ΚεντρικήΥγεία

Γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει τους μεγαλύτερους μύθους για την υγεία του εντέρου

22/10/2024

Η υγεία του εντέρου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα υγείας στα κοινωνικά δίκτυα, με αμέτρητους «ειδικούς» να προτείνουν λύσεις για προβλήματα όπως το φούσκωμα και την αποκατάσταση του μικροβιώματος.

Ωστόσο ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες και συμβουλές – αν δεν είναι ανυπόστατες – είναι αμφιλεγόμενες. Ο Δρ. Will Bulsiewicz, διακεκριμένος γαστρεντερολόγος, μιλώντας στο Eating Well, διαχωρίζει την αλήθεια από τους μύθους και σχοιάζει τις πιο δημοφιλείς τάσεις και θεωρίες που κυκλοφορούν σχετικά με την υγεία του εντέρου.

Τα κοινωνικά δίκτυα ως πηγή ιατρικής πληροφόρησης: Βοήθεια ή κίνδυνος;

Ο Δρ. Bulsiewicz υποστηρίζει ότι τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να είναι τόσο χρήσιμα όσο και επικίνδυνα για την πληροφόρηση σχετικά με την υγεία. Παρόλο που δίνουν πρόσβαση σε πλούσιες πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία μορφή ελέγχου των δεδομένων που κυκλοφορούν.

Πολλές φορές, η δημοφιλία κάποιου δημιουργού περιεχομένου παρερμηνεύεται ως απόδειξη εξειδίκευσης, ενώ δεν έχει πάντα τις απαραίτητες γνώσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν να επιλέγουμε με προσοχή τους ανθρώπους από τους οποίους αντλούμε πληροφορίες και να αποφεύγουμε τις «θαυματουργές λύσεις» που προβάλλονται μόνο για να προκαλέσουν εντυπώσεις και… προβολές.

Μύθος ή αλήθεια: Το μηλόξυδο ως πανάκεια

Σύμφωνα με τον Δρ. Bulsiewicz, το μηλόξυδο έχει μερικές σημαντικές ιδιότητες, αλλά συχνά υπάρχουν πολλές υπερβολές γύρω από αυτό. Όταν περιέχει ζωντανά βακτήρια από τις διαδικασίες ζυμώσεις, μπορεί πραγματικά να αυξήσει την ποικιλία του μικροβιώματος. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς η υπερβολική χρήση του μπορεί να είναι υπερβολικά όξινη. Αν και είναι ωφέλιμο σε μικρές ποσότητες, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόλυτη λύση για την υγεία του εντέρου.

Ο μύθος του καστορέλαιου

Το καστορέλαιο συχνά προτείνεται ως λύση για τη δυσκοιλιότητα, αλλά ο Δρ. Bulsiewicz είναι κατηγορηματικός ότι αυτό δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση. Η δυσκοιλιότητα είναι κοινό πρόβλημα, και πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τη βιώνουν έως ότου αισθανθούν φούσκωμα μετά από τα γεύματα. Υπάρχουν όμως πιο αποτελεσματικοί και ασφαλείς τρόποι για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα, όπως η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και η σωστή ενυδάτωση.

Ο μύθος των προβιοτικών αναψυκτικών

Τα προβιοτικά αναψυκτικά έχουν κερδίσει δημοτικότητα το τελευταίο διάστημα, αλλά ο Δρ. Bulsiewicz υποστηρίζει ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία του εντέρου. Αυτά τα αναψυκτικά είναι σχετικά ακριβά και περιέχουν συχνά τύπους ινών που παράγουν περισσότερο αέριο σε συνδυασμό με το ανθρακικό, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει το φούσκωμα. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να λαμβάνουμε πρεβιοτικά, όπως μέσω της διατροφής μας. Το να πίνουμε δύο ή τρία κουτιά πρεβιοτικής σόδας την ημέρα δεν είναι ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Η αλήθεια για τη διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία, ειδικά η μέθοδος της περιορισμένης χρονικά κατανάλωσης τροφής, έχει ορισμένα οφέλη, σύμφωνα με τον Δρ. Bulsiewicz. Βοηθά στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και στην επίτευξη ενεργειακής ισορροπίας. Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά επικεντρώνονται στον αριθμό των ωρών νηστείας, ενώ πιο σημαντικό είναι να τρώμε με βάση το πώς μεταβολίζει το σώμα μας την τροφή.

Προβιοτικά συμπληρώματα: Χρήσιμα αλλά όχι πανάκεια

Ο Δρ. Bulsiewicz αναγνωρίζει τα οφέλη των προβιοτικών συμπληρωμάτων όταν χρησιμοποιούνται σωστά, αλλά τονίζει ότι δεν πρέπει να θεωρούνται πανάκεια για προβλήματα υγείας του εντέρου. Η προσέγγιση πρέπει να ξεκινά με μια ισορροπημένη διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα προβιοτικά μπορεί να λειτουργήσουν ενισχυτικά σε αυτή την εξίσωση.

Προβιοτικά ή πρεβιοτικά;

Κατά τον Δρ. Bulsiewicz μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα πρεβιοτικά αντί για τα προβιοτικά. Τα πρώτα είναι τροφή για το μικροβίωμα του εντέρου. Τα δεύτερα είναι μικρόβια που έχουν αποδειχθεί ευεργετικά. Όταν κάποιος παίρνει μια κάψουλα με προβιοτικά δεν γνωρίζει εάν αυτή θα είναι πραγματικά αποτελεσματική στο δικό του μοναδικό μικροβίωμα. Όταν όμως λαμβάνουμε πρεβιοτικά τότε «ταΐζουμε» τα δικό μας μικροβίωμα, ενισχύοντας τα προβιοτικά που που έχουμε ήδη μέσα μας.

Το «κλειδί» για ένα υγιές έντερο

Η σωστή διαχείριση της υγείας του εντέρου δεν απαιτεί ακριβά αναψυκτικά ή «θαυματουργά» προϊόντα από τα κοινωνικά δίκτυα. Απλές αλλαγές, όπως η ενυδάτωση, η κατανάλωση ζυμωμένων τροφίμων και η διατήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, είναι τα κλειδιά για ένα υγιές έντερο. Επιλέγουμε με προσοχή από πού αντλούμε τις πληροφορίες μας και επικεντρωνόμαστε στις επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις για την εντερική μας υγεία.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

15/9: Νέα Σελήνη στην Παρθένο – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana

Νεομάρτυς Παναγιώτης ο Καισαρεύς

xristiana

Η… καρδιά της ρομποτικής κτυπά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών!

xristiana