημα, δείτε τις βιταμίνες που χρειάζεστε κατά την περίοδο των ιώσεων.

1. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ο καλύτερος τρόπος για να την λάβετε είναι μέσω της τροφής.

«Οι ανεπάρκειες βιταμίνης Ε είναι σπάνιες, ενώ η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής. Εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν σπόρους και ξηρούς καρπούς/βούτυρο ξηρών καρπών, φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και μπρόκολο, φρούτα όπως ακτινίδιο, ντομάτες και μάνγκο και λάδι φύτρων σιταριού», αναφέρει ο Δρ. Bandier.

2. Βιταμίνη C

Αν και η βιταμίνη C δεν μπορεί να αποτρέψει τα κρυολογήματα σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients δείχνει ότι εξακολουθεί να είναι μια ζωτική θρεπτική ουσία για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

«Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε επαρκή βιταμίνη C είναι μέσω της τροφής και εκείνα που είναι πλούσια σε αυτήν περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και ακτινίδιο, σταυρανθή λαχανικά όπως ωμό μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς και φράουλες, ντομάτες και πατάτες», εξηγεί και πάλι ο ειδικός.

Έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο BMJ Global Health διαπίστωσε ότι οι βιταμίνες C και D μείωσαν τον κίνδυνο οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων και περιόρισαν τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Μια μετα-ανάλυση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Current Reviews in Clinical and Experimental Pharmacology διαπίστωσε επίσης ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού.

«Όταν έχω κρυολόγημα, παίρνω 2 γραμμάρια συμπληρωμάτων βιταμίνης C δύο φορές την ημέρα, επειδή η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια που σχετίζονται με το κρυολόγημα», λέει με τη σειρά του ο Michael Miller, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

3. Βιταμίνη D

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D από τη διατροφή τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης D φαίνεται να βρίσκεται ψηλά στη λίστα για πολλούς γιατρούς. Επιπλέον, μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition δείχνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τη γρίπη.

4. Ω-3 λιπαρά οξέα

Επίσης, η Δρ. Zhaoping Li, καθηγήτρια ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος Κλινικής Διατροφής στο UCLA, λαμβάνει τακτικά ιχθυέλαιο για τα οφέλη του στο ανοσοποιητικό σύστημα, αν και σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ η έρευνα τείνει να αμφιταλαντεύεται σχετικά με το ποιος πρέπει να παίρνει αυτά τα συμπληρώματα και πόσο.

Ανάλογα με τη διατροφή σας -για παράδειγμα, εάν δεν τρώτε ψάρι– μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετό από αυτό το θρεπτικό συστατικό. Η προσθήκη ενός συμπληρώματος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι μια καλή λύση.

Η Δρ. Palmer λέει ότι δίνει προτεραιότητα στις καλές διατροφικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως τα μανιτάρια. Περιλαμβάνει τέλος πολλές φυτικές ίνες και προβιοτικά.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οστεοπόρωση: Τα φρούτα που κάθε 50αρα πρέπει να τρώει για γερά οστά

xristiana

Άλιμος: Φεστιβάλ Παραγωγής Αγροτικών Προϊόντων

xristiana

Ο Κύκλος Βίας Στις Ανθρώπινες Σχέσεις Και Η Ισότητα Των Φύλων

xristiana