3/12/2024
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα με υψηλή LDL, γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη», έχουν υψηλότερη φλεγμονή στον λιπώδη ιστό τους σε σχέση με τα άτομα με χαμηλή LDL.
Στα άτομα αυτά, η φλεγμονή σχετίζεται με ανωμαλίες στον μεταβολισμό των υδατανθράκων (σάκχαρα) και του λίπους που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαια ήταν αποτελεσματικά στην αναστολή των επιδράσεων της LDL στη φλεγμονή του λιπώδους ιστού και στη συσχέτισή της με τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακή νόσο.
Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 βελτίωσαν επίσης τις ανωμαλίες στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και του λίπους σε όλους τους συμμετέχοντες.
Ένα μη συνταγογραφούμενο συμπλήρωμα ωμέγα-3 μπορεί επομένως να αποτελέσει μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για τη θεραπεία της φλεγμονής του λιπώδους ιστού και την πρόληψη των ασθενειών που συνδέονται με αυτήν, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιαγγειακή νόσος, ιδίως σε άτομα με υψηλές τιμές LDL στο αίμα.
Γιατί είναι σημαντικό
Ο διαβήτης είναι μια σύνθετη χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στη δράση της. Ως αποτέλεσμα, μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει τη ζάχαρη, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες.
Ο διαβήτης προσβάλλει σχεδόν 530 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας και προέλευσης παγκοσμίως, με την πλειονότητα να παρουσιάζει διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών, νεφρικών και οφθαλμικών παθήσεων και παραμένει η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.
Τα καλά νέα είναι ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί και έρευνες όπως αυτή, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου με την αύξηση των ωμέγα τρία στο αίμα.
Για να κατανοήσουν πώς η LDL και τα ωμέγα-3 επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, οι επιστήμονες μελέτησαν 40 υγιείς εθελοντές στο πλαίσιο κλινικής μελέτης μεταξύ 2013 και 2019.
Από αυτούς, 33 εθελοντές ολοκλήρωσαν μια παρέμβαση 12 εβδομάδων με συμπλήρωμα ωμέγα-3 που παρείχε 2,7 g EPA (εικοσαπενταενικό οξύ) και DHA (δοκοσαξεξανοϊκό οξύ) σε ιχθυέλαιο την ημέρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα EPA και DHA:
- Βελτίωσε την έκκριση ινσουλίνης από τον οργανισμό ως απάντηση στην αυξημένη γλυκόζη στο αίμα και την απομάκρυνση του λίπους στο αίμα μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
- Παρεμπόδισε την ικανότητα της LDL να πυροδοτεί φλεγμονή στον ίδιο τον λιπώδη ιστό.
- Εξάλειψε τη σύνδεση μεταξύ της φλεγμονής του λιπώδους ιστού που προκαλείται από την LDL ή άλλους μεταβολικούς και μικροβιακούς φλεγμονώδεις εκλυτικούς παράγοντες, με διάφορους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα EPA και DHA στο αίμα, τόσο καλύτερη ήταν η αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου.
Επιπλέον, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν αυτές τις παρατηρήσεις με εργαστηριακά πειράματα (σε καλλιέργεια) χρησιμοποιώντας LDL, λιπώδη ιστό και ωμέγα-3 των ατόμων, αναπαράγοντας με επιτυχία τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης με ωμέγα-3.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.
Πηγή https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com