8/12/2024
Υπάρχει μια πρωινή υπερτροφή που θα μπορούσε να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και την άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το τρόφιμο είναι πλούσιο σε δύο βασικά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη γήρανση και τονώνουν τον εγκέφαλο.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Chemistry, δείχνει ότι οι χώρες όπου η κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής είναι υψηλή, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν λιγότερα κρούσματα της νόσου Αλτσχάιμερ από εκείνες όπου οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο, όπως οι ΗΠΑ.
Ανακαλύψτε την πρωινή υπερτροφή που ενισχύει την υγεία σας και προστατεύει από σοβαρές ασθένειες
Οι επιστήμονες, λοιπόν, βρήκαν ότι τα μανιτάρια κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χορτάτοι, σε σύγκριση με το μπέικον ή τα λουκάνικα- ακόμα και όταν καταναλώνονται οι ίδιες θερμίδες. Όπως επισημαίνουν, τα μανιτάρια σε τοστ ή σε ομελέτα για πρωινό μπορεί να είναι το τέλειο ξεκίνημα της ημέρας.
Το δημοφιλές είδος πορτσίνι, μια άγρια ποικιλία, έχει ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες εργοθειονίνης και γλουταθειόνης. Αυτά καταστρέφουν τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και προκαλούν μια σειρά από σοβαρές ασθένειες. Αλλά ακόμη και το κοινό λευκό μανιτάρι είχε μεγαλύτερες ποσότητες από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα.
Ο επιστήμονας τροφίμων, καθηγητής Robert Beelman, διευθυντής του Penn State Center for Plant and Mushroom Products for Health, δήλωσε: «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, χωρίς αμφιβολία, τα μανιτάρια αποτελούν την υψηλότερη διατροφική πηγή αυτών των δύο αντιοξειδωτικών μαζί, και ότι ορισμένα είδη είναι γεμάτα και με τους δύο».
Τα μανιτάρια καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο και άλλες ασθένειες της γήρανσης
Τα ευρήματα είναι τα πιο πρόσφατα μιας σειράς μελετών που υποδηλώνουν ότι οι μύκητες, που δεν είναι ούτε φρούτο ούτε λαχανικό, πρέπει να θεωρούνται «υπερτροφή». Ο καθηγητής Beelman εξήγησε ότι όταν το σώμα χρησιμοποιεί τροφή για να παράγει ενέργεια, προκαλεί επίσης οξειδωτικό στρες παράγοντας ελεύθερες ρίζες.
Αυτά είναι μικροσκοπικά μόρια οξυγόνου που καταστρέφουν τα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και ακόμη και το DNA καθώς ταξιδεύουν στο σώμα επιδιώκοντας να ζευγαρώσουν με άλλα ηλεκτρόνια. Η αναπλήρωση των αντιοξειδωτικών στο σώμα μπορεί επομένως να βοηθήσει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες.
Το μανιτάρι «δώρο των Θεών» που καταπολεμά τον καρκίνο – Ρίχνει την πίεση και τη χοληστερόλη
Ο καθηγητής Beelman δήλωσε: «Υπάρχει μια θεωρία -η θεωρία των ελεύθερων ριζών της γήρανσης- που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Αυτή λέει ότι όταν οξειδώνουμε την τροφή μας για να παράγουμε ενέργεια, υπάρχει μια σειρά από ελεύθερες ρίζες που είναι παράγωγα αυτής της δράσης και πολλές από αυτές είναι αρκετά τοξικές».
«Το σώμα έχει μηχανισμούς για τον έλεγχο των περισσότερων από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της εργοθειονίνης και της γλουταθειόνης, αλλά τελικά συσσωρεύονται αρκετές για να προκαλέσουν βλάβη, η οποία έχει συσχετιστεί με πολλές από τις ασθένειες της γήρανσης, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και το Αλτσχάιμερ», συμπλήρωσε.
Ποιο είδος μανιταριών περιέχει τα περισσότερα ευεργετικά αντιοξειδωτικά για την υγεία σας
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι ποσότητες των δύο αντιοξειδωτικών διέφεραν πολύ μεταξύ των 13 ειδών μανιταριών που δοκιμάστηκαν. Ο τύπος πορτσίνι περιείχε τις περισσότερες. Και παρόλο που τα πιο κοινά είδη, όπως το λευκό μανιτάρι, είχαν λιγότερα, είχαν περισσότερη εργοθειονίνη και γλουταθειόνη από άλλα τρόφιμα.
«Βρήκαμε ότι το πορτσίνι έχει μακράν την υψηλότερη ποσότητα από όλα όσα δοκιμάσαμε. Αυτό το είδος είναι πολύ δημοφιλές στην Ιταλία, όπου η αναζήτησή του έχει γίνει εθνικό χόμπι», υπογράμμισε ο καθηγητής Beelman.
Η ποσότητα εργοθειονίνης και γλουταθειόνης ήταν αναλογική, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Με άλλα λόγια, τα μανιτάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταθειόνη έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε εργοθειονεΐνη και το μαγείρεμα δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στις ενώσεις. «Η εργοθειονεΐνη είναι πολύ σταθερή στη θερμότητα», σημείωσε ο καθηγητής.
Έτσι, η μελλοντική έρευνα μπορεί να εξετάσει τον ρόλο που έχουν η εργοθειονεΐνη και η γλουταθειόνη στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ.
«Τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά, αλλά μπορείτε να δείτε ότι χώρες που έχουν περισσότερη εργοθειονίνη στη διατροφή τους, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν επίσης χαμηλότερα περιστατικά νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ενώ οι άνθρωποι σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν χαμηλές ποσότητες της εργοθειονίνης στη διατροφή, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών όπως Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ», κατέληξε ο καθηγητής Beelman.
Πηγή https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com