ΚεντρικήΥγεία

Πώς να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας φρέσκα για περισσότερο χρόνο

1/5\2025

Αν κάθε φορά που φεύγετε από το σούπερ μάρκετ νιώθετε ότι πληρώσατε υπερβολικά για τα βασικά ψώνια της εβδομάδας, είναι ακόμα πιο εκνευριστικό όταν βλέπετε μούχλα στις φράουλες που αγοράσετε πριν από λίγες ημέρες ή το σπανάκι σας να έχει μαραθεί πριν ακόμη το χρησιμοποιήσετε. Και πότε πρόλαβαν οι μπανάνες να γίνουν από πράσινες καφέ τόσο γρήγορα;

Αν και προφανώς κανένα φρούτο ή λαχανικό δεν διαρκεί για πάντα, με σωστή αποθήκευση μπορείτε να παρατείνετε τη φρεσκάδα τους και να αποφύγετε τα έκτακτα ψώνια – και άρα τα έξοδα – μέσα στην εβδομάδα. Ειδικοί τροφίμων, μιλώντας στο Yahoo Life, δίνουν συμβουλές για να αποθηκεύσετε καλύτερα τα φρέσκα προϊόντα.

Επιλέξτε σωστά από την αρχή

Η ποιότητα ξεκινά από το ράφι. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά χωρίς χτυπήματα, μαλακά σημεία ή σημάδια μαρασμού. Αν ψωνίζετε online, χάνετε τον έλεγχο αυτού του κρίσιμου βήματος. Επίσης, να θυμάστε πως τα εισαγόμενα προϊόντα έχουν ήδη «ταξιδέψει» πολύ. Τα εγχώρια – και ακόμη καλύτερα τα τοπικά προϊόντα – συνήθως διατηρούνται περισσότερο.

Μην αγνοείτε την επιστήμη

Ορισμένα φρούτα, όπως οι μπανάνες, τα μήλα και οι ντομάτες, παράγουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση. Μην τα αποθηκεύετε μαζί – ειδικά με «ευαίσθητα» λαχανικά όπως τα φύλλα για σαλάτα, τα καρότα και τα αγγούρια.

Δώστε σημασία στον αερισμό και την υγρασία

Η καλή κυκλοφορία αέρα βοηθά στη συντήρηση. Οι διάτρητες σακούλες, τα πλέγματα ή το άνοιγμα της συσκευασίας επιτρέπουν στα τρόφιμα να «αναπνέουν». Παράλληλα, η υπερβολική υγρασία οδηγεί σε μούχλα ή σάπισμα. Οπότε εάν δεν πρόκειται να καταναλώσετε άμεσα τα φρούτα και τα λαχανικά σας, αποφύγετε το νερό στα δοχεία και μην τα πλένετε πριν την κατανάλωσή τους.

Προσαρμόστε την αποθήκευση ανάλογα με το τρόφιμο

  • Εσπεριδοειδή: Εκτός ψυγείου για μία εβδομάδα, μετά στο ψυγείο μπορούν να διαρκέσουν 3–4 εβδομάδες.
  • Μήλα: Εκτός ψυγείου χαλάνε πιο γρήγορα. Στο ψυγείο φυλάξτε τα σε σακούλα ή τάπερ, καθώς αυτό βοηθά να περιορίσετε το αιθυλένιο που παράγουν ώστε να μην επηρεαστούν άλλα ευαίσθητα προϊόντα.
  • Ροδάκινα και Αχλάδια: Αρχικά εκτός ψυγείου για ωρίμανση. Όταν ωριμάσουν, στο ψυγείο. Κρατήστε τα μακριά από ευαίσθητα τρόφιμα, καθώς είναι από τα φρούτα που παράγουν αιθυλένιο.
  • Μούρα (φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα κ.α.) : Τα συγκεκριμένα φρούτα είναι αρκετά ευαίσθητα, οπότε θα πρέπει να τα καταναλώνετε γρήγορα. Για να τα διατηρήσετε περισσότερες ημέρες αποφύγετε το πλύσιμο μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσής τους, ώστε να μην επιταχύνετε τη σήψη λόγω υγρασίας. Αποφύγετε τα κλειστά δοχεία, διαφορετικά η υγρασία που υπάρχει φυσικά στα μούρα διαρρέει και επιταχύνει την αποσύνθεση. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα χαρτί από κάτω τους για να απορροφά την υγρασία και αφήστε τα να αναπνέουν, πάντα εντός ψυγείου.  
  • Μπανάνες: Εκτός ψυγείου, μακριά από άλλα φρούτα λόγω του αιθυλενίου που παράγουν. Τυλίξτε το κοτσάνι τους με μεμβράνη για πιο αργή ωρίμανση.
  • Φύλλα για σαλάτα (μαρούλια, ρόκα, σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά): Ο καλύτερος τρόπος για να τα διατηρήσετε περισσότερο χρόνο είναι στο ψυγείο, με χαρτί κουζίνας για να απορροφά την υγρασία. Όπως και στα μούρα, αποφύγετε το πλύσιμο πριν την κατανάλωση τους.
  • Πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδο: Σε σκοτεινό, δροσερό μέρος, αλλά όχι στο ψυγείο. Όχι μόνο αλλοιώνεται η γεύση τους, αλλά βλαστάνουν και πιο εύκολα.
  • Ντομάτες: Εντός ψυγείου χάνουν τη γεύση τους και την υφή τους. Οπότε παρότι δεν θα διαρκέσουν πολύ στον πάγκο σας, προτιμήστε να τις έχετε εκτός ψυγείου για καλύτερη γεύση και να τις καταναλώσετε γρήγορα.
  • Κολοκύθα, κολοκυθάκια και αγγούρια: Η κολοκύθα μπορεί να αποθηκευτεί σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αντίθετα τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια φυλάσσονται στο ψυγείο. Αποφύγετε να τα έχετε μαζί με προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο για να μη χαλάσουν πιο γρήγορα.
  • Λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι: Ακέραια μπορείτε να φυλάξετε χωρίς σακούλα στο ψυγείο. Κομμένα επιλέξτε να τα τοποθετήσετε σε κλειστό δοχείο και πάντα μακριά από αιθυλένιο (κρεμμύδια, μπανάνες, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα κ.α.). Το μπρόκολο και το κουνουπίδι διατηρούνται έως και δύο εβδομάδες στο ψυγείο, ενώ το λάχανο μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες.
  • Αβοκάντο: Όταν είναι άγουρα κρατήστε τα εκτός ψυγείου, μέσα σε χάρτινη σακούλα. Όταν ωριμάσουν τοποθετήστε τα το ψυγείο.

Λίγο πριν φτάσουν στο σημείο για πέταμα… σώστε τα

Για φρούτα και λαχανικά που είναι «στα τελευταία τους», υπάρχει λύση: κατάψυξη. Μπανάνες, μούρα, ακόμα και ντομάτες, μπορούν να καταψυχθούν για χρήση σε smoothies, σάλτσες, αρτοσκευάσματα ή σε διάφορες άλλες συνταγές μαγειρικής. Εάν πάλι σας έχουν ξεμείνει εσπεριδοειδή… φτιάξτε χυμό. Τα δε καρότα είναι ιδανικά για σούπα.

Το πέταμα φρέσκων προϊόντων είναι μια απογοητευτική σπατάλη. Με λίγη προσοχή στον τρόπο αποθήκευσης, μπορείτε να γλιτώσετε χρήματα και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα τρόφιμά σας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πυροσβεστική: 34 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

xristiana

Δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος, στα Δημοτικά Ιατρεία

xristiana

Συζήτηση Για Τον Σχολικό Εκφοβισμό Από Την Ένωση Γονέων Παπάγου-Χολαργού

xristiana