ΚεντρικήΥγεία

Μόνος στη ζωή: Πώς επηρεάζει την προσωπικότητα και την ευτυχία

31/12/2024

Αν και το να είσαι παντρεμένος ή σε μια μακροχρόνια σχέση θεωρείται συχνά ο κανόνας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μένουν ελεύθεροι για όλη τους τη ζωή. Ωστόσο, η άγαμη ζωή μπορεί να φέρει οικονομικά και ιατρικά μειονεκτήματα, ειδικά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και μπορεί να εξαρτώνται περισσότερο από τους άλλους.

Νέα έρευνα στο Psychological Science αποκαλύπτει ότι οι ισόβια άγαμοι έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες σε μετρήσεις ικανοποίησης από τη ζωή και διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, σε σύγκριση με αυτούς που είναι παντρεμένοι, ευρήματα που υποδεικνύουν την ανάγκη τόσο για βοηθητικά δίκτυα, όσο και για τρόπους δημιουργίας τέτοιων δικτύων που θα εξυπηρετούν καλύτερα τους ελεύθερους ανθρώπους.

«Όταν υπάρχουν διαφορές, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας και οικονομικά προβλήματα» δήλωσε η Julia Stern, μία από τις κύριες συγγραφείς και ανώτερη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία, σε συνέντευξή της στο APS. «Χρειάζονται περισσότερη βοήθεια και η βοήθεια είναι συνήθως ο σύντροφος».

Η Dr. Stern και οι συνεργάτες της συνέκριναν μόνους ανθρώπους και παντρεμένα άτομα με βαθμολογίες ικανοποίησης από τη ζωή και τα πέντε μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (εμπειρία, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, ευχαρίστηση και νευρωτισμός).

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια έρευνα σε περισσότερους από 77.000 Ευρωπαίους, ηλικίας άνω των 50 ετών, και ήταν η πρώτη του είδους που εξέτασε διαφορετικούς πολιτισμούς και ανθρώπους που δεν υπήρξαν σε όλη τους τη ζωή δεσμευμένοι. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι, εκτός από τις χαμηλότερες βαθμολογίες ικανοποίησης από τη ζωή, οι ισόβια ελεύθεροι είναι λιγότερο εξωστρεφείς, λιγότερο ευσυνείδητοι και λιγότερο ανοιχτοί στην εμπειρία, σε σύγκριση με τους δεσμευμένους.

Προηγούμενες μελέτες χρησιμοποίησαν διαφορετικούς ορισμούς του να είσαι ελεύθερος, μερικές φορές λαμβάνοντας υπόψη μόνο την τρέχουσα κατάσταση και άλλες φορές με δεδομένο ότι δεν είχαν παντρευτεί ποτέ ή, εναλλακτικά, στο ότι δεν είχαν ζήσει ποτέ με σύντροφο. Αλλά οι άνθρωποι που είχαν σοβαρή σχέση στο παρελθόν (ακόμα και αν έχει τελειώσει) μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας από εκείνους που δεν είχαν ποτέ αφοσιωθεί σε μία σχέση.

Προκειμένου να το διερευνήσουν αυτό, η Dr. Stern και οι συνεργάτες της ομαδοποίησαν τους ερωτηθέντες με βάση τους διαφορετικούς ορισμούς: επί του παρόντος σύντροφος, ποτέ δεν έζησε με σύντροφο, δεν παντρεύτηκε ποτέ ή δεν είχε ποτέ καμία μακροχρόνια σχέση.

Οι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ μια σοβαρή μακροχρόνια σχέση σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στην εξωστρέφεια και την ικανοποίηση από τη ζωή από εκείνους που ήταν σήμερα ελεύθεροι, αλλά είχαν ζήσει με έναν σύντροφο ή είχαν παντρευτεί στο παρελθόν. Όλοι οι άγαμοι σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε αυτές τις μετρήσεις από τα άτομα με υπάρχουσες σχέσεις.

Αν και αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει οριστικά αν οι διαφορές προσωπικότητας οφείλονται στην επιλογή (άτομα με συγκεκριμένους τύπους προσωπικότητας μπορεί να είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν σχέσεις ή κοινωνικοποίηση), οι μακροχρόνιες σχέσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν προσωπικότητες. Η Dr. Stern ανέφερε ότι οι αλλαγές στην προσωπικότητα από τη σχέση είναι μικρές και προσωρινές. Για παράδειγμα, αν ένα εξωστρεφές άτομο ξεκινά μια νέα σχέση και θέλει να μείνει με τον σύντροφό του, τελικά η εξωστρέφειά του επανέρχεται.

«Είναι πιο πιθανό να έχετε αυτά τα αποτελέσματα επιλογής. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι πιο εξωστρεφείς είναι πιο πιθανό να συνάψουν μια σχέση» σημείωσε η Dr. Stern. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα είναι μέτρια και δεν είναι απαραίτητα περιγραφικά για όλους. «Φυσικά, υπάρχουν μόνοι εξωστρεφείς και εσωστρεφείς σε αφοσιωμένες σχέσεις» υποστήριξε.

Για τους ελεύθερους, η ζωή σε μια κοινωνία όπου ο γάμος είναι η προσδοκία μπορεί να επηρεάσει την ικανοποίηση από τη ζωή τους. Επειδή το μεγάλο δείγμα περιλάμβανε άτομα από 27 ευρωπαϊκές χώρες, οι ερευνητές μπόρεσαν να ρωτήσουν αν υπήρχαν πολιτισμικές διαφορές.

Σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά γάμου (όπως οι χώρες της νότιας Ευρώπης), η άγαμη ηλικία είχε ως αποτέλεσμα ακόμη χαμηλότερες βαθμολογίες ικανοποίησης από τη ζωή, αλλά οι επιπτώσεις ήταν μικρές. Από την άλλη πλευρά, η θρησκευτικότητα της χώρας δεν φαίνεται να έχει σημασία.

Κατά τη σύγκριση μεταξύ φύλου και ηλικίας, οι ανύπαντρες γυναίκες σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την ικανοποίηση από τη ζωή σε σχέση με τους άγαμους άνδρες και οι ηλικιωμένοι έτειναν να είναι πιο ευτυχισμένοι με την κατάσταση της παραμονής τους σε σχέση με τους μεσήλικους άγαμους. Η Dr. Stern υπέθεσε ότι, ανάλογα με την εποχή που οι συνομήλικοί τους παντρεύονταν και δημιουργούσαν οικογένειες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άγαμοι μπορεί να αποδεχτούν καλύτερα τη ζωή τους και να είναι ευτυχισμένοι.

Οι ελεύθεροι μπορεί να γίνονται πιο ευτυχισμένοι με την ηλικία, αλλά οι χαμηλότερες βαθμολογίες τους σε σύγκριση με τους εκείνους που έχουν συντρόφους εξακολουθούν να είναι ανησυχητικές. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ικανοποίηση από τη ζωή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (συμπεριλαμβανομένης της εξωστρέφειας και της ευσυνειδησίας) μπορούν να προβλέψουν την υγεία και τη θνησιμότητα, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθούν τρόποι για την προώθηση της ευημερίας των μεγαλύτερων σε ηλικία ανύπαντρων ανθρώπων.

«Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που μένουν ελεύθεροι όλη τους τη ζωή και των ανθρώπων που έχουν σύντροφο και για μένα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους» επισήμανε η Dr. Stern.

Πηγή https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τσιάρας: Νέα λογική στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προσαρμοσμένη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

xristiana

Η καθημερινή συνήθεια που μπορεί να σώσει μυαλό και μνήμη

xristiana

Επιστροφή καύσωνα, μέχρι και 41 βαθμούς

xristiana