ΚεντρικήΥγεία

5 σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να υποδηλώνει το πρήξιμο στα πόδια

18/10/2024

Το πρήξιμο στα πόδια είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα μετά από μια κουραστική ημέρα ορθοστασίας. Ωστόσο, όταν αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται συχνά και χωρίς προφανή αιτία, μπορεί να υποδηλώνει σοβαρότερα προβλήματα υγείας για αυτό και δεν πρέπει να αγνοείται.

Η γνώση αυτών των πιθανών παθήσεων, καρδιακές, νεφρικές, ηπατικές ή κυκλοφορικές, είναι κρίσιμη για την έγκαιρη αντιμετώπιση και την πρόληψη επιπλοκών, που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.

1. Καρδιακή ανεπάρκεια και προβλήματα καρδιαγγειακού συστήματος

Ένα από τα πιο σοβαρά αίτια για το πρήξιμο στα πόδια είναι η καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει το αίμα αποτελεσματικά, μπορεί να προκληθεί συγκέντρωση υγρών στα κάτω άκρα, προκαλώντας πρήξιμο.

Στη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το πρήξιμο συνήθως επηρεάζει και τα δύο πόδια και μπορεί να συνοδεύεται από κόπωση και δύσπνοια όταν ξαπλώνετε. Επίσης επιδεινώνεται προς το τέλος της ημέρας. Αν παρατηρείτε αυτά τα συμπτώματα, είναι κρίσιμο να ζητήσετε άμεσα ιατρική συμβουλή, καθώς μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών καρδιακών προβλημάτων.

2. Νεφρική ανεπάρκεια και δυσλειτουργία νεφρών

Οι νεφροί παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση των υγρών στο σώμα. Όταν δεν λειτουργούν σωστά, το σώμα αδυνατεί να αποβάλλει τα περιττά υγρά, τα οποία συγκεντρώνονται στα κάτω άκρα και οδηγούν σε πρήξιμο.

Το πρήξιμο συνήθως εμφανίζεται το πρωί και μπορεί να συνοδεύεται από κόπωση, αλλαγές στα ούρα (σκούρο χρώμα ούρων και διαφοροποιήσεις στη συχνότητα ούρησης) ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Ασθένειες όπως η χρόνια νεφρική νόσος ή το νεφρωσικό σύνδρομο προκαλούν κατακράτηση νατρίου και υγρών, αυξάνοντας την πρήξιμο στα πόδια.

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε μια ιατρική εξέταση, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιπλοκές.

3. Ηπατική νόσος και κίρρωση

Το ήπαρ είναι υπεύθυνο για την παραγωγή πρωτεϊνών που βοηθούν στην ισορροπία των υγρών στο σώμα. Όταν το ήπαρ είναι κατεστραμμένο, όπως σε περιπτώσεις κίρρωσης, δημιουργείται ανισορροπία που οδηγεί σε κατακράτηση υγρών.

Οι άνθρωποι με ηπατική νόσο μπορεί να παρατηρήσουν πρήξιμο στα πόδια και την κοιλιά (ασκίτης – μη φυσιολογική συσσώρευση υγρού στην κοιλιά), ιδιαίτερα προς το τέλος της ημέρας. Άλλα συνοδά συμπτώματα μπορεί να είναι ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών), κόπωση και ναυτία.

Είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρότερων προβλημάτων, όπως η εξέλιξη της ηπατικής νόσου.

4. Φλεβική ανεπάρκεια και διαταραχές πήξης του αίματος

Η φλεβική ανεπάρκεια προκαλείται όταν οι φλέβες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν σωστά το αίμα πίσω στην καρδιά, προκαλώντας τη συσσώρευση υγρών στα πόδια. Αυτό το είδος πρηξίματος συχνά επηρεάζει μόνο το ένα πόδι. Μπορεί να νιώσετε βάρος, πόνο ή κράμπες στο πρησμένο πόδι.

Ένα σοβαρότερο πρόβλημα είναι η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (DVT), κατά την οποία σχηματίζεται θρόμβος που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο σε ένα πόδι και να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η πνευμονική εμβολή. Εάν το πρήξιμο συνοδεύεται από ερυθρότητα, πόνο ή αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια για να αποφύγετε επικίνδυνες επιπλοκές.

5. Λεμφική δυσλειτουργία (Λεμφοίδημα)

Το λεμφοίδημα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το λεμφικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποστράγγιση της περίσσειας υγρών από τους ιστούς. Όταν το σύστημα αυτό μπλοκάρει, τα υγρά συσσωρεύονται στα πόδια και τα χέρια, προκαλώντας πρήξιμο. Το πρήξιμο από το λεμφοίδημα προκαλεί συνήθως αίσθημα βάρους και σφίξιμο στο δέρμα.

Η πάθηση μπορεί να είναι είτε κληρονομική είτε αποτέλεσμα τραυματισμού, μόλυνσης ή αντικαρκινικών θεραπειών, όπως η ακτινοβολία. Χωρίς θεραπεία, το λεμφοίδημα μπορεί να επιδεινωθεί, προκαλώντας πόνο και περιορισμό της κινητικότητας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Eκδήλωση για την Ημέρα Φιλελληνισμού & Διεθνούς Αλληλεγγύης στο Βύρωνα

xristiana

Δύο φλιτζάνια μαύρο τσάι τη μέρα προσθέτουν χρόνια ζωής

xristiana

Ενέργεια: Σε πτωτική τροχιά φυσικό αέριο και ρεύμα στην Ευρώπη

xristiana