ΚεντρικήΥγεία

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό δεν κοιμάται αρκετά

7/1/2022

  • Μήπως το μωρό δεν κοιμάται επαρκώς;
  • Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα μωρά ανά ηλικία;

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των παιδιών. Όσο το μωρό μεγαλώνει χρειάζεται λιγότερες ώρες ύπνου την ημέρα και σταδιακά αυξάνεται το χρονικό διάστημα που μένει ξύπνιο μεταξύ των υπνάκων που παίρνει μέσα στην ημέρα και στον βραδινό ύπνο.

Πόσο σίγουροι όμως είστε ότι το μωρό κοιμάται επαρκώς και ότι συμπληρώνει τις ώρες ύπνου που χρειάζεται για την υγιή ανάπτυξή του; Δείτε παρακάτω τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Κλαίει περισσότερο από ότι συνήθως

Το κλάμα είναι τρόπος έκφρασης για τα βρέφη και η κάθε μαμά ξέρει πόσο περίπου κλαίει το μωρό της μέσα στη μέρα. Εάν παρατηρήσετε ότι το βρέφος κλαίει περισσότερο από ότι συνήθως, αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί δεν έχει κοιμηθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κούραση η οποία του προκαλεί και εκνευρισμό.

Γυρίζει το πρόσωπό του προς άλλη κατεύθυνση

Η συγκεκριμένη κίνηση επίσης φανερώνει την κούραση που αισθάνεται το μωρό και σύμφωνα με το parenting.firstcry.com, την κάνει για να αποφύγει την οπτική επαφή με πράγματα ή πρόσωπα που ενδέχεται να το κρατήσουν ξύπνιο.

ipnos morou

Φέρνει τα χέρια του στο πρόσωπό του

Όταν νυστάζουν τα μωρά συνηθίζουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους ή να τρίβουν τα μάτια τους. Ωστόσο, όταν αυτή η κίνηση γίνεται συνέχεια και πριν ακόμα έρθει η ώρα του ύπνου σημαίνει ότι το μωρό είναι αρκετά κουρασμένο και δεν έχει κοιμηθεί αρκετά.   

Είναι ανήσυχο

Εκτός από το κλάμα που αναφέραμε και παραπάνω, το μωρό που χρειάζεται ύπνο και δεν έχει κοιμηθεί επαρκώς ενδέχεται να είναι αρκετά ανήσυχο. Μπορεί επίσης να φαίνεται σαν να μην ξέρει τι θέλει, να βαριέται εύκολα και να γκρινιάζει χωρίς εμφανή λόγο.

Δυσκολεύεται να κοιμηθεί

Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο, όμως ένα κουρασμένο μωρό βρίσκεται σε υπερδιέγερση και μπορεί να κοιμηθεί πιο δύσκολα.

kourasmeno mwro

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα μωρά ανά ηλικία;

Μωρό έως 3 μηνών

Τους πρώτους τρεις μήνες ζωής του, το μωρό θα πρέπει να κοιμάται δεκατέσσερις με δεκαεπτά ώρες την ημέρα. Σε αυτήν την ηλικία, ο κάθε ύπνος έχει συνήθως διάρκεια δύο με τέσσερις ώρες, καθώς ξυπνάει για να φάει, για να αλλαχτεί η πάνα του ή απλώς επειδή είναι ανήσυχο.

Μωρό 4 με 6 μηνών

Τα βρέφη αυτής της ηλικίας κοιμούνται δώδεκα με δεκαέξι ώρες την ημέρα. Επίσης, αρχίζουν πλέον να κοιμούνται πολλές συνεχόμενες ώρες το βράδυ, συνήθως πέντε με έξι. Η ρουτίνα ύπνου αρχίζει να εντάσσεται σε αυτήν της υπόλοιπης οικογένειας, καθώς τα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται λιγότερο την ημέρα (περίπου τρεις ύπνοι) και περισσότερο το βράδυ.

Μωρό 7 με 11 μηνών

Και τα μωρά αυτής της ηλικία χρειάζονται δώδεκα με δεκαέξι ώρες ύπνου την ημέρα. Ωστόσο πλέον, το βρέφος μπορεί να κοιμηθεί έως και δέκα με δώδεκα ώρες σερί το βράδυ, ενώ οι ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνονται στους δύο με τρείς.

Πηγή πληροφοριών: parenting.firstcry.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Να πάρει άμεσα θέση η ΚΕΔΕ για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Δημάρχου Βόλου για τα άτομα με αναπηρία

xristiana

Καιρός: Κορύφωση του τρίτου κύματος ζέστης – Έως τους 46 βαθμούς η θερμοκρασία

xristiana

Γραφείο μέτρησης ενεργειακής φτώχειας ιδρύει άμεσα ο Δήμος Αθηναίων

xristiana