5/1/2024
Όσοι είχαν τον πιο διαταραγμένο ύπνο στην αρχή της ενηλικίωσης είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες κακής σκέψης όταν δοκιμάστηκαν στη μέση ηλικία, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τον καλύτερο ύπνο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Ταυτόχρονα, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της συνολικής ποσότητας ύπνου και της λειτουργίας του εγκεφάλου στην μέση ηλικία.
“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα του ύπνου που έχει την μεγαλύτερη σημασία για τη γνωστική υγεία στην μέση ηλικία“, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Yue Leng, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.
Πώς έγινε η έρευνα
Για την μελέτη, η δρ. Leng και οι συνεργάτες της στρατολόγησαν 526 άτομα με μέση ηλικία 40 ετών και τα παρακολούθησαν για 11 χρόνια.
Στην αρχή, οι συμμετέχοντες φορούσαν μια συσκευή καταγραφής δραστηριότητας για τρεις συνεχόμενες νύχτες για να αξιολογήσουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους. Υποβλήθηκαν σε αυτό το τεστ δύο φορές, με διαφορά περίπου ενός έτους, για να παράγουν μια δίκαιη αξιολόγηση των προτύπων ύπνου τους.
Οι ερευνητές εστίασαν ειδικά στον κατακερματισμό του ύπνου ή στις επαναλαμβανόμενες σύντομες διακοπές στον ύπνο ενός ατόμου, παρακολουθώντας τις ώρες που οι συμμετέχοντες “στριφογύρναγαν” στο κρεβάτι για ένα λεπτό ή λιγότερο ενώ κοιμόντουσαν.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα ημερολόγιο ύπνου, στο οποίο περίπου το 46% ανέφερε κακό ύπνο.
Μια δεκαετία αργότερα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν τεστ που μέτρησαν την μνήμη και τη δύναμη του εγκεφάλου τους.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
- Από τα 175 άτομα με τον πιο διαταραγμένο ύπνο, τα 44 είχαν κακή απόδοση στα τεστ μνήμης 10 χρόνια αργότερα.
- Από την άλλη, μόνο 10 από τα 176 άτομα που είχαν τις λιγότερες διαταραχές ύπνου είχαν κακή απόδοση στα τεστ.
“Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και της γνωστικής λειτουργίας σε διαφορετικά στάδια της ζωής και για να εντοπιστεί εάν υπάρχουν κρίσιμες περίοδοι ζωής όταν ο ύπνος συνδέεται πιο έντονα με τη γνωστική λειτουργία. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες ευκαιρίες για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή”, είπε η δρ. Leng.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η εν λόγω μελέτη είναι παρατηρητική και δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ του διαταραγμένου ύπνου και της γνωστικής έκπτωσης.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com