ΚεντρικήΥγεία

5 βασικοί λόγοι που θέλετε συνέχεια να τρώτε και πώς να το σταματήσετε

10/4/2025

Σας έχει τύχει να τελειώσετε ένα πλήρες γεύμα και λίγα λεπτά μετά να ψάχνετε κάτι να τσιμπολογήσετε, αλλά και πάλι να μην νιώθετε ικανοποιημένοι; Αν αναρωτιέστε «γιατί πεινάω συνέχεια;», δεν είστε οι μόνοι.

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας αλλάζει και πολλές φορές αυτή η συνεχής πείνα είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Αν δεν διαχειριστούμε σωστά αυτά τα σήματα πείνας, είναι εύκολο να καταφύγουμε σε φαγητά πλούσια σε λιπαρά ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες — και κάπως έτσι έρχεται η αύξηση βάρους.

Όμως πάρχουν τρόποι να ελέγξουμε αυτές τις λιγούρες. Ακολουθούν οι 5 πιο συνηθισμένοι λόγοι που μπορεί να πεινάτε συνέχεια και τι μπορείτε να κάνετε για να χορτάσετε πραγματικά, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο Womans World.

1. Ορμονικές αλλαγές

Ειδικά για τις γυναίκες, κατά την εμμηνόπαυση και μετά, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, γεγονός που επηρεάζει και τις ορμόνες της πείνας. Όταν μειώνεται η λεπτίνη (ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι) και αυξάνεται η γκρελίνη (ορμόνη που μας ανοίγει την όρεξη), το αποτέλεσμα είναι να πεινάμε πιο συχνά απ’ ό,τι πριν, ακόμα κι αν δεν έχουμε αλλάξει ποσότητες ή είδος φαγητού.

Τι να κάνετε: Εστιάστε σε γεύματα με άπαχη πρωτεΐνη (όπως αυγά, κοτόπουλο ή τόφου) και φυτικές ίνες (λαχανικά, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης). Επιπλέον, η προπόνηση με βάρη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της λεπτίνης και να βελτιώσει την αίσθηση κορεσμού.

2. Αστάθεια στα επίπεδα σακχάρου

Με την ηλικία, το σώμα μας επεξεργάζεται πιο δύσκολα τους υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο και, κατά συνέπεια, συχνές λιγούρες – ειδικά για γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αν υπάρχει και αντίσταση στην ινσουλίνη, το αίσθημα πείνας μπορεί να είναι σχεδόν μόνιμο.

Τι να κάνετε: Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες όπως κινόα, γλυκοπατάτες και δημητριακά ολικής άλεσης. Συνδυάστε τους με πρωτεΐνη και καλά λιπαρά για να καθυστερήσετε την πέψη και να διατηρήσετε σταθερό το σάκχαρο. Το μηλόξυδο πριν το γεύμα φαίνεται να βοηθά στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες για επιστημονική επιβεβαίωση.

3. Κακός ύπνος

Οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν άμεσα τις ορμόνες της πείνας, αυξάνοντας τη γκρελίνη και μειώνοντας τη λεπτίνη – με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να νιώσουμε χορτάτοι μετά το φαγητό. Και βέβαια η έλλειψη ύπνου δεν έχει μόνο αυτή την επίπτωση, αλλά σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο για χρόνια νοσήματα.

Τι να κάνετε: Φροντίστε να έχετε σταθερό ωράριο ύπνου, μειώστε τον χρόνο μπροστά από οθόνες πριν τον ύπνο και κρατήστε την κρεβατοκάμαρα δροσερή και σκοτεινή. Επίσης, τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (όπως σπανάκι, αμύγδαλα και μαύρη σοκολάτα) ή ακόμα και ένα συμπλήρωμα μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ύπνου. (Διαβάστε επίσης: 8 μυστικά για να έχετε έναν πραγματικά καλό ύπνο με τη σφραγίδα του Χάρβαρντ)

4. Αφυδάτωση

Πολλές φορές το σώμα μας μπερδεύει τη δίψα με την πείνα – και αυτό συμβαίνει πιο συχνά καθώς μεγαλώνουμε, καθώς τα σήματα της δίψας εξασθενούν. Έτσι, μπορεί να καταλήγουμε να τρώμε ενώ στην πραγματικότητα αυτό που χρειαζόμαστε είναι νερό.

Τι να κάνετε: Πίνετε νερό πριν από κάθε γεύμα και περιμένετε 15-20 λεπτά για να δείτε αν η πείνα επιμένει. Επίσης, εντάξτε ενυδατικά τρόφιμα στη διατροφή σας όπως αγγούρι, ντομάτες, φρούτα και σούπες.

5. Στρες

Η καθημερινότητα έχει πολλές και πιεστικές ευθύνες: εργασία, οικογένεια, οικονομικά. Όταν το στρες γίνεται χρόνιο, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες – η οποία συνδέεται άμεσα με την αύξηση της όρεξης και τις λιγούρες για γλυκά ή λιπαρά φαγητά.

Τι να κάνετε: Δοκιμάστε τεχνικές διαχείρισης άγχους όπως διαλογισμό, γιόγκα, περίπατο στη φύση ή ασκήσεις αναπνοών. Μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι πρακτικές μειώνουν την κορτιζόλη και βοηθούν στον έλεγχο του συναισθηματικού φαγητού.

Κατανοήστε τους λόγους της πείνας, κάντε στοχευμένες αλλαγές

Η συνεχής πείνα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι πάει στραβά. Αλλά είναι σημάδι ότι το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι. Αν κατανοήσετε τους λόγους πίσω από την πείνα σας, μπορείτε να κάνετε απλές αλλά στοχευμένες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας – για να νιώθετε πραγματικά χορτάτοι, χωρίς να ψάχνετε κάθε λίγο για σνακ.

Related posts

Έλα κι εσύ! Γαστρονομικός Περίπατος στη γειτονιά του Χολαργού για το food waste! Μην πετάς, διάλεξε με Νού να φας

xristiana

Το θανάσιμο βακτήριο μπορεί να κρύβεται στον κήπο – Φόβοι για εξάπλωση μετά από πέντε θανάτους

xristiana

Stand Up Comedy Στο Ρέθυμνο Για Την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

xristiana