ΚεντρικήΥγεία

Ποια φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται με τζίντζερ και κουρκουμά

9/1/2025

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF), μιας πρωτεΐνης που ενισχύει την ανάπτυξη των νευρώνων και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, της εσωτερικής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και των επιπέδων κακής χοληστερόλης (LDL) και τριγλυκεριδίων.

Διεγείροντας την παραγωγή χολής, η κουρκουμίνη διευκολύνει την πέψη των λιπών.

Θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Το τζίντζερ έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στις αντιμικροβιακές και αντιιικές του ιδιότητες.

Όπως και ο κουρκουμάς, βοηθά στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το τζίντζερ αυξάνει το μεταβολισμό και προάγει την καύση λίπους, γεγονός που διευκολύνει την απώλεια βάρους.

Ποια φάρμακα είναι καλύτερο να μην λαμβάνονται με κουρκουμά ή τζίντζερ;

Εκτός από το να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες και των δύο, οι ειδικοί προειδοποιούν για τα φάρμακα που δεν πρέπει να συνδυάζονται με αυτές τις τροφές.

Το τζίντζερ και ο κουρκουμάς θα πρέπει να αποφεύγονται αν παίρνετε αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, επειδή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Πρέπει επίσης να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιδιαβητικά φάρμακα, καθώς μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Τα φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση δεν είναι συμβατά με το τζίντζερ και τον κουρκουμά, καθώς ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει υπερβολική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Δεν είναι επίσης συμβατά με τα αντιόξινα, επειδή αυξάνουν τη φυσική παραγωγή οξέος στο στομάχι και μπορεί να επηρεάσουν τη θεραπεία.

Όποιος παίρνει φάρμακα για την καρδιά θα πρέπει να απέχει από την κατανάλωση τζίντζερ και αν λαμβάνετε χημειοθεραπεία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε κουρκουμά.

Τέλος, ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να αυξήσει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να επηρεάσει τη δράση των ανοσοκατασταλτικών που χρησιμοποιούνται κατά τη μεταμόσχευση οργάνων.

Πηγή https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το είδος άσκησης που μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου

xristiana

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΙΩΣΕΙΣ

xristiana

Εκδήλωση με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα- Δικαίωμα στη Ζωή»

xristiana