ΚεντρικήΥγεία

Αυτά είναι τα μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με έρευνα

19/8/2024

Η υγεία της καρδιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επιλογές που κάνουμε καθημερινά. Η διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος είναι γνωστές πρακτικές που προάγουν την καρδιοαγγειακή υγεία.

Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο. Αλλά ποια είναι τα βασικά μικροθρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς μας και πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας;

Τι είναι τα μικροθρεπτικά συστατικά;

Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη ζωή, αλλά δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως για παράδειγμα της βιταμίνης D, που μπορεί να παραχθεί με την έκθεση στον ήλιο.

Πρέπει, λοιπόν, να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας ή από συμπληρώματα, όταν η πρόσληψη τους δεν επαρκεί.

Παρότι τα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά) είναι αυτά που παρέχουν ενέργεια, τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία διάφορων λειτουργιών του οργανισμού. Η δε έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών ή μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πώς βοηθούν τα μικροθρεπτικά συστατικά την καρδιά;

Η έρευνα υποδεικνύει ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ρυθμίζοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες, μειώνοντας την αιμάτωση ζωτικών οργάνων, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά, και προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις, όπως καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά.

Βιταμίνες που προάγουν την υγεία της καρδιάς

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D θεωρείται αδιαμφισβήτητα απαραίτητη για την καρδιοαγγειακή υγεία. Μπορείτε να την προσλάβετε κυρίως από λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός. Η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D επιτυγχάνεται, επίσης, και από την έκθεση στον ήλιο.

Βιταμίνες B6, B12 και φολικό οξύ

Αυτές οι βιταμίνες μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το φολικό οξύ, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με τις βιταμίνες B6 και B12, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βιταμίνες C και E

Οι βιταμίνες C και E είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μέταλλα που προάγουν την υγεία της καρδιάς

Ασβέστιο, ψευδάργυρος και σελήνιο

Το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικά μέταλλα για την καρδιά. Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο συμβάλλουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ρυθμίζοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Κάλιο και μαγνήσιο

Το κάλιο και το μαγνήσιο διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πώς να προσλάβετε περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προσλάβετε τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά είναι μέσω μιας ισορροπημένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής. Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, άπαχων κρεάτων, ψαριών, και υγιεινών λιπαρών, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη.

Σχετικά με τα συμπληρώματα, τόσο οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα για το ρόλο των μικροθρεπτικών συστατικών όσο και ειδικοί που μίλησαν στο «Very Well Health» τονίζουν πως είναι προτιμότερο να λαμβάνουμε βιταμίνες και μέταλλα από τη διατροφή, παρά από συμπληρώματα.

Εξάλλου με τα τελευταία, όπως υπογραμμίζουν, υπάρχει και ο κίνδυνος της υπερβολικής πρόσληψης, η οποία μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλ. αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι ο πιο ασφαλής και φυσικός τρόπος να διατηρήσουμε την καρδιοαγγειακή μας υγεία. Εξάλλου, μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δεν προάγει μόνο την υγεία της καρδιάς αλλά και γενικότερα την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο της Λότζια

xristiana

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022 & Επενδυτικές Ευκαιρίες

xristiana

Καιρός: Συνεχίζεται η αστάθεια-Έως τους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

xristiana