ΚεντρικήΥγεία

Παρατήρηση: Το μυστικό για μια καλύτερη ζωή κρύβεται μέσα μας

4/1/2025

«Παρατήρησε τις σκέψεις σου, γίνονται τα λόγια σου. Παρατήρησε τα λόγια σου, γίνονται οι πράξεις σου. Παρατήρησε τις πράξεις σου, γίνονται ο χαρακτήρας σου. Παρατήρησε τον χαρακτήρα σου, γίνεται το πεπρωμένο σου» είναι μία από τις ρήσεις του Λάο Τσε, από τα σημαντικότερα πρόσωπα της κινεζικής φιλοσοφίας που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. και το όνομά του σημαίνει «γέροντας διδάσκαλος».

Οι σκέψεις μας είναι η βάση όλων όσων κάνουμε, αισθανόμαστε και επιδιώκουμε και τελικά είναι αυτές που καθορίζουν τη ζωή μας. Είναι τα βήματα που ακολουθεί το μυαλό μας όταν υιοθετεί μια συμπεριφορά, είναι η ιδέα προτού κάνουμε ένα όνειρο πραγματικότητα, είναι αυτές που πυροδοτούν κάθε αντίδρασή μας, είναι αυτές που μας απελευθερώνουν ή μας περιορίζουν, μας επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά.

Αν μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις σκέψεις μας και να τις διαχειριζόμαστε, αποκτούμε τη δύναμη να κατευθύνουμε τη ζωή μας με συνειδητότητα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να βρούμε τον σκοπό, να θέτουμε στόχους που αντανακλούν τις πραγματικές μας ανάγκες και αξίες και να δημιουργήσουμε μια ζωή γεμάτη νόημα, ισορροπία και αρμονία.

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που νιώθουμε και ο τρόπος που νιώθουμε διαμορφώνει τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον κόσμο. Αξίζει λοιπόν να αναρωτηθείτε: Τι σκέψεις κάνετε; Πώς εκφράζεστε και αντιδράτε στις καταστάσεις που αντιμετωπίζετε καθημερινά; Ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνετε την ώρα που ξυπνάτε το πρωί; Την ώρα που πάτε για ύπνο;

Η αντίληψή μας για τη ζωή, που έχει διαμορφωθεί από τις σκέψεις μας, συνδέεται άρρηκτα με τον εσωτερικό μας κόσμο και αυτό που δείχνουμε προς τα έξω επηρεάζει πώς βλέπουμε τη ζωή. Είναι σαν ένας κύκλος που, ακολουθώντας τη διαδρομή του, καταλήγει ξανά στο σημείο εκκίνησης. Η σημασία τού να παρατηρούμε τις σκέψεις μας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Οι σκέψεις που μας κρατούν προσκολλημένους σε δυσάρεστες συνήθειες μοιάζουν με φθαρμένα ρούχα που φοράμε ξανά και ξανά, προκαλώντας μας, ωστόσο, δυσφορία. Η συνήθειά μας να παραμένουμε σε αυτή τη στασιμότητα συχνά μας αποθαρρύνει από το να εξερευνήσουμε νέες προοπτικές, ακόμη και όταν οι ευκαιρίες βρίσκονται μπροστά μας.

Εδώ και αρκετά χρόνια, κάθε πρωί που σηκώνομαι, προτού ξεκινήσω τίποτα άλλο, παίρνω λίγο χρόνο να κάνω έναν μικρό διαλογισμό. Ο διαλογισμός δεν είναι απλώς μία ακόμη δραστηριότητα, είναι μια μέθοδος που μας οδηγεί στην αυτογνωσία και μας βοηθά να ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία της εσωτερικής σιγής και ακινησίας, μαθαίνουμε να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ζωής. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να αποκτήσουμε πλήρη επίγνωση και να είμαστε παρόντες στο «τώρα».

Συχνά μέσα στη μέρα λειτουργούμε μηχανικά. Το έχω προσέξει στους μαθητές μου. Ενώ το σώμα συνεχίζει να εκτελεί την άσκηση, η σκέψη τους (άρα και η συγκέντρωσή τους) είναι κάπου άλλου. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους μας: να εκτελούμε καθημερινές δραστηριότητες σαν να είναι στον αυτόματο πιλότο, ενώ οι σκέψεις μας περιπλανιούνται αλλού. Η παρατήρηση των σκέψεών μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε. Μας επιτρέπει να δούμε καθαρά τι μας απασχολεί, να αξιολογήσουμε τις σκέψεις μας και, αν χρειαστεί, να αφήσουμε εκείνες που δεν μας ωφελούν ή δεν μας εξυπηρετούν, όπως αυτές που δημιουργούν τις περιορισμένες πεποιθήσεις. Είναι μία ευκαιρία να σταθούμε πίσω απ’ όλο τον νοητικό θόρυβο.

Το να παρατηρούμε τις σκέψεις μας ξεκινάει με απλά βήματα. Συνδεθείτε συνειδητά με την αναπνοή σας νιώθοντας με κάθε εισπνοή τον αέρα που μπαίνει από τη μύτη σας μέσα και κυκλοφορεί μέσα σε όλο το σώμα σας και με κάθε εκπνοή τον χώρο που κάνετε αδειάζοντας για να γεμίσει με νέο αέρα. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο χαλαρώνει, αλλά σας ενδυναμώνει, προσφέροντάς σας ένα βαθύτερο αίσθημα ηρεμίας και ελέγχου. Με τον καιρό, θα παρατηρήσετε τη διαφορά στον τρόπο που σκέφτεστε, νιώθετε και ζείτε την κάθε στιγμή σας.

Και κάτι ακόμα: Η παρατήρηση είναι απλώς παρατήρηση, ένας τρόπος να έχουμε επίγνωση των σκέψεών μας, χωρίς να κρίνουμε αν είναι καλές ή κακές.

Πηγή https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΕΣΑμεΑ Πελοπόννησος: Έρευνα για τα άτομα με αναπηρία στην Πελοπόννησο

xristiana

Τα ΜΜΜ αλλάζουν: Νέα λεωφορεία, νέοι σταθμοί στο Μετρό, “καινούργιος” ηλεκτρικός

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana