ΚεντρικήΥγεία

Ιατρικός εξοπλισμός απαραίτητος για μια οικογένεια

1/6/2022

Όταν αποκτάμε οικογένεια, αλλάζουν οι ανάγκες και οι προτεραιότητές μας. Μεταξύ άλλων, χρειάζεται και η ανανέωση του οικιακού ιατρικού μας εξοπλισμού. Τα παιδιά είναι πιο δραστήρια και συνάμα, πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς. Παράλληλα, ενώ βρίσκονται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης πρέπει να παρακολουθούμε την πορεία τους για να διαπιστώσουμε ότι όλα πηγαίνουν καλά. Τι θα χρειαστούμε για το οικογενειακό φαρμακείο του σπιτιού μας;

Πιεσόμετρο

Τα πιεσόμετρα, είναι αναγκαία σε κάθε σπίτι, ιδιαίτερα, αν ζούμε μαζί με ηλικιωμένους ανθρώπους ή παιδιά. Η υπέρταση είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, τόσο σε άλλες χώρες όσο και στην Ελλάδα. Δυστυχώς αφορά τα τελευταία χρόνια και τα μικρά παιδιά. Αν θέλουμε να μετρήσουμε την πίεση σε παιδιά, θα πρέπει να εφοδιαστούμε με πιεσόμετρα που διαθέτουν ειδική περιχειρίδα. Για να γίνει σωστή δουλειά, καλό θα είναι να μετρήσει την πίεση και ο παιδίατρος σε περίπτωση που εντοπίσουμε κάποιο θέμα.

Επίδεσμοι και οινόπνευμα

Τα παιδιά είναι δραστήρια και γεμάτα ενέργεια. Αυτό είναι το φυσιολογικό, όμως κρύβει και κάποιος κινδύνους, όπως να πέσουν και να χτυπήσουν. Αν δημιουργηθεί ανοιχτή πληγή, πρέπει να την φροντίσουμε, ώστε να μην πάθει μόλυνση. Είναι απαραίτητο, να απολυμάνουμε την πληγή με οινόπνευμα ή Betadine, για να απομακρύνουμε επικίνδυνα βακτήρια και μικροοργανισμούς. Στη συνέχεια, καλύπτουμε την πληγή με έναν επίδεσμο.

Σημείωση: Αν το παιδί χτύπησε σε σκουριασμένο σίδερο ή χώματα, και δεν έχει εμβολιαστεί κατά του τετάνου, οφείλουμε να το πάμε άμεσα για χορήγηση αντιτετανικού ορού. Η χορήγηση του αντιτετανικού ορού, πρέπει να γίνει εντός 24 ωρών για να είναι αποτελεσματική.

Αναστημόμετρα

Τα παιδιά βρίσκονται ακόμα σε φάση ανάπτυξης. Κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, πρέπει να παρακολουθούμε τακτικά την ανάπτυξή τους. Για να δει, αν αναπτύσσονται σωστά, ο παιδίατρος παρακολουθεί και καταγράφει το ύψος, το βάρος και την περίμετρο του κεφαλιού. Κατά την διάρκεια της ενηλικίωσης, το ύψος επηρεάζεται πέρα από τα γονίδια, από τις διατροφικές συνήθειες και τις συνθήκες διαβίωσης. Ο ακριβέστερος τρόπος, να μετρήσουμε το ύψος ενός βρέφους ή και ενός μεγαλύτερου παιδιού, είναι το αναστημόμετρο.

Note: Τα βρέφη χρειάζονται ειδικά αναστημόμετρα. Δεν μετράμε το ύψος τους με τον ίδιο τρόπο που μετράμε το δικό μας.

Θερμόμετρο και αναλγητικά

Ένα θερμόμετρο είναι απαραίτητο σε κάθε οικιακό φαρμακείο. Τόσο τα δέκατα, όσο και ο υψηλός πυρετός, μπορεί να γίνει ανυπόφορος και να δυσκολέψει την καθημερινότητα μας. Για να ανακουφιστούμε από τον πυρετό ή τον πονοκέφαλο, πρέπει να πάρουμε κάποιο αναλγητικό / αντιπυρετικό. Όταν πρόκειται για παιδιά, συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο για να μας πει ποιο είναι το κατάλληλο σκεύασμα, όπως και τη σωστή δοσολογία.

Η ύπαρξη παιδιών στο σπίτι, συνδυάζεται και με περισσότερη μέριμνα, πρόληψη και προσοχή. Δεν πρέπει να είμαστε υπερπροστατευτικοί, αλλά ούτε και απρόσεκτοι.

Related posts

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας – Προγεννητικός έλεγχος: Πώς γίνεται και ποια η αξία του

xristiana

Σύνδρομο υπνικής άπνοιας: Αιτίες και παράγοντες προδιάθεσης (εικόνες)

xristiana

Στη Λάρισα Το 25ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος

xristiana