ΚεντρικήΥγεία

Αέρια που μυρίζουν: 7 λόγοι που συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσετε φυσικά

26/1/2025

Ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει αέρια έως και 20 φορές την ημέρα. Η παραγωγή αερίων είναι ένα φυσιολογικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να σας κάνουν να παράγετε αέρια που μυρίζουν άσχημα, όπως οι τροφές που καταναλώνετε, η δυσκοιλιότητα ή οι τροφικές δυσανεξίες.

Είτε η μυρωδιά θυμίζει χαλασμένα αυγά είτε κάποια άλλη έντονη δυσοσμία, το να έχετε πιο δύσοσμα αέρια από το συνηθισμένο μπορεί να είναι ντροπιαστικό, αλλά συνήθως δεν είναι επιβλαβές.

7 λόγοι που έχετε αέρια που μυρίζουν

Ας δούμε αναλυτικά γιατί μυρίζουν άσχημα τα αέρια σας:

1. Τροφές πλούσιες σε ίνες
2. Δυσανεξία σε τροφές
3. Δυσκοιλιότητα
4. Φάρμακα
5. Βακτήρια και λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος
6. Καρκίνος του παχέος εντέρου
7. Βαριατρική Χειρουργική

1. Τροφές πλούσιες σε ίνες

Ορισμένες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν δύσοσμα αέρια. Παραδείγματα τέτοιων τροφών περιλαμβάνουν:

  • Σπαράγγια
  • Φασόλια
  • Μπρόκολο
  • Λάχανο
  • Κουνουπίδι
  • Όσπρια (π.χ. φακές, αρακάς, ρεβίθια)
  • Δημητριακά ολικής άλεσης

Αυτές οι τροφές περιέχουν αδιάλυτες ίνες. Σε αντίθεση με τις διαλυτές ίνες, οι οποίες διαλύονται στο νερό και απορροφώνται από το σώμα, οι αδιάλυτες ίνες επεξεργάζονται από το μικροβίωμα του εντέρου μέσω ζύμωσης, με αποτέλεσμα την παραγωγή αερίων.

Ορισμένες τροφές, όπως τα όσπρια, τα φασόλια, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σπαράγγια, περιέχουν ραφινόζη, ένα σύνθετο σάκχαρο που το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει, γεγονός που οδηγεί σε επιπλέον παραγωγή αερίων.

2. Δυσανεξία σε τροφές

Η δυσανεξία είναι μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, συνήθως λόγω της αδυναμίας ή της περιορισμένης ικανότητας πέψης ή απορρόφησης ορισμένων τροφών ή συστατικών. Κάποιες από τις πιο κοινές τροφικές δυσανεξίες που προκαλούν αέρια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα περιλαμβάνουν:

  • Δυσανεξία στη λακτόζη: Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετό ένζυμο λακτάση, το οποίο βοηθά στην πέψη της λακτόζης (το σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα).
  • Μη σχετιζόμενη με κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη: Τα άτομα με μη κοιλιοκάκη δυσανεξία στη γλουτένη έχουν προβλήματα στην πέψη της γλουτένης, μιας πρωτεΐνης στα δημητριακά.
  • Δυσανεξία στη φρουκτόζη: Τα άτομα με δυσανεξία στη φρουκτόζη δεν έχουν την πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για τη διάσπαση της φρουκτόζης, μιας σακχαρώδους ένωσης που βρίσκεται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά.
  • Δυσανεξία στους FODMAPs: Τα άτομα με δυσανεξία στους FODMAPs, που περιγράφουν μια ομάδα υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας που απορροφώνται ελάχιστα στο λεπτό έντερο και ζυμώνονται γρήγορα από την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, δυσκολεύονται να χωνέψουν τους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες.

3. Δυσκοιλιότητα

Τα δύσοσμα αέρια μπορεί να είναι σύμπτωμα δυσκοιλιότητας όταν έχετε λιγότερες από δύο ή τρεις κενώσεις την εβδομάδα.

Η δυσκοιλιότητα προκαλεί τα κόπρανα να παραμένουν στο πεπτικό σας σύστημα περισσότερο από το φυσιολογικό. Όσο περισσότερο παραμένουν τα κόπρανα, τόσο περισσότερο τα βακτήρια στο παχύ σας έντερο προσπαθούν να διασπάσουν τα σάκχαρα στα απόβλητα μέσω ζύμωσης, που δημιουργεί αέρια. Όσο περισσότερο παραμένουν τα κόπρανα στο παχύ έντερο, τόσο περισσότερα αέρια παράγετε.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 9/1

xristiana

Επιστημονική Εκδήλωση: «Πρώιμες ενδείξεις ΔΕΠ-Υ σε παιδιά προσχολικής ηλικίας»

xristiana

Πώς να διατηρήσετε ασφαλή τα τρόφιμα και το νερό στη ζέστη. Οδηγίες του ΕΟΔΥ

xristiana