4/12/2024
Η απόφαση να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία είναι ένα σημαντικό βήμα. Ωστόσο, η βελτίωση της ψυχικής υγείας δεν είναι απλή υπόθεση και ενδεχομένως η θεραπεία να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν. Όπως σημειώνει η κλινική ψυχολόγος Madeleine Jago στη Huffington Post, δεν θα πρέπει να πιστέψετε πως τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν και η περίπτωσή σας είναι μη θεραπεύσιμη ή ότι είναι δικό σας λάθος.
Η ιδρύτρια του Seven Lion Yard, ενός ολιστικού κέντρου υγείας και ευεξίας που προσφέρει ψυχολογικές θεραπείες σε ενηλίκους, παιδιά, οικογένειες, αλλά και ομαδικά μαθήματα ενσυνειδητότητας, διαλογισμού και διαχείρισης άγχους, υπογραμμίζει στο άρθρο της τους 5 βασικούς λόγους που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα μιας ψυχοθεραπείας.
1. Θέματα στη σχέση με τον θεραπευτή
Η σχέση θεραπευτή – θεραπευόμενου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας. Αν δεν νιώθετε άνετα, ασφαλείς ή απαλλαγμένοι από κριτική, είναι δύσκολο να είστε ειλικρινείς και να εμβαθύνετε στα ζητήματα που σας απασχολούν.
Σημάδια ότι αυτό μπορεί να ήταν το πρόβλημα: Νιώθατε ότι σας έκριναν ή δεν σας έδειχναν προσοχή. Ο θεραπευτής ξεχνούσε σημαντικά πράγματα που είχατε μοιραστεί, νιώθατε πως ήταν αφηρημένος ή βαριεστημένος κατά τις συνεδρίες. Από την άλλη, πρόβλημα μπορεί να προκύψει και αν η σχέση ήταν υπερβολικά φιλική ή μη επαγγελματική.
2. Έλλειψη εμπειρίας ή κατάλληλων δεξιοτήτων από τον θεραπευτή
Δεν είναι όλοι οι θεραπευτές κατάλληλοι για όλες τις καταστάσεις. Η σωστή εκπαίδευση και εμπειρία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ικανότητά τους να σας βοηθήσουν.
Σημάδια ότι αυτό μπορεί να ήταν το πρόβλημα: Ο θεραπευτής δεν είχε αυτοπεποίθηση ή φαινόταν αγχωμένος. Οι συμβουλές που σας έδινε ήταν μη βοηθητικές ή ακατάλληλες και η προσέγγισή του ήταν γενική και όχι εξατομικευμένη.
3. Ψυχολογικά εμπόδια στην ανάρρωση
Μερικές φορές, υπάρχουν εσωτερικές αντιστάσεις που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε. Αυτές οι αντιστάσεις μπορεί να προέρχονται από φόβους για αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τις αλλαγές που ενδεχομένως να φέρει η θεραπεία ή από την ανάγκη να ικανοποιήσουμε τον θεραπευτή μας, κάτι που μας αποτρέπει από το να είμαστε ειλικρινείς.
Σημάδια ότι αυτό μπορεί να ήταν το πρόβλημα: Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δυσκολευόσασταν να εφαρμόσετε στρατηγικές που συζητήθηκαν. Είχατε συμπεριφορές που αυτο-υπονόμευαν την πρόοδό σας και προσπαθούσατε να ευχαριστήσετε τον θεραπευτή, αντί να είστε ειλικρινείς.
4. Η θεραπεία ήταν υπερβολικά εστιασμένη στη λογική
Η σκέψη και η ανάλυση είναι σημαντικά στοιχεία της θεραπείας, αλλά συχνά οι βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων μας βρίσκονται στο υποσυνείδητο. Αν η θεραπεία δεν αγγίξει το συναισθηματικό σας κόσμο ή δεν εμβαθύνει σε τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, μπορεί να μην υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές.
Σημάδια ότι αυτό μπορεί να ήταν το πρόβλημα: Κατανοήσατε τα προβλήματά σας, αλλά δεν παρατηρήσατε ουσιαστική αλλαγή. Δεν βιώσατε έντονα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η οποία επικεντρώθηκε μόνο σε παρόντα ζητήματα, χωρίς να εξετάσει το παρελθόν.
5. Έλλειψη αλλαγών εκτός θεραπείας
Η ψυχοθεραπεία μοιάζει λίγο με την προπόνηση. Αν βλέπετε τον γυμναστή σας για μία ώρα μία φορά την εβδομάδα, αλλά δεν κάνετε καμία άλλη άσκηση την υπόλοιπη εβδομάδα και τρώτε ανθυγιεινά, είναι απίθανο να δείτε την αλλαγή που προσδοκούσατε. Και η θεραπεία είναι μόνο μία ώρα την εβδομάδα. Αν δεν εφαρμόζετε όσα μαθαίνετε στη θεραπεία, δεν δοκιμάζετε τις διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης ή δεν κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή σας, τότε είναι δύσκολο να δείτε αποτελέσματα.
Σημάδια ότι αυτό μπορεί να ήταν το πρόβλημα: Μεταξύ των ραντεβού δεν προβληματιζόσασταν και δεν σκεφτόσασταν όσα συνέβησαν στη συνεδρία. Δεν κάνατε τις ασκήσεις ή τις αλλαγές που μπορεί να συζητήσατε με τον θεραπευτή σας και αντίθετα διατηρήσατε συνήθειες ή και σχέσεις που ήταν επιβλαβείς.
Τι μπορείτε να κάνετε για μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία:
- Κάντε έρευνα για τον θεραπευτή: Εξετάστε την εκπαίδευση και την εμπειρία του θεραπευτή. Βεβαιωθείτε ότι έχει τα κατάλληλα προσόντα.
- Δοκιμάστε διαφορετικούς θεραπευτές: Μιλήστε με μερικούς προτού καταλήξετε σε αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα.
- Δώστε βάση στα συναισθήματα: Αν η προηγούμενη θεραπεία ήταν υπερβολικά λογική, δοκιμάστε προσεγγίσεις όπως το EMDR ή τις σωματικές θεραπείες.
- Αναγνωρίστε τα εμπόδια που βάζετε στον εαυτό σας: Συζητήστε με τον νέο σας θεραπευτή οποιαδήποτε αντίσταση ή ανησυχία σας μπορεί να προκύψει.
- Προετοιμαστείτε για αλλαγή: Να είστε έτοιμοι να δουλέψετε εκτός των συνεδριών, κάνοντας αλλαγές στη ζωή σας και εφαρμόζοντας όσα μαθαίνετε.
Η ψυχοθεραπεία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί συνεργασία, αυτογνωσία και δέσμευση. Αν μια εμπειρία δεν απέδωσε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δείτε βελτίωση στο μέλλον. Κάθε προσπάθεια είναι ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση και την αλλαγή.
Πηγή https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com