ΚεντρικήΥγεία

Ημικρανία: Κοινοί μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

9/1/2024

Η ημικρανία μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής και συχνά είναι μια πολύ… παρεξηγημένη κατάσταση.

Γι’ αυτό καλό θα ήταν να διαχωρίσουμε μύθους από πραγματικότητα σε ό,τι την αφορά.

6 μύθοι γύρω από την ημικρανία

Μύθος #1 Η ημικρανία είναι μια ελαφρώς χειρότερη εκδοχή του πονοκεφάλου

Γεγονός:
Η αλήθεια είναι ότι η ημικρανία ανήκει στους πονοκεφάλους, αλλά δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πονοκέφαλος και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, αφού είναι μια εξουθενωτική κατάσταση από την οποία πολλοί άνθρωποι υποφέρουν.

Σύμφωνα με ερευνητές, οι ημικρανίες προκαλούνται από ανισορροπίες στη χημεία του εγκεφάλου. Είναι μια σύνθετη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα όπως παλλόμενο πόνο, ναυτία, έμετο, ίλιγγο, αδυναμία, ευαισθησία στα φώτα και τους δυνατούς θορύβους κτλ.

Αδιαμφισβήτητα, εξαιτίας των ποικίλων και έντονων συμπτωμάτων της, θέτει ισχυρούς φραγμούς στην εύρυθμη λειτουργία των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους.

Μύθος #2: Οι ημικρανίες δεν μπορεί να είναι κληρονομικές

Γεγονός:
Οι ημικρανίες μπορούν να μεταδοθούν από γονέα σε παιδί. Υπολογίζεται ότι εάν ένας από τους γονείς υποφέρει από ημικρανίες, υπάρχει 50% πιθανότητα να υποφέρει από αυτές και το παιδί. Εάν δε πάσχουν και οι δύο, οι πιθανότητες αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Εκτός της κληρονομικότητας, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες στην προδιάθεση για ημικρανία.

Μύθος #3: Οι άνδρες δεν επηρεάζονται από τις ημικρανίες

Γεγονός:
Η επικρατούσα πεποίθηση για τις ημικρανίες φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα ότι είναι κυρίως γυναικεία υπόθεση και είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ημικρανίες.

Είναι σημαντικό ωστόσο να θυμόμαστε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης ημικρανίας με τα αντίστοιχα σοβαρά συμπτώματα είναι κοινός τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Εξαιτίας την εν λόγω λανθασμένης αντίληψης, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν τις ημικρανίες τους και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τον ίδιο έντονο πόνο.

Μύθος #4: Η άσκηση προκαλεί ημικρανία

Γεγονός:
Για τους πάσχοντες από ημικρανία, η άσκηση μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Για κάποιους μπορεί να σημαίνει επιδείνωση των συμπτωμάτων τους ενώ για άλλους, ανακούφιση. Εξαρτάται επομένως απ’ τον οργανισμό του κάθε ατόμου.

Μύθος #5: Τα παιδιά δεν έχουν ημικρανίες

Γεγονός:
Η ημικρανία μπορεί να ταλαιπωρήσει και τα παιδιά, με τη διαφορά ότι τα παιδιά δεν μπορούν να εξηγήσουν τόσο καλά το τι ακριβώς νιώθουν και πολλές φορές μπορεί να μην πηγαίνει εκεί ο νους μας.

Είναι σημαντικό όμως να παρακολουθείτε τον πονοκέφαλο του παιδιού σας και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν το παιδί εμφανίσει συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, ζάλη, δυσκολία συγκέντρωσης και υπερβολική κόπωση.

Μύθος #6: Η ημικρανία μπορεί να προκληθεί από κατάθλιψη και άγχος

Γεγονός:
Οι ημικρανίες δεν προκαλούνται από κατάθλιψη ή άγχος, παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ ημικρανίας και ψυχικής υγείας. Κι αυτό, διότι η ημικρανία δεν είναι ψυχολογικής αλλά νευρολογικής φύσεως.

Το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη μπορεί να αποτελούν το «έναυσμα», αλλά όχι την αιτία. Με άλλα λόγια, η κακή ψυχολογική κατάσταση σχετίζεται με την ημικρανία, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση της, όχι όμως προκαλώντας την εξ’ αρχής.

Πηγή: vita.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Olympic Festival Paris 2024 στο ΚΠΙΣΝ

xristiana

Νέο φθηνό τεστ ακριβείας για κορονοϊό & γρίπη που βασίζεται σε κινητό τηλέφωνο αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ

xristiana

Το Smart Park και ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας

xristiana