ΚεντρικήΥγεία

Δεν είναι μόνο θέμα γονιδίων: 5 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας και πρέπει να τους γνωρίζετε

22/4/2025

Η άνοια και ειδικά η νόσος Αλτσχάιμερ θεωρείται συχνά μια αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης ή της κληρονομικότητας.

Όμως, τα δεδομένα δείχνουν πως η εικόνα είναι πιο περίπλοκη, αλλά και πιο ελπιδοφόρα. Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό The Lancet, έως και το 45% των περιπτώσεων άνοιας μπορούν να προληφθούν αν τροποποιηθούν συγκεκριμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής.

Ο χειρουργός και συγγραφέας Dr. Karan Rajan επισημαίνει, σύμφωνα με τη Huffington Post,  πέντε λιγότερο γνωστούς αλλά σημαντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας και που πολλοί παραβλέπουν.

Αξίζει να τους μάθετε και να τους παρακολουθείτε, ιδιαίτερα μετά τα 30 και ακόμη πιο συστηματικά μετά τα 65. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο.

1. Ανεξέλεγκτη υψηλή χοληστερόλη (LDL)

Η «κακή» χοληστερόλη συνδέεται με εγκεφαλικά επεισόδια και με την εναπόθεση πρωτεϊνών, όπως οι αμυλοειδείς και η Τ – βασικά στοιχεία της άνοιας. Η σχέση καρδιάς και εγκεφάλου είναι στενή: οι παράγοντες που επιβαρύνουν την καρδιά συχνά επιβαρύνουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Κάνετε ετήσιες εξετάσεις αίματος για να παρακολουθείτε τη χοληστερόλη σας – ιδανικά από την ηλικία των 30 και μετά.

2. Υπέρταση

Η υψηλή πίεση θεωρείται «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή δεν εμφανίζει εμφανή συμπτώματα. Μελέτες δείχνουν ότι η υπέρταση – χωρίς λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της – αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, ενώ η σωστή φαρμακευτική αγωγή μηδενίζει αυτόν τον κίνδυνο.

Μετρήστε την πίεσή σας τακτικά — ιδανικά μία φορά τον χρόνο — και αν έχετε υπέρταση, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

3. Σταδιακή απώλεια ακοής

Η απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη, που είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για άνοια. Αν και η σχέση δεν είναι απολύτως αιτιολογική, είναι αρκετά ισχυρή ώστε να χρήζει προσοχής. Αν παρατηρείτε μείωση στην ακοή, κάντε έλεγχο και χρησιμοποιήστε ακουστικά βοηθήματα αν χρειάζεται.

4. Ανεξέλεγκτη απώλεια όρασης

Η απώλεια όρασης είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για άνοια και μπορεί να αποτελεί σημάδι άλλων παθήσεων, όπως ο διαβήτης. Μελέτη του 2024 έδειξε ότι ορισμένες αλλαγές στην όραση εμφανίζονται ακόμη και 12 χρόνια πριν από τη διάγνωση άνοιας. Κάνετε τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους και δώστε σημασία σε αλλαγές στην όρασή σας.

5. Ανεξέλεγκτος διαβήτης τύπου 2

Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας. Ο δείκτης HbA1c, που δείχνει τον έλεγχο του σακχάρου μακροπρόθεσμα, είναι κρίσιμος εργαλείο πρόληψης. Συμπεριλάβετε τον δείκτη HbA1c στις ετήσιες εξετάσεις σας και διαχειριστείτε τον διαβήτη με τη βοήθεια γιατρού και σωστής διατροφής.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πασχαλινό Bazaar Από Τον Σύλλογο Γονέων Ατόμων Με Αυτισμό Ν. Λάρισας

xristiana

Στο Γάζι η ενημερωτική δράση για την οδική ασφάλεια

xristiana

Ανοιξιάτικος ο καιρός – Πού υπάρχει πιθανότητα βροχής

xristiana