ΚεντρικήΥγεία

Πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι; Τότε έχουμε κάτι που σε ενδιαφέρει

8/12/2024…

Το ξυπνητήρι χτυπάει, και πριν καλά-καλά το συνειδητοποιήσεις, πατάς το κουμπί της αναβολής. Ξανά και ξανά. Αν νιώθεις ότι αυτή η μικρή παράταση ύπνου είναι η προσωπική σου «αμαρτία», έχουμε νέα που μπορεί να σε κάνουν να δεις αυτή τη συνήθεια με άλλο μάτι!

Είναι τελικά κακή συνήθεια;

Η αναβολή στο ξυπνητήρι συχνά θεωρείται ένδειξη κακής πειθαρχίας ή λανθασμένης ρουτίνας ύπνου. Όμως, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2023 ρίχνει φως σε μια πιο θετική πτυχή της συνήθειας αυτής. Σύμφωνα με τη μελέτη, που περιλάμβανε πάνω από 1.700 συμμετέχοντες, το 69% των ανθρώπων πατάει αναβολή ή χρησιμοποιεί πολλαπλά ξυπνητήρια.

Τι λέει η επιστήμη

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι πατούσαν την αναβολή είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ μετά την αφύπνισή τους. Αυτά τα τεστ περιλάμβαναν αριθμητικούς υπολογισμούς και απομνημόνευση λέξεων. Παράλληλα, η αναβολή δεν φάνηκε να επηρεάζει τη διάθεση ή το επίπεδο νύστας το πρωί.

Τα 22 λεπτά που κάνουν τη διαφορά

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που πατούσαν αναβολή παρέμεναν στο κρεβάτι κατά μέσο όρο 22 λεπτά περισσότερο. Παρότι το διάστημα αυτό φαίνεται μικρό, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο έτοιμοι να ξεκινήσουν τη μέρα τους. Ειδικά για όσους είναι «νυχτοπούλια» ή κοιμούνται λιγότερες ώρες, αυτή η μικρή παράταση ύπνου μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν μεγαλύτερη εγρήγορση.

Πώς επηρεάζεται η υγεία;

Η έρευνα δείχνει ότι 30 επιπλέον λεπτά ύπνου το πρωί δεν έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου τη νύχτα ή στο επίπεδο ενέργειας μέσα στη μέρα. Ωστόσο, η συνήθεια αυτή συχνά συνδέεται με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υπνηλία το πρωί και δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Τι σημαίνει αυτό για εσένα;

Αν λατρεύεις να πατάς αναβολή, δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές! Μπορεί αυτή η μικρή καθυστέρηση να σε βοηθήσει να προσαρμοστείς καλύτερα στη μέρα σου, ειδικά αν το κάνεις με μέτρο. Αν, όμως, νιώθεις ότι η συνήθεια αυτή σε αφήνει να τρέχεις πανικόβλητος για να προλάβεις τις υποχρεώσεις σου, ίσως να είναι ώρα να δοκιμάσεις μερικές αλλαγές στη ρουτίνα σου.

Συμβουλές για «έξυπνη αναβολή»

  • Οριοθέτησε τον χρόνο αναβολής: Βάλε ένα όριο στα λεπτά που θα παραμείνεις στο κρεβάτι, ώστε να μην βγαίνεις εκτός προγράμματος.
  • Χρησιμοποίησε ένα «φωτεινό ξυπνητήρι»: Αυτά που μιμούνται το φυσικό φως του ήλιου μπορεί να σε βοηθήσουν να ξυπνήσεις πιο απαλά.
  • Φρόντισε τη ρουτίνα του ύπνου σου: Ο καλύτερος ύπνος τη νύχτα μειώνει την ανάγκη για «διαπραγμάτευση» με το ξυπνητήρι το πρωί.

Το μέλλον της αναβολής

Παρότι η έρευνα ήταν περιορισμένη, ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες μελέτες σχετικά με τις συνήθειες αφύπνισης. Μέχρι τότε, μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις αυτά τα λίγα επιπλέον λεπτά ύπνου, γνωρίζοντας ότι ίσως τελικά να κάνουν περισσότερο καλό από όσο φανταζόσουν!

Πηγή https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Αθηναίων: Από 29 Μαΐου οι εγγραφές στα καλοκαιρινά camps για μαθητές δημοτικού

xristiana

Εκδήλωση για την Οπαδική Βία και τη νεανική παραβατικότητα

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 7/10

xristiana