ΚεντρικήΥγεία

Φάρμακο για την αρθρίτιδα θεραπεύει την αλωπεκία

16/5/2022

Η αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα θυλάκια της τρίχας, με αποτέλεσμα τη μόνιμη τριχόπτωση. Προς το παρόν, η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη χωρίς εμφύτευση, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σύμφωνα με μελέτη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την αλωπεκία, αν και αυτό δεν έχει σταματήσει την επιστημονική κοινότητα να ερευνά φάρμακα που θα μπορούσαν να αναστρέψουν το αποτέλεσμα της φαλάκρας. Όπως διαφαίνεται μια θεραπεία κατά της αρθρίτιδας ίσως είναι σε θέση να επαναφέρει τις χαμένες τρίχες. Το Baricitinib χρησιμοποιείται συχνότερα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αλλά φαίνεται να είναι και το «κλειδί» για τη θεραπεία της αλωπεκίας.

Νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Yale αποφάνθηκε ότι το Baricitinib είναι αποτελεσματικό στο να βοηθήσει το ένα τρίτο των ασθενών με αλωπεκία areata ή γυροειδή να αναγεννήσει τα μαλλιά του.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια πάθηση που επιφέρει απώλεια μαλλιών. Η γυροειδής αλωπεκία έχει δύο υποτύπους, ο «monolocularis» αναφέρεται σε ένα μόνο φαλακρό σημείο και ο «multilocularis» σε διάφορα σημεία που εμφανίζουν απώλεια μαλλιών.

Η μελέτη

Τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης της δοκιμής έχουν δημοσιευθεί στο New England Journal of Medicine.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Yale Δρ. Brett King είπε ότι αν και δεν ήξεραν γιατί το Baricitinib ήταν αποτελεσματικό σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει διακόπτοντας «την επικοινωνία» μεταξύ των τριχοθυλακίων και των ανοσοκυττάρων που οδηγούν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται με τη σειρά τους στα θυλάκια των τριχών που επιφέρουν τριχόπτωση.

Ο King πρόσθεσε στη συνέχεια: «Όταν η επικοινωνία διακόπτεται, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αφήνουν απομονωμένα τα θυλάκια των τριχών με αποτέλεσμα ανενόχλητα να μεγαλώνουν τα μαλλιά».

Οι 1.200 συμμετέχοντες ήταν άνω των 18 ετών και υπέφεραν από σοβαρές περιπτώσεις αλωπεκίας areata. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής των 36 εβδομάδων έλαβαν είτε δύο είτε τέσσερα χιλιοστόγραμμα μπαρισιτινίμπης κάθε μέρα ή εικονικό φάρμακο (placebo). Η ομάδα όπου η μπαρισιτινίμπη ήταν πιο αποτελεσματική ήταν αυτή που έλαβε τη δόση των τεσσάρων χιλιοστόγραμμων.

Οι παρενέργειες του φαρμάκου

  • Ακμή
  • Αυξημένα επίπεδα κινάσης και κρεατίνης
  • Αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης

Οι κλινικές δοκιμές εξακολουθούν να διασφαλίζουν ότι το Βaricitinib δεν είναι μόνο αποτελεσματικό φάρμακο αλλά και ασφαλές για ευρύτερη χρήση.

Οι επαγγελματίες του φαρμακευτικού κλάδου, όπως η Δρ. Amy McMichael έχουν περιγράψει τα αποτελέσματα ως ένα «μεγάλο θαύμα της επιστήμης που θα αλλάξει τη ζωή των ασθενών με αλωπεκία areata».

Οι αιτίες της τριχόπτωσης

  • Μια ασθένεια
  • Στρες
  • Χημειοθεραπεία
  • Απώλεια βάρους
  • Ανεπάρκεια σιδήρου

Η τριχόπτωση αν και δεν είναι ανησυχητική μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι μιας ασθένειας. Παράγοντας ανησυχίας αποτελεί η φαλάκρα με τη μορφή μπαλώματος, τα μαλλιά που πέφτουν σε συστάδες, η φαγούρα ή ένα έγκαυμα. Ένας ακόμη παράγον είναι και η κληρονομικότητα.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μεγάλη Εκδήλωση Αφιερωμένη Στα Αδέσποτα Ζώα Υπό Τους Ήχους Του Μίκη Θεοδωράκη

xristiana

Μελέτη αποκαλύπτει πώς οι όγκοι του νευρικού συστήματος μετατρέπονται σε κακοήθεια

xristiana

ΣΠΑΠ: Εθελοντικός Καθαρισμός στο Δάσος Θεοκλήτου και στη Ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου

xristiana