ΚεντρικήΥγεία

Ποια φρούτα πρέπει να τρώμε κάθε μέρα, για να έχουμε καλή υγεία

29/5/2023

Εκτός από υγιεινά, τα περισσότερα φρούτα είναι γλυκά, ενυδατικά και νόστιμα. Η κατανάλωση φρούτων, ειδικά σε τακτική βάση, σας βοηθά να λαμβάνετε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και καρκίνου. Αυστραλιανή μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων την ημέρα είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μισή μερίδα ημερησίως.

Ποια φρούτα να προτιμούμε;

Η απάντηση είναι στην ποικιλία. Κάθε φρούτο ή ομάδα φρούτων ξεχωρίζει για κάποιο ή κάποια θρεπτικά συστατικά, αναφέρει στο eatthis.com η διαιτροφολόγος Brittany DeLaurentis MPH, RD, CSO, LD. Ένας, όμως, διαχωρισμός που αξίζει ίσως να γίνει είναι ανάμεσα στα εποχιακά και μη φρούτα. Στις μέρες μας, δυστυχώς, η διάκριση αυτή έχει σχεδόν καταργηθεί, αφού με την εξέλιξη στις συνθήκες παραγωγής τα περισσότερα φρούτα είναι διαθέσιμα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, τα εποχιακά φρούτα συγκεντρώνουν μερικά πλεονεκτήματα.

Είναι συχνά πιο γευστικά, σίγουρα πιο φθηνά, ενώ η ύπαρξη των κατάλληλων κλιματολογικών συνθηκών μας δίνει περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλλιεργηθεί με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση, λέει η ειδικός. Επιπλέον, τα φρούτα κάθε εποχής είναι ένας ευχάριστος τρόπος να διδαχθούν τα παιδιά τα γνωρίσματα της εποχής (κλίμα, θερμοκρασία κ.λπ.), παράλληλα με τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας της γης και των φρούτων.

Μήλα

«Τα μήλα έχουν πολλές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος, λόγω των πολυφαινολικών ενώσεων», εξηγεί η διαιτολόγος Brittany DeLaurentis MPH, RD, CSO, LD founder of Brittany Lynn Nutrition

Επιπλέον διαθέτουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην υποστήριξη της γαστρεντερικής υγείας. Παρόλο που αυτές οι ίνες είναι διαφορετικές, τα μήλα περιέχουν και τις δύο, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι και κορεσμένοι.

Βατόμουρα

«Τα βατόμουρα είναι μια διατροφική δύναμη», λέει ο Lon Ben-Asher, M.S., RD, LD/N, διατροφολόγος στο Pritikin Longevity Center. «Περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι φυτοχημικά φλαβονοειδή που τους δίνουν μπλε/μοβ χρώμα και δρουν ως αντιοξειδωτικά που σκοτώνουν τις ελεύθερες ρίζες».

Μαζί με τα αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, τα βατόμουρα είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ και το μαγγάνιο. Είναι επίσης πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις και βοηθούν στην άμβλυνση της αιχμής της γλυκόζης σε άτομα με συμβιβασμό του σακχάρου στο αίμα.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι ευρέως γνωστά για την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Παρέχουν ένα μοναδικό σύνολο θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στη δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος και σας διατηρεί νέους. Ο πολτός του πορτοκαλιού έχει επίσης υψηλό αριθμό πολυφαινολών, οι οποίες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες.

Δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν ευεργετική πηγή θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας. Τα δαμάσκηνα είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πέψη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Η υψηλή τους ποσότητα σε βιταμίνη Κ βοηθά στην ανάπτυξη ορισμένων πρωτεϊνών που απαιτούνται για την πήξη του αίματος και την οικοδόμηση των οστών. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων βοηθά στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας οστών.

Σμέουρα

Από όλα τα φρούτα, τα σμέουρα είναι γνωστά για τις υψηλότερες ποσότητες φυτικών ινών. Περιέχουν 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, δηλαδή το 32% της ημερήσιας αξίας σας. Η λήψη επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών στη διατροφή σας είναι σημαντική για τη διαχείριση του βάρους.

Συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, τη διατήρηση του μικροβιώματος του εντέρου σας υγιούς και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σταθερά.

Τα σμέουρα είναι επίσης γνωστό ότι αποτελούν πλούσια πηγή μαγνησίου, γνωστό για τη ρύθμιση πολλών σωματικών λειτουργιών, όπως η σύνθεση πρωτεϊνών, η λειτουργία των μυών και των νεύρων, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι εξίσου πλούσια σε φυτικές ίνες με τα σμέουρα. Ωστόσο, τα βατόμουρα είναι γνωστά για το γεγονός ότι αποτελούν πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών, μαγγανίου, χαλκού, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Κ. Παρόμοια με τo μύρτιλο, τα βατόμουρα περιέχουν επίσης ανθοκυανίνες.

Μπανάνες

Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Βοηθούν στη διατήρηση της τροφής στο στομάχι σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μειώνουν την πείνα και σας κρατούν χορτάτους, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διαχείριση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Είναι πολύ υψηλές σε κάλιο. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που απαιτείται από τον οργανισμό. Έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν συνδυάζεται με μειωμένη πρόσληψη νατρίου.

Μάνγκο

Τα μάνγκο είναι μια από τις καλύτερες πηγές καροτενοειδών, τα οποία βρίσκονται στον πολτό και τη φλούδα του. Τα καροτενοειδή παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και στην προστασία της όρασης.

Ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Καρπούζι

Μαζί με την υψηλή ποσότητα λυκοπενίου, το καρπούζι θεωρείται ένα από τα πιο ενυδατικά φρούτα. Το 92% του περιέχει νερό. Αυτό από μόνο του είναι ένας πολύ καλός λόγος για να απολαύσετε αυτό το φρούτο, ειδικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, εξηγεί η διατολόγος Rachel Rothman, MS, RD, CLEC.

Το καρπούζι μπορεί να ανακουφίσει τους πονεμένους μύες μετά την άσκηση λόγω της περιεκτικότητάς του σε κάλιο. Παράλληλα, το καρπούζι είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για την υποστήριξη της υγιούς αρτηριακής πίεσης.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε και Κ, οι οποίες βοηθούν στην υποστήριξη του υγιούς δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και της διαπερατότητας των κυτταρικών μεμβρανών. Έχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, και πολλές βιταμίνες Β που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και της οφθαλμικής υγείας.

Είναι επίσης εξαιρετικές πηγές υγιεινών, πολυακόρεστων ωμέγα-3 λιπαρών και μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις και βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: healthstories.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νερό ρυζιού: Πρέπει ή όχι να το χρησιμοποιήσετε για την περιποίηση των μαλλιών σας

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Υαλουρονικό οξύ: Ο καλύτερος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε

xristiana