22/4/2025
Παρότι υπάρχει μια πληθώρα προϊόντων τροφίμων και ροφημάτων, που απευθύνονται σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά.
Ανάμεσα στα τεχνητά γλυκαντικά, που συχνά παρουσιάζονται ως η εναλλακτική στη ζάχαρη για την απώλεια βάρους, είναι η σουκραλόζη, η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη. Πολλοί τα επιλέγουν για να μειώσουν τις θερμίδες τους, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια μελέτησαν τις επιδράσεις της σουκραλόζης στον εγκέφαλο, εξετάζοντας τη ροή αίματος στον υποθάλαμο — την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το αίσθημα της πείνας.
Η σουκραλόζη ενεργοποιεί σήματα πείνας στον εγκέφαλο
Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Metabolism, δείχνουν ότι η κατανάλωση σουκραλόζης αυξάνει σημαντικά τη ροή αίματος στον υποθάλαμο — κάτι που υποδηλώνει ότι ενεργοποιούνται σήματα πείνας.
Συγκριτικά με τη ζάχαρη (σακχαρόζη), η σουκραλόζη φαίνεται να προκαλεί ισχυρότερη νευρολογική απόκριση που μπορεί να αυξήσει την όρεξη και να οδηγήσει σε υπερφαγία.
Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
Η μελέτη έγινε σε 75 ενήλικες, ηλικίας 18 έως 35 ετών, από τρεις κατηγορίες σωματικού βάρους: φυσιολογικό, υπέρβαρο και παχύσαρκο. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν σε ξεχωριστές συνεδρίες ροφήματα με σουκραλόζη, ζάχαρη ή νερό και υποβλήθηκαν σε εξέταση πριν και μετά την κατανάλωση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
- Άτομα με φυσιολογικό βάρος εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση στην ενεργοποίηση του υποθαλάμου μετά από κατανάλωση σουκραλόζης, σε σύγκριση με τη ζάχαρη.
- Τα υπέρβαρα άτομα δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποτών.
- Τα παχύσαρκα άτομα εμφάνισαν αυξημένη δραστηριότητα πείνας μετά τη σουκραλόζη σε σχέση με το νερό, αλλά όχι με τη ζάχαρη.
Επιπλέον, οι γυναίκες εμφάνισαν πιο έντονη εγκεφαλική απόκριση στη σουκραλόζη από τους άνδρες, ενισχύοντας την ιδέα ότι το γυναικείο σώμα αντιδρά πιο έντονα σε διατροφικά ερεθίσματα.
Το παράδοξο της γλυκύτητας χωρίς θερμίδες
Εκτός από την αύξηση της δραστηριότητας στον υποθάλαμο, η σουκραλόζη προκάλεσε και μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ του υποθαλάμου και της πρόσθιας ζώνης του φλοιού του εγκεφάλου — περιοχής που σχετίζεται με την επιβράβευση και την επιθυμία για φαγητό. Αυτό ίσως ενισχύει την επιθυμία για κατανάλωση φαγητού, αντί να την περιορίζει.
Στις υποκειμενικές αναφορές πείνας, οι συμμετέχοντες ένιωθαν πιο πεινασμένοι μετά τη σουκραλόζη σε σχέση με τη ζάχαρη και οι ερευνητές εκτιμούν ότι η σουκραλόζη δεν ενεργοποιεί τους μηχανισμούς που σηματοδοτούν κορεσμό.
Τι σημαίνει αυτό για τις δίαιτες και τις οδηγίες υγείας
Ο Dr. Mir Ali, χειρουργός ειδικός σε ασθενείς με παχυσαρκία, δήλωσε στο Medical Νews Τoday ότι τα ευρήματα δείχνουν πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα τεχνητά γλυκαντικά σαν να ήταν πραγματική ζάχαρη – ή και χειρότερα από αυτήν. Εξέφρασε την πρόθεση να συστήσει στους ασθενείς του να περιορίζουν και τα μη θερμιδικά γλυκαντικά, πέρα από τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες.
Η διατροφολόγος Eliza Whitaker επεσήμανε ότι ο εγκέφαλος ίσως περιμένει να πάρει ενέργεια από τη γλυκιά γεύση, και όταν αυτό δεν συμβαίνει, οι μηχανισμοί που συνήθως μειώνουν την όρεξη δεν ενεργοποιούνται σωστά. Αν και σημειώνει πως δεν προτίθεται να αλλάξει επί του παρόντος τις συστάσεις της προς τους ασθενείς, θεωρεί ότι για άτομα που δεν βλέπουν πρόοδο στη δίαιτά τους, η κατανάλωση σουκραλόζης ίσως αξίζει επανεξέταση.
Αν και εσείς προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ίσως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείτε τι πραγματικά περιέχει το «διαιτητικό» αναψυκτικό σας.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com