13/12/2024
Πρόσφατη επιστημονική έρευνα συνδέει το αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Το αποκαλούμενο και σπλαχνικό λίπος φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου στο ετήσιο συνέδριο της Radiological Society of America.
Το σπλαχνικό λίπος είναι το είδος του λίπους που αποθηκεύεται βαθύτερα μέσα στο σώμα και περιβάλλει ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, το έντερο, το στομάχι κ.α. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σπλαχνικό λίπος είναι και το πιο επικίνδυνο για την υγεία μας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Οι ερευνητές διερεύνησαν τη σύνδεση ανάμεσα στο σπλαχνικό λίπος, άλλους τύπους λίπους και τις παθολογικές πρωτεΐνες αμυλοειδούς και Τ. Όπως αναφέρει το People, αυτές οι πρωτεΐνες χαρακτηρίζονται ως «η σκανδάλη και η σφαίρα» για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι η αυξημένη ποσότητα σπλαχνικού λίπους συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς και Τ, δύο χαρακτηριστικών παθολογικών πρωτεϊνών της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των PET εξετάσεων», τόνισε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Mahsa Dolatshahi, και πρόσθεσε:
«Όσο γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η μοναδική που καταδεικνύει αυτά τα ευρήματα στη μέση ηλικία, όπου οι συμμετέχοντες απέχουν ακόμα δεκαετίες από την ανάπτυξη των πρώτων συμπτωμάτων της άνοιας που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ».
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης, γνωστής και ως «καλής» χοληστερόλης, μειώνουν εν μέρει την επίδραση του σπλαχνικού λίπους στην παθολογία του αμυλοειδούς.
Δημόσια υγεία και πρόληψη
Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών. Η φυσική δραστηριότητα και η διαχείριση παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Σημειώνεται πως στην Ελλάδα περίπου το 60% των ενήλικων κατατάσσονται στην κατηγορία των υπέρβαρων ή των παχύσαρκων.
Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Dr. Cyrus A. Raji, τόνισε για τη σημασία των ευρημάτων: «Αυτή η εργασία θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Η γνώση ότι το σπλαχνικό λίπος της παχυσαρκίας επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου ανοίγει τη δυνατότητα θεραπείας με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής ή κατάλληλα φάρμακα για απώλεια βάρους, κάτι που θα μπορούσε να βελτιώσει και τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ».
Πηγή https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com