ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΔΕΗ: Γιατί μένουν ανοικτά τα «φουγάρα» στη Μελίτη Φλώρινας

3/12/2024

Παρατείνεται για λίγους μήνες η λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα με νομοθετική ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Μελίτη, με βάση το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Επιχείρησης, θα σφραγιζόταν τέλος του χρόνου, τηρώντας τις δεσμεύεις, αλλά και τους αυστηρούς στόχους που έχει θέσει η ΔΕΗ για μείωση των εκπομπών CO2 ως το 2030 με βάση τους δείκτες βιωσιμότητας και τα «πράσινα» ομόλογα που έχει συνάψει.

Ωστόσο, για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, ο ΑΔΜΗΕ πρότεινε και έγινε αποδεκτό και από την ΡΑΑΕΥ και το ΥΠΕΝ, η μονάδα να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. Το θέμα τέθηκε προ ημερών σε συζήτηση που έγινε στο υπουργείο παρουσία του Διαχειριστή, της Ρυθμιστικής Αρχής και της ΔΕΗ όπου αποφασίστηκε η ολιγόμηνη παράταση κατά την οποία η μονάδα τίθεται σε ψυχρή εφεδρεία προκειμένου να αποτελέσει μονάδα συμπληρωματικής ενέργειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο ΑΔΜΗΕ έκρινε σκόπιμο η μονάδα αυτή να μην κατεβάσει «ρολά», σταθμίζοντας τα δεδομένα και τις ανάγκες της αγοράς. Υπέρ αυτής της απόφασης έγειρε στην ζυγαριά η χαμηλή στάθμη των νερών των υδροηλεκτρικών λόγω λειψυδρίας αλλά και το γεγονός ότι οι εισαγωγές θα είναι περιορισμένες το επόμενο διάστημα λόγω αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε Βαλκάνια αλλά και Ουκρανία.

Θέμα στη Βουλή

Το θέμα της Μελίτη συζητήθηκε εκτενώς προ ημερών στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Πάρη Κουκουλόπουλου, ο οποίος έθεσε για άλλη μια αφορά προς συζήτηση το θέμα της βίαιης απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.

Σε απάντησή της η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα, η Μελίτη κάλυψε το 0,84% της συνολικής παραγωγής όλων των συμβατικών μονάδων. Αυτό σημαίνει όπως τόνισε ότι από όλες τις λιγνιτικές μονάδες και τις μονάδες φυσικού αερίου είχαμε συνολική παραγωγή 19.050 γιγαβατώρες με το επίμαχο εργοστάσιο να συμβάλλει με μόλις 160 γιγαβατώρες.

Η κ. Σδούκου τόνισε ότι η μονάδα δούλεψε αναγκαστικά στο σύστημα καθώς ο λιγνίτης που ήταν στην αυλή του σταθμού αυτοαναφλεγόταν (καιγόταν μόνος του) και έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Η ίδια μίλησε για μια ακριβή λιγνιτική μονάδα με κόστος από 130 έως 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Αυτό που κάνουμε και θα το φέρουμε με νομοθετική ρύθμιση στο κοινοβούλιο είναι να κρατήσουμε τη Μελίτη σε ψυχρή εφεδρεία μέχρι τις 31 Μαρτίου για τρεις μήνες. Θα δουλέψει μόνο αν κριθεί ότι κινδυνεύει η ευστάθεια του συστήματος» είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε ότι τον επόμενο χειμώνα θα έχουν μπει στο σύστημα οι νέες θερμικές μονάδες και θα υπάρξουν και οι μονάδες αποθήκευσης που θα δώσουν την εφεδρεία που απαιτείτε για την ενεργειακή επάρκεια.

Από τη Βουλή, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε και στις τρέχουσες συνθήκες, λέγοντας ότι αν έχουμε μια παρατεταμένη ανομβρία θα επηρεαστεί η διαθέσιμη υδροηλεκτρική ισχύ που χρειάζεται το σύστημα για να καλύψει τις εποχικές αιχμές. Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχει αύξηση της ζήτησης που προκύπτει από τα βόρεια σύνορά μας λόγω της ανάγκης τροφοδότησης και της Ουκρανίας, την ίδια στιγμή που δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί ο χρονικός ορίζοντας λήξης της δοκιμαστικής λειτουργίας των νέων μονάδων φυσικού αερίου σε Άγιο Νικόλα και Κομοτηνή.

Να σημειωθεί ότι η απολιγνιτοποίηση και ο περιορισμός των πετρελαϊκών μονάδων  θα «ψαλιδίσουν» σημαντικά τις εκπομπές ρύπων, με την ΔΕΗ να στοχεύει σε μείωση κατά 80% των αερίων του θερμοκηπίου την περίοδο μεταξύ 2019-2027.

Στο πλαίσιο αυτό η επιχείρηση προβλέπει μείωση 73,7% των scope 1 και 2 εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά παραγόμενη μεγαβατώρα με έτος βάσης το 2021 αλλά και μείωση 98,6% των αντίστοιχων στόχων ως το 2040, μπαίνοντας σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας.

Mε βάση το σχεδιασμό της ΔΕΗ αμέσως μετά την Μελίτη σειρά παίρνουν για «λουκέτο» οι τρεις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για το 2025 και το 2026 για την Πτολεμαΐδα 5, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου.

Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης επηρέασε καταλυτικά η ενεργειακή κρίση καθώς ο αρχικός σχεδιασμός που ανακοινώθηκε το 2019 προέβλεπε το σβήσιμο των φουγάρων –πλην Πτολεμαίδας 5- στο τέλος του 2023.

Πηγή https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θέλετε να γεράσετε καλά; H διάταση που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα

xristiana

Εκδήλωση Για Την Ενδοοικογενειακή Βία Κατά Των Γυναικών

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 18/7

xristiana