ΚεντρικήΠεριβάλλον

“Η ανθεκτικότητα του νερού στη γεωργία: καινοτομία στην πράξη”

14/4/2026

Από την Τρίτη 19 Μαΐου έως την Πέμπτη 21 Μαΐου 2026, θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο της Γερμανίας το συνέδριο του δικτύου της ΕΕ για την ΚΑΠ με θέμα “Η ανθεκτικότητα του νερού στη γεωργία: καινοτομία στην πράξη”.

Η ανθεκτικότητα των υδάτων έχει γίνει ένα αυξανόμενο πρόβλημα στην ευρωπαϊκή γεωργία.

Το συνέδριο του δικτύου της ΚΑΠ της ΕΕ με θέμα “Η ανθεκτικότητα των υδάτων στη γεωργία: καινοτομία στην πράξη” θα μοιραστεί και θα προωθήσει καινοτόμες λύσεις που μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των υδάτων στη γεωργία και τη δασοκομία της ΕΕ.

Η εκδήλωση θα δημιουργήσει ευκαιρίες για συζήτηση, μάθηση και ανταλλαγή αποτελεσμάτων από καινοτόμα έργα και πρωτοβουλίες. Θα ενθαρρύνει επίσης την περαιτέρω δικτύωση και συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων.

Πληροφορίες για το ιστορικό

Πλαίσιο: Η ανθεκτικότητα των υδάτων έχει καταστεί ένα πιεστικό ζήτημα στην ευρωπαϊκή γεωργία. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη λειψυδρία και τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, οδηγώντας σε ακανόνιστες βροχοπτώσεις, ξηρασίες και πλημμύρες. Η ρύπανση των υδάτων μειώνει περαιτέρω τη διαθεσιμότητα χρήσιμων επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Οι προκλήσεις αυτές επηρεάζουν τους κύκλους καλλιέργειας, τις αποδόσεις των καλλιεργειών και τα μέσα διαβίωσης των γεωργών και των αγροτικών κοινοτήτων. Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υδάτων, σε συνδυασμό με καινοτόμες γεωργικές και δασοκομικές πρακτικές, μπορεί να υποστηρίξει την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη.

Καινοτόμες λύσεις για την ανθεκτικότητα του νερού: Οι αγρότες και οι δασολόγοι χρειάζονται πρακτικές, καινοτόμες και τοπικά προσαρμοσμένες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Οι ψηφιακές τεχνολογίες, η βελτιωμένη επιλογή καλλιεργειών, οι πρακτικές για την υγεία του εδάφους, η αγροδασοκομία και άλλες λύσεις που βασίζονται στη φύση (NBS) μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αποδοτικότητα, την ποιότητα και την ανθεκτικότητα του νερού. Πολλά χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα καινοτομίας -όπως οι επιχειρησιακές ομάδες EIP-AGRI, τα έργα του προγράμματος “Ορίζοντας Ευρώπη” και άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του δικτύου της ΚΓΠ της ΕΕ- έχουν διερευνήσει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών και λύσεων που υποστηρίζουν την ανθεκτικότητα του νερού στην πράξη.

Στόχοι του συνεδρίου: Το συνέδριο του Δικτύου ΚΓΠ της ΕΕ με τίτλο “Ανθεκτικότητα του νερού στη γεωργία: καινοτομία στην πράξη” έχει ως στόχο να επιταχύνει την υιοθέτηση αυτών των καινοτόμων αποτελεσμάτων των έργων. Η εκδήλωση θα παρουσιάσει πρακτικά παραδείγματα και καλές πρακτικές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των υδάτων στην ευρωπαϊκή γεωργία και δασοκομία.

Το συνέδριο θα προσφέρει ευκαιρίες για μάθηση, ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αναμένουν να:

  • Να μάθουν από πραγματικές μελέτες περιπτώσεων και πρακτικά παραδείγματα
  • Να λάβουν μέρος σε διαδραστικά εργαστήρια και συζητήσεις
  • Να εξερευνήσουν μια αγορά καινοτομίας που παρουσιάζει λύσεις που έχουν αναπτυχθεί από αγρότες, δασολόγους, συμβούλους, ερευνητές και άλλους φορείς
  • Συμμετοχή σε επισκέψεις πεδίου στη Γερμανία για την επίδειξη πρακτικών λύσεων επί τόπου.

Η εκδήλωση θα ενθαρρύνει επίσης τη δικτύωση και την ανάπτυξη μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στις ακόλουθες θεματικές ομάδες:

  • Κυκλική διαχείριση των υδάτων
  • ανθεκτικές στο κλίμα και λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες και συστήματα καλλιέργειας (π.χ. συγκαλλιέργεια)
  • Ψηφιακά εργαλεία, αποτελεσματικότητα της άρδευσης, άρδευση ακριβείας
  • λύσεις με βάση τη φύση (συμπεριλαμβανομένης της συγκομιδής νερού)
  • Διαχείριση του εδάφους
  • Ποιότητα υδάτων/ρύπανση υδάτων

Ειδικοί στόχοι:

  • Παρουσίαση καινοτόμων λύσεων και πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί από έργα της ΕΕ (επιχειρησιακές ομάδες EIP-AGRI, Horizon Europe, LIFE και άλλα), ενισχύοντας την ανταλλαγή υποσχόμενων γνώσεων και καινοτομιών.
  • Μάθηση από καινοτόμες λύσεις και πρακτικές που αναπτύχθηκαν από τα εν λόγω έργα και προώθηση της περαιτέρω διάδοσής τους
  • Ενθάρρυνση της υιοθέτησης και της επέκτασης των υφιστάμενων λύσεων και πρακτικών με την προώθηση παραδειγμάτων επιτυχούς υιοθέτησης και με τον εντοπισμό ευκαιριών για ευρύτερη εφαρμογή
  • Προώθηση της δικτύωσης για την καινοτομία στον τομέα της ανθεκτικότητας των υδάτων στη γεωργία και τη δασοκομία, με τον εντοπισμό ευκαιριών και εργαλείων συνεργασίας.
  • Συγκέντρωση των κενών γνώσεων και των ερευνητικών αναγκών που προκύπτουν από τις πρακτικές εμπειρίες στον τομέα.

Κύριες ομάδες-στόχοι

Το συνέδριο θα συγκεντρώσει 300 συμμετέχοντες από όλη την ΕΕ. Στους συμμετέχοντες θα περιλαμβάνονται:

  • αγρότες, δασολόγοι και διαχειριστές γεωργικών και δασικών εκμεταλλεύσεων
  • εκπρόσωποι των επιχειρησιακών ομάδων EIP-AGRI, των έργων Horizon και άλλων έργων, όπως το LIFE, που ασχολούνται με την ανθεκτικότητα των υδάτων στη γεωργία και τη δασοκομία
  • ερευνητές που εστιάζουν στην ανθεκτικότητα των υδάτων
  • γεωργικοί σύμβουλοι
  • διαμεσολαβητές καινοτομίας και άλλοι που ενδιαφέρονται να μοιραστούν τις γνώσεις τους σχετικά με την ανθεκτικότητα του νερού
  • επαγγελματίες της επαγγελματικής εκπαίδευσης
  • φορείς/οργανισμοί διαχείρισης υδάτων
  • εκπρόσωποι του Τύπου και άλλων αγροτικών μέσων ενημέρωσης, γεωργικοί δημοσιογράφοι, δημιουργοί περιεχομένου και παράγοντες επιρροής που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τη γεωργία ή το νερό.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ενημερωτικές ιατρικές ομιλίες για τις γυναίκες

xristiana

Εύβοια: Συναυλία αλληλεγγύης στις 23 Ιούλη για να σωθεί οριστικά η μοναδική κατοικία οικογένειας με παιδί ΑμεΑ

xristiana

ΥΠΕΝ: Η Πολύαιγος ανήκει σε Natura και Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, απαγορεύονται τα ξενοδοχεία

xristiana