10/8/2024
Είναι ένα λαχανικό που περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και θεωρείται πως είναι το πιο υγιεινό λαχανικό στον κόσμο. Σας προστατεύει από διάφορες παθήσεις και κάνει καλό στον οργανισμό σας.
Περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και διαφόρων τύπων καρκίνου, ενώ είναι και μια καλή πηγή μετάλλων που προστατεύουν τα οστά σας.
Παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και παλιά το κατέτασσαν στα αντι-σκορβουτικά φάρμακα. Εκτός από τονωτικό, έχει και διουρητική και αντισηπτική δράση και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της βρογχίτιδας και του άσθματος.
Το σούπερ λαχανικό: το κάρδαμο
Το κάρδαμο (ή νεροκάρδαμο) είναι ένα είδος λαχανικού που κατατάσσεται στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτό το φυλλώδες πράσινο λαχανικό δεν είναι τόσο γνωστό όσο τα άλλα λαχανικά, αλλά είναι εξαιρετικό για την υγεία σας.
Έχει ελαφρώς πικάντικη γεύση. Αποτελεί μια νόστιμη προσθήκη σε κάθε γεύμα και είναι μια ωραία αλλαγή από το συνηθισμένο μαρούλι ή το σπανάκι.
Κάποτε θεωρούνταν ζιζάνιο. Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 1800, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.
Τα 7 οφέλη του νεροκάρδαμου για την υγεία:
- Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
- Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη
- Προστατεύει από τον καρκίνο
- Ρίχνει την πίεση και τη χοληστερόλη
- Προστατεύει από την οστεοπόρωση
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Κάνει καλό στα μάτια
1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Το νεροκάρδαμο είναι χαμηλό σε θερμίδες, αλλά περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά.
Ένα φλιτζάνι (34 γραμμάρια) νεροκάρδαμου περιέχει:
- Θερμίδες: 4
- Υδατάνθρακες: 0,4 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 0,8 γραμμάρια
- Λίπος: 0 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 0,2 γραμμάρια
- Βιταμίνη Α: 22% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης
- Βιταμίνη C: 24% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης
- Βιταμίνη Κ: 106% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης
- Ασβέστιο: 4% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης.
Όπως μπορείτε να δείτε, ένα φλιτζάνι νεροκάρδαμου παρέχει πάνω από το 100% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την πήξη του αίματος και για γερά και υγιή οστά.
Το νεροκάρδαμο περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και χαλκού.
2. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη
Το νεροκάρδαμο είναι γεμάτο με φυτικές ενώσεις που ονομάζονται αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβή μόρια που οδηγούν σε οξειδωτικό στρες.
Το οξειδωτικό στρες έχει συσχετιστεί με διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ευτυχώς, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως το νεροκάρδαμο, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών.
Μια μελέτη σχετικά με τις αντιοξειδωτικές ενώσεις σε 12 διαφορετικά σταυρανθή λαχανικά βρήκε πάνω από 40 μοναδικά φλαβονοειδή στο νεροκάρδαμο.
Στην πραγματικότητα, το νεροκάρδαμο ξεπέρασε όλα τα άλλα λαχανικά σε αυτή τη μελέτη όσον αφορά την ικανότητα εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών.
Επιπλέον, μελέτες έχουν συνδέσει τα αντιοξειδωτικά στο νεροκάρδαμο με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
3. Προστατεύει από τον καρκίνο
Επειδή το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.
Το νεροκάρδαμο και άλλα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν γλυκοσινολικά, τα οποία ενεργοποιούνται ενώσεις που ονομάζονται ισοθειοκυανικά όταν κόβονται με μαχαίρι ή μασώνται.
Οι ενώσεις αυτές προστατεύουν από τον καρκίνο προστατεύοντας τα υγιή κύτταρα από βλάβες, αδρανοποιώντας τις καρκινογόνες χημικές ουσίες και εμποδίζοντας την ανάπτυξη και την εξάπλωση των όγκων.
Οι ισοθειοκυανικές ενώσεις που βρίσκονται στο νεροκάρδαμο έχουν αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και του δέρματος.
Επιπλέον, έρευνες καταδεικνύουν ότι τα ισοθειοκυανικά και η σουλφοραφάνη που βρίσκονται στο νεροκάρδαμο καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.
4. Ρίχνει την πίεση και τη χοληστερόλη
Η κατανάλωση νεροκάρδαμου μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Μια ανασκόπηση μελετών σε πάνω από 500.000 άτομα συνέδεσε την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών με 16% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Επίσης, το νεροκάρδαμο περιέχει τα αντιοξειδωτικά β-καροτένιο, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των καροτενοειδών συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών όχι μόνο προστατεύουν από την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, αλλά μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα διαιτητικά νιτρικά ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Το νεροκάρδαμο περιέχει επίσης διαιτητικά νιτρικά άλατα, τα οποία ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνοντας τη δυσκαμψία και το πάχος των αιμοφόρων αγγείων σας.
Τα διαιτητικά νιτρικά άλατα έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση αυξάνοντας το νιτρικό οξείδιο στο αίμα σας.
Το νεροκάρδαμο μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Επιπλέον, το νεροκάρδαμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, η οποία μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.
5. Προστατεύει από την οστεοπόρωση
Το νεροκάρδαμο περιέχει πολλά μέταλλα που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο.
Αν και το ασβέστιο είναι γνωστό για τις επιδράσεις του στην υγεία των οστών, το μαγνήσιο, η βιταμίνη Κ και το κάλιο παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.
Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά συσχετίζεται με θετική επίδραση στην υγεία των οστών.
Επιπλέον, ένα φλιτζάνι (34 γραμμάρια) νεροκάρδαμου παρέχει περισσότερο από το 100% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη Κ.
Σε μια μελέτη, τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα ισχίου σε σχέση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη.
6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το νεροκάρδαμο περιέχει 15 mg βιταμίνης C ανά φλιτζάνι (34 γραμμάρια), που αντιστοιχεί στο 20% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και στο 17% για τους άνδρες.
Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τις ευεργετικές της επιδράσεις στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C έχει συνδεθεί με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξημένη φλεγμονή.
Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα αυξάνοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
7. Κάνει καλό στα μάτια
Το νεροκάρδαμο περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις της οικογένειας των καροτενοειδών.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών.
Συγκεκριμένα, προστατεύουν τα μάτια σας από τη βλάβη που προκαλεί το μπλε φως. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
Επιπλέον, η βιταμίνη C στο νεροκάρδαμο συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη.
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com