ΚεντρικήΥγεία

Ουρικό οξύ: Πώς θα το μειώσετε χωρίς φάρμακα – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

7/1/2024

Τι είναι το ουρικό οξύ και τι ακριβώς σημαίνουν τα αυξημένα επίπεδα του στον οργανισμό και πώς μπορείτε να το ρίξετε; Οι απαντήσεις ακολουθούν…

Η ουρική αρθρίτιδα, που συνδέεται με το αυξημένο ουρικό οξύ, είναι μια επώδυνη ασθένεια γνωστή ως η «νόσος των βασιλέων», καθώς από αυτή έπασχαν πολλοί μονάρχες όπως ο Ερρίκος VIII.

Τι είναι το ουρικό οξύ

Ο οργανισμός μας παράγει ουρικό οξύ κατά τον μεταβολισμό ουσιών που ονομάζονται πουρίνες και βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά και το αλκοόλ. Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ποδάγρα, μια μορφή αρθρίτιδας στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού και άλλα προβλήματα υγείας.

Το ουρικό οξύ και οι επιπτώσεις του

Τα υψηλότερα επίπεδα σχετίζονται με 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με έρευνα.Το ουρικό οξύ πιθανότατα συμβάλλει στην πρόκληση φλεγμονής και αναχαιτίζει τη δράση της καλής χοληστερίνης να απομακρύνει τα λιπίδια από το τοίχωμα των αρτηριών. Τα φυσιολογικά επίπεδα κυμαίνονται μεταξύ 3,7 και 7 mg/dl.

Πώς θα το μειώσετε

Εάν τα επίπεδα ουρικού οξέος ξεπερνούν τις φυσιολογικές τιμές, τότε ο δρόμος για την μείωση τους συνίσταται στην αποφυγή των ξηρών καρπών, των θαλασσινών, καθώς και των ζωικών πρωτεϊνών, και κυρίως αυτών που προέρχονται από μικρά ζώα, π.χ., κουνέλι.

Οι επόμενες τιμές που θα αξιολογήσει ένας γιατρός για να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας μας είναι αυτές που προκύπτουν από τη γενική αίματος. Βοηθάει ακόμη η σταδιακή μείωση σωματικού βάρους σε υπέρβαρους, λήψη αρκετών υγρών , αποφυγή αλκοόλ και μία δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λίπη.

Μπορείτε να τρώτε γαλακτοκομικά, αυγά, καφέ, τσάι, αναψυκτικά, ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Σε μικρές ποσότητες μπορείτε να καταναλώνετε κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα και ψάρι.

Προσοχή στα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι όσοι αποφεύγουν τα ραφιναρισμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα παρουσιάζουν αρθριτικά πιο σπάνια και σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με όσους καταναλώνουν ποσότητες αυτών των τροφίμων. Οι τροφές που δεν είναι επιθυμητές είναι τα εντόσθια και σάλτσες κρέατος, κυνήγι, θαλασσινά, σαρδέλες, σκουμπρί, αντσούγιες.

Όταν το ουρικό οξύ είναι χαμηλό, υπάρχει κίνδυνος;

Όταν το ουρικό οξύ υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε ουρική αρθρίτιδα. Η απότομη, ωστόσο, μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, αν υποφέρετε ήδη από ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά της. Για το λόγο αυτόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φάρμακα που μειώνουν το ουρικό οξύ δεν πρέπει να χορηγούνται κατά την οξεία φάση της πάθησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Στην περίπτωση που ακολουθείτε θεραπευτική αγωγή, πρέπει να τηρείτε πιστά τις οδηγίες του σκευάσματος και τις συμβουλές του γιατρού σας. Αν υποφέρετε από ουρική αρθρίτιδα, καλό είναι να αποφεύγετε τα οστρακοειδή, τους ξηρούς καρπούς και τις ζωικές πρωτεΐνες.

Το ουρικό οξύ και το μυαλό σας!

Η επίδραση του ουρικού οξέος στον εγκέφαλο δεν είναι ξεκάθαρη αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος είναι επιζήμια για το μυαλό μας. Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος ίσως ευθύνονται για τα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια που πιθανόν να προκαλούν πνευματική εξασθένηση στους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους.

Εγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι τα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια ήταν συχνότερα μεταξύ των ηλικιωμένων ασθενών με υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος. Οι ειδικοί ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 180 ανδρών και γυναικών 20-92 ετών. Διαπίστωσαν ότι ενώ τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος είναι επιβλαβή για την εγκεφαλική λειτουργία, τα φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να δράσουν προστατευτικά έναντι της νόσου αλτχάιμερ.

ουρικό οξύ

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η κλιματική αλλαγή κόβει χρόνο από τον ύπνο μας. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

xristiana

Η γυμναστική αντιστρέφει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ – Ποιοι παράγοντες το επιδεινώνουν

xristiana

Δημόσια παρουσίαση των αρχικών πορισμάτων της μελέτης “Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο”

xristiana