ΚεντρικήΥγεία

Τι αλλάζει στη ζωή μας μετά τη σύνταξη – Ποια δραστηριότητα μειώνεται περισσότερο

7/10/2022

Ηρεμία, ανακούφιση από καθημερινά άγχη και ξεκούραση είναι κάποιες σκέψεις που γεννά η λέξη «συνταξιοδότηση». Όταν όμως φέρνει την αδράνεια, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία.

Προσοχή χρειάζεται να δείξουν όσοι και όσες βγαίνουν στη σύνταξη, σύμφωνα με τη διαπίστωση της Φινλανδικής μελέτης για τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση (Finnish Retirement and Aging /FIREA) οτι οι άνθρωποι περιορίζουν σημαντικά τη σωματική τους δραστηριότητα όταν αποσύρονται από την αγορά εργασίας.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity αποτελεί ένα ερευνητικό εγχείρημα του Πανεπιστημίου του Turku στη Φινλανδία που ξεκίνησε το 2013 με επικεφαλής την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας Sari Stenholm. Κύριος στόχος της είναι να διερευνήσει τις αλλαγές στις συνήθειες διαβίωσης, την υγεία και τη λειτουργικότητα καθώς και τους παράγοντες κινδύνου κατά τη συνταξιοδότηση.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 551 άτομα που εργάζονταν στον δημόσιο τομέα, στα οποία έδωσαν να φορέσουν επιταχυνσιόμετρα στον καρπό τους επί ένα εικοσιτετράωρο για μια εβδομάδα, κατά την ίδια χρονική περίοδο του έτους, πριν και μετά τη συνταξιοδότησή τους, ώστε να καταγράψουν τον χρόνο του καθημερινού ύπνου, της καθιστικής ζωής καθώς και της σωματικής δραστηριότητας (ήπιας και εντονότερης). Επιπλέον, χρησιμοποίησαν Ανάλυση δεδομένων συστάσεων (Compositional Data Analysis), μια στατιστική μέθοδο που επέτρεψε τη μελέτη των ταυτόχρονων ποσοστιαίων αλλαγών στις παραπάνω καθημερινές συμπεριφορές.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η αύξηση μιας δραστηριότητας αναπόφευκτα θα μειώσει τις άλλες. Έτσι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • ο ύπνος και η καθιστική ζωή αυξήθηκαν έναντι της σωματικής δραστηριότητας σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν από χειρωνακτικές εργασίες ή τον τομέα υπηρεσιών, περισσότερο όμως στις γυναίκες
  • ο ύπνος υπερίσχυσε για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από μη χειρωνακτικές εργασίες
  • η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα μειώθηκε περισσότερο από τη φυσική δραστηριότητα μικρής έντασης

«Η μείωση της σωματικής δραστηριότητας εξηγείται πιθανώς από την απουσία της σχετικής με την εργασία σωματικής δραστηριότητας και τη μετακίνηση από και προς την εργασία μετά τη συνταξιοδότηση. Αυτές αντικαθίστανται εν μέρει από τον ύπνο και, στην περίπτωση των χειρωνακτών, από την εντονότερη καθιστική ζωή», σχολίασε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης Kristin Suorsa.

Παλαιότερη έρευνα με επικεφαλής την ίδια είχε δείξει ότι η αντικατάσταση της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας με οποιαδήποτε άλλη κινητική συνήθεια και συμπεριφορά αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2. «Βάσει της μελέτης μας, οι άνθρωποι που βγαίνουν στη σύνταξη θα πρέπει να βάζουν στόχο την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ιδίως της ήπιας προς εντονότερης. Παράλληλα, θα ήταν ωφέλιμο να προσπαθήσουν να αποφεύγουν την παρατεταμένη καθιστική ζωή και να παρεμβάλλουν μικρά διαλείμματα περπατήματος», σχολιάζει.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιατί τα λιπαρά φρούτα αρχίζουν να θεωρούνται υπερτροφή

xristiana

Σπύρος Ευαγγελάτος

xristiana

Βιταμίνη C & Ρετινόλη: Μπορείς να τα χρησιμοποιείς συνδυαστικά;

xristiana