ΚεντρικήΟμορφιά

Μπορεί το λάδι από σπόρους σταφυλιού να είναι ο επόμενος ήρωας στην περιποίηση μαλλιών;

24/12/2024

Όταν απολαμβάνεις ένα ποτήρι κρασί, πιθανότατα δεν σκέφτεσαι τι κρύβεται πίσω από τη διαδικασία παραγωγής του. Παρά το γεγονός ότι το κρασί είναι η απόλαυση του τελικού προϊόντος, υπάρχει ένα σημαντικό παραπροϊόν που συχνά αγνοούμε, οι σπόροι, το δέρμα και τα στελέχη των σταφυλιών.

Αυτά τα υπολείμματα από την παραγωγή κρασιού συχνά καταλήγουν να πετιούνται, όμως νέες έρευνες φανερώνουν ότι μπορεί να κρύβουν μια πολύτιμη λύση για την περιποίηση των μαλλιών.

Το λάδι από σπόρους σταφυλιού, συγκεκριμένα, φαίνεται να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στον κόσμο της ομορφιάς, προσφέροντας όχι μόνο περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και προστασία για τα βαμμένα μαλλιά μας.

Πώς παράγεται το κρασί;

Η παραγωγή κρασιού έχει μια ιστορία χιλιάδων ετών, με τις πρώτες ενδείξεις να χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. περίπου. Το 2023, παρήχθησαν πάνω από 237 εκατομμύρια ηκτόλιτρα κρασιού παγκοσμίως, αρκετά για να γεμίσουν σχεδόν 110.000 Ολυμπιακές πισίνες! Η διαδικασία παραγωγής είναι γνωστή, συγκομιδή των σταφυλιών, θρυμματισμός και αποστάγγισμα, ζύμωση του χυμού, απομάκρυνση του “πομάκας” (δηλαδή των σπόρων, του δέρματος και των στελεχών των σταφυλιών), ωρίμανση, φιλτράρισμα και εμφιάλωση. Και φυσικά, έπειτα έρχεται το πιο ευχάριστο στάδιο, η απόλαυση του κρασιού.

Ωστόσο, για κάθε φιάλη κρασί απαιτούνται περίπου 1,2 κιλά σταφύλια, και το 20-30% αυτών των σταφυλιών καταλήγουν ως απόβλητο. Αν σκεφτείς την παγκόσμια παραγωγή, αλλά και τη συνολική ποσότητα που παράγεται τα τελευταία 8.000 χρόνια, μπορείς να φανταστείς πόσα σταφυλοπομάκα παραμένουν αχρησιμοποίητα. Τι γίνεται λοιπόν με αυτά τα «απορρίμματα»;

Μπορεί το λάδι από σπόρους σταφυλιού να διατηρήσει τα βαμμένα μαλλιά υγιή;

Έρευνα από τους Κήπους Κιου και την Procter & Gamble δείχνει ότι το λάδι από σπόρους σταφυλιού μπορεί να προστατέψει τα βαμμένα μαλλιά από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, αυτές τις επικίνδυνες ενώσεις που προκαλούν φθορές στα μαλλιά και το δέρμα.

Αλλά γιατί να μιλήσουμε ειδικά για τα βαμμένα μαλλιά; Εδώ είναι η εξήγηση! Κάθε τρίχα αποτελείται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Στο κέντρο της τρίχας υπάρχει ο φλοιός, ο οποίος περιέχει μελανίνη, την ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά μας. Όταν ξανοίγουμε τα μαλλιά μας, η μελανίνη διασπάται, ανοίγοντας τα λέπια της τρίχας και επιτρέποντας στη βαφή να εισχωρήσει σε αυτή. Δυστυχώς, η βαφή δεν διαρκεί για πάντα, και τα μαλλιά αρχίζουν να ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου.

Αιτία για αυτό είναι η έκθεση στις ακτίνες UV του ήλιου, οι οποίες οξειδώνουν τις πρωτεΐνες των μαλλιών και δημιουργούν ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι ρίζες φθείρουν τη βαφή και κάνουν τα μαλλιά να χάνουν τη ζωντάνια τους. Εδώ έρχεται το λάδι από σπόρους σταφυλιού, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την παραγωγή αυτών των επιβλαβών ριζών και συμβάλλει στη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην ανακύκλωση ενός παραπροϊόντος της οινοποιίας, αλλά προσφέρει και μια φυσική εναλλακτική λύση για τη διατήρηση της βαφής των μαλλιών, χωρίς τη χρήση σκληρών χημικών.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε μ’ αυτά τα υπολείμματα;

Αλλά το λάδι από σπόρους σταφυλιού δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις με τον σταφυλοπόμακο. Έχουν δοκιμαστεί πολλές άλλες χρήσεις τα τελευταία χρόνια. Μια από αυτές είναι η παραγωγή grappa, ενός παραδοσιακού ιταλικού αποστάγματος που παρασκευάζεται από τη απόσταξη του πομάκου και περιέχει 35-60% αλκοόλ.

Επιπλέον, οι υγιείς αντιοξειδωτικές και φλαβονοειδείς ενώσεις του σταφυλοπόμακου κάνουν αυτό το υλικό πολύτιμο και για άλλες βιομηχανίες. Χρησιμοποιείται σε προϊόντα τροφίμων, όπως ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, παγωτό και τυρί. Οι χρήσεις του δεν περιορίζονται εκεί. Σήμερα, ο σταφυλοπόμακος χρησιμοποιείται επίσης για ζωοτροφή, λίπασμα και ακόμη και για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Τι ακολουθεί;

Μόνο καλά νέα (ελπίζουμε). Αν και βρισκόμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια αυτών των λύσεων για την περιποίηση μαλλιών, οι δυνατότητες του σταφυλοπόμακου είναι πολλές και εντυπωσιακές. Παρακολούθησε λοιπόν την εξέλιξη αυτής της τάσης, γιατί το μέλλον του μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις!

Πηγή https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κορωνοϊός: 13.429 νέα κρούσματα, 52 θάνατοι και 342 διασωληνωμένοι

xristiana

«Μαύρο» το σενάριο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια

xristiana

Δήμος Ληξουρίου: 8o FORUM Με Θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης: Η Μεταβολική Πανδημία Του 21ου Αιώνα»

xristiana