9/5/2025
Σε νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, ερευνητές ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά πρώιμα αποτελέσματα από ανοσοθεραπεία που διερευνάται ως πιθανή εναλλακτική στη χειρουργική επέμβαση για τους ασθενείς με καρκίνο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώιμης μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine, το 92% των ασθενών που έλαβαν μόνο ανοσοθεραπεία – χωρίς να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι γενικά η καθιερωμένη θεραπεία – δεν παρουσίασαν ανιχνεύσιμα σημάδια της νόσου δύο χρόνια μετά.
Η Maureen Sideris, 71 ετών, ήταν μία από αυτές τις ασθενείς. Όπως αναφέρει το Time, η κάτοικος της Νέας Υόρκης διαγνώστηκε με καρκίνο στη γαστροοισοφαγική συμβολή το 2022, όταν άρχισε να δυσκολεύεται στην κατάποση και την πέψη της τροφής.
Ο χειρουργός της την ενημέρωσε ότι η καλύτερη επιλογή θεραπείας ήταν η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ακολουθούμενη από χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες. «Είχα πανικοβληθεί», λέει η Sideris. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, δε θα μπορούσε να μιλήσει ή να ξαπλώσει κανονικά το βράδυ για ύπνο για ένα διάστημα, ενώ η ανάρρωση περιλάμβανε πολλαπλά στάδια.
Ωστόσο, βάσει των γενετικών χαρακτηριστικών του καρκίνου της, της προτάθηκε να συμμετάσχει σε μια μελέτη μιας νέας προσέγγισης, την οποία ηγείται η δρ Andrea Cercek, επικεφαλής του τμήματος καρκίνου του παχέος εντέρου στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center.
Η Cercek ερευνούσε κατά πόσο ασθενείς όπως η Sideris θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με έναν αναστολέα ελέγχου (checkpoint inhibitor), έναν σχετικά νέο τύπο αντικαρκινικής θεραπείας που ενεργοποιεί τα ανοσοκύτταρα ώστε να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.
Αν η θεραπεία πετύχαινε, θα μπορούσε να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση. «Μου είπαν ότι είναι πειραματικό—’Είσαι εντάξει με αυτό;’ Είπα ‘γράψτε με’», λέει η Sideris στο Time.
Μέχρι τότε, η Cercek δεν είχε εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο σε ασθενείς με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Όμως το 2024 είχε δημοσιεύσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα από μια μικρή μελέτη με ασθενείς με καρκίνο του ορθού: και οι 42 ασθενείς που έλαβαν τον αναστολέα dostarlimab ως μηνιαία έγχυση απαλλάχθηκαν πλήρως από τον καρκίνο, με μερικούς να παραμένουν σε ύφεση ακόμα και μετά από τέσσερα χρόνια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, η Cercek μελετούσε εάν η ανοσοθεραπεία θα ήταν το ίδιο αποτελεσματική και σε άλλους τύπους καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του στομάχου, του ουροθηλίου, του λεπτού εντέρου, του ενδομητρίου και, στην περίπτωση της Sideris, της γαστροοισοφαγικής συμβολής.
Σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα, στους ασθενείς με μη-ορθικούς καρκίνους, το 64% δεν παρουσίασε ίχνη υπολειπόμενης νόσου στις απεικονιστικές και ενδοσκοπικές εξετάσεις μετά από έναν χρόνο. Συνδυαστικά, το 92% όλων των ασθενών – με ορθικούς και μη-ορθικούς καρκίνους – δεν εμφάνισε υποτροπή δύο χρόνια μετά. Όμως ακόμη και σε όσους παρουσίασαν υποτροπή, η θεραπεία μείωσε τον αριθμό ή το μέγεθος των όγκων.
«Το σημαντικό είναι ότι όλοι επωφελήθηκαν», λέει η Cercek. «Το μήνυμα είναι ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές κλινικές πλήρεις αποκρίσεις, συρρίκνωση όγκων και ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών».
Ανοσοθεραπεία – Το μέλλον στη μάχη κατά του καρκίνου
Αυτή η μελέτη αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της δύναμης της ανοσοθεραπείας και των νέων μεθόδων που δοκιμάζουν οι γιατροί για να αξιοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αποφεύγοντας πιο επεμβατικές και βαριές θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.
Αν και η ανοσοθεραπεία έχει επίσης παρενέργειες – όπως κόπωση, δερματικά εξανθήματα και σε λίγους ασθενείς υποθυρεοειδισμό – συνήθως είναι διαχειρίσιμες. Για τη Sideris, η μηνιαία έγχυση των 45 λεπτών για εννέα μήνες ήταν «ανώδυνη». «Ήταν το πιο εύκολο μέρος όλης της διαδικασίας», σημειώνει, μιλώντας στο Time. Σήμερα, συνεχίζει να κάνει τακτικές απεικονιστικές εξετάσεις και αφαιρεί τυχόν ύποπτες εστίες μέσω ενδοσκόπησης.
«Το βλέπω ως μια απίστευτα αποτελεσματική προσέγγιση σε πρώιμο στάδιο της νόσου, όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ανοσοθεραπεία και να αντικαταστήσουμε τη συμβατική φροντίδα και τη χειρουργική επέμβαση στις περισσότερες περιπτώσεις», τονίζει η Cercek.
Στο επόμενο στάδιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη Sideris και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες για να διαπιστώσει αν τα οφέλη θα είναι μακροχρόνια. Παράλληλα, σχεδιάζει να μελετήσει και τους ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, για να κατανοήσει πώς θα μπορούσε να επεκτείνει τα οφέλη και σε αυτούς.
Σε αυτή τη φάση, τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι πολλοί από τους ασθενείς στη μελέτη είχαν καρκίνους που δεν ήταν σε πρώιμο στάδιο και είχαν επεκταθεί στους λεμφαδένες. «Δεν ήταν μικροσκοπικοί όγκοι», λέει. «Υπήρχαν σίγουρα κάποιοι που ήταν Στάδιο III. Αλλά δεν είδαμε διαφορές στην ανταπόκριση ανάλογα με το στάδιο. Πιστεύουμε ότι εφόσον δεν υπάρχει μετάσταση, οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν.»
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com