22/8/2024
Εάν καταψύξετε το ψωμί πριν το φάτε, είναι καλό για την υγεία σας, σύμφωνα με Βρετανίδα γιατρό, που εξηγεί γιατί η κατάψυξη αλλάζει τη σχέση μας με το ψωμί.
Αν και είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που αφαιρούνται από τη διατροφή μας όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά ή σε περιπτώσεις διαβήτη, η Βρετανίδα γιατρός λέει ότι αν καταψύξετε το ψωμί πριν το φάτε, μπορείτε να το καταναλώνετε κάθε μέρα.
Η Λονδρέζα γιατρός Δρ. Chintal Patel μοιράστηκε στο Instagram ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο τάσσεται υπέρ της κατανάλωσης ψωμιού, αλλά υπό έναν όρο: να μπει στην κατάψυξη για πολλές ώρες πριν το φάτε.
«Το ψωμί είναι ένας τύπος αμυλούχου υδατάνθρακα. Ιδανικά οι αμυλώδεις υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 25% του πιάτου σας για ένα ισορροπημένο γεύμα. Εστιάζω στην ποιότητα του ψωμιού, καθώς και στην ποσότητα», είπε η Δρ. Patel στο Newsweek.
«Να καταψύξετε το ψωμί όλη τη νύχτα»
Στο βίντεο, που είχε πάνω από 2,3 εκατομμύρια προβολές, η Δρ. Patel εξηγεί αν αφήσετε στην κατάψυξη το ψωμί όλη τη νύχτα και στη συνέχεια το ζεστάνετε, αυτή η διαδικασία αλλάζει τη μοριακή δομή του αμύλου στο ψωμί.
«Αυτός ο τύπος αμύλου τροφοδοτεί τα βακτήρια του εντέρου σας και βοηθά στη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Μειώνει επίσης τον γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού», είπε.
Η Δρ. Patel εξήγησε: «Το κανονικό, μαζικής παραγωγής, υπερεπεξεργασμένο ψωμί διασπάται από το σώμα γρήγορα σε σάκχαρο. Η ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα με υδατάνθρακες διασπώνται σε σάκχαρο είναι γνωστή ως γλυκαιμικός δείκτης».
«Το μαζικής παραγωγής, εξαιρετικά επεξεργασμένο ψωμί έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το ψωμί ολικής αλέσεως, επομένως αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο γρήγορα».
«Να καταψύξετε το ψωμί για 12 ώρες»
«Όταν καταψύξετε το ψωμί ή άλλους αμυλούχους υδατάνθρακες όπως το ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά, για 12 ώρες και μετά το ξαναζεστάνετε ή το φρυγανίσετε, αλλάζετε τη μοριακή του δομή ώστε να περιέχει πιο ανθεκτικό άμυλο. Αυτό αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους διαβητικούς».
Τα πιο δημοφιλή είδη ψωμιού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το ολικής αλέσεως και το πολύσπορο, σύμφωνα με το Statista. Στη λίστα με τα πιο δημοφιλή είδη ψωμιού ακολουθεί το λευκό ψωμί.
Πρέπει να τρώτε ψωμί κάθε μέρα;
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients, οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερα προϊόντα διατροφής με βάση τα δημητριακά.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ψωμιού, ψωμιού, τορτίγιας και έτοιμων προς κατανάλωση δημητριακών αποτελεί λιγότερο από το 15% του συνόλου των θερμίδων στη διατροφή των καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συχνά αφαιρείται το ψωμί από τη διατροφή μας
Το ψωμί είναι συχνά το πρώτο πράγμα που αφαιρείται από τη διατροφή όταν κάνουμε δίαιτα.
Συχνά το ψωμί που αγοράζετε περιέχει τεχνητά λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ποικιλίες σιταριού «υψηλής απόδοσης», συντηρητικά και ένζυμα που χρησιμοποιούνται για να ανταποκριθούν οι εταιρίες στη μαζική ζήτηση των καταναλωτών και να διατηρήσουν το ψωμί πιο φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όπως είπε η Δρ. Patel, η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού εξαρτάται από τη συνολική διατροφή ενός ατόμου κι ότι δεν είναι κακό να προστεθεί μια φέτα ψωμί σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Μελέτες έχουν δείξει η μεσογειακή δίαιτα είναι η καλύτερη που μπορείτε να ακολουθήσετε και προβλέπει την κατανάλωση ψωμιού καθημερινά.
Ποιο ψωμί είναι καλύτερο;
«Ιδανικά προσπαθήστε να αποφύγετε ή να μειώσετε το υπερεπεξεργασμένο ψωμί μαζικής παραγωγής το οποίο συχνά περιέχει πολλά πρόσθετα για να αυξήσει τη διάρκεια της «ζωής» του».
«Προσπαθήστε να τρώτε ψωμί από δημητριακά ολικής αλέσεως που έχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Θα μπορούσε να είναι ψωμί ολικής αλέσεως ή ψωμί που παρασκευάζεται με εναλλακτικά δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το Ezekiel, το pumpernickel ή το ψωμί σίκαλης».
«Το αγαπημένο μου είναι το ψωμί ολικής αλέσεως με προζύμι και σπόρους. Αν μπορείτε να φτιάξετε ψωμί ολικής αλέσεως, τότε ξέρετε ακριβώς τι περιέχει και είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε».
Οι χρήστες του Instagram μπήκαν στη συζήτηση
Με το βίντεο της Δρ. Patel ξεκίνησε μία συζήτηση για την κατάψυξη του ψωμιού πριν την κατανάλωσή του.
Χρήστες που ήδη καταψύχουν το ψωμί εξήγησαν ότι το κάνουν για διαφορετικούς λόγους, όπως η εξοικονόμηση χρημάτων.
«Πάντα καταψύχω το ψωμί μου, γιατί μου παίρνει καιρό να καταναλώσω μία φρατζόλα. Δεν ήξερα ότι έκανα καλό στον οργανισμό μου», έγραψε ένας.
Ένας άλλος χρήστης εξήγησε γιατί επέλεξε εκείνος να καταψύχει το ψωμί του: «Καταψύξτε το ψωμί, φτιάξτε σάντουιτς το πρωί και είναι τέλειο μέχρι να έρθει η ώρα για το μεσημεριανό γεύμα, δεν χρειάζεται καν παγοκυψέλη.
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com