9/8/2024
Συχνά, οι γονείς νιώθουν ότι ένα μεγάλο μέρος του ρόλου τους είναι να επαναλαμβάνουν συνεχώς οδηγίες προς το παιδί: «βούρτσισε τα δόντια σου» ή «πάρε το πιάτο σου από το σαλόνι και βάλ’ το στον νεροχύτη», «μάζεψε το δωμάτιό σου»…
Είναι εξαντλητικό και κάνει τον γονιό να αισθάνεται σαν να γκρινιάζει συνεχώς. Δεν θα ήταν υπέροχο αν υπήρχε ένας απλός τρόπος για να σε ακούσουν τα παιδιά από την πρώτη φορά;
Η δρ Rebecca Kennedy, κλινική ψυχολόγος, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Good Inside που ειδικεύεται στη γονική καθοδήγηση, αναφέρει έναν απλό και γρήγορο τρόπο για να γίνουν τα παιδιά πιο συνεργάσιμα και λιγότερο αγενή. Τα δύο προβλήματα στην ανατροφή των παιδιών μπορούν να λυθούν με μία κίνηση.
«Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη στρατηγική για να μειώσετε την αγένεια και να αυξήσετε τη συνεργασία», αναφέρει σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο TikTok. «Μιλήστε στο παιδί σας και κάντε του αυτήν την απλή ερώτηση: “Αναρωτιόμουν, τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα ως γονιός σου;”».
Η ψυχολόγος λέει ότι, ακόμα κι αν το παιδί δώσει μια τυχαία ή μη πρακτική απάντηση, όπως «Να με αφήσεις να μένω ξύπνιος/α μέχρι τα μεσάνυχτα» ή «Θέλω να τρώω συνέχεια μακαρόνια με τυρί», το σημαντικό είναι να κάνετε την ερώτηση και να ακούσετε την απάντηση. «Απλά με το να ακούτε, μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, προτείνει να γίνονται περισσότερες ερωτήσεις για να συνεχιστεί η συζήτηση, όπως «Πες μου περισσότερα…», «Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;» κ.ά. Όπως εξηγεί η Rebecca Kennedy, και μόνο με αυτή την ερώτηση στέλνετε τρία μηνύματα στο παιδί: «Σε νοιάζομαι. Σε σέβομαι. Είμαι απόλυτα δεσμευμένος/η σε αυτήν τη σχέση».
Αυτού του είδους η ερώτηση δημιουργεί μια σύνδεση με το παιδί που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες συμπεριφορές. «Χτίζετε μια σύνδεση και με περισσότερη σύνδεση πάντα έρχεται περισσότερη συνεργασία», σημειώνει.
Το βασικό μήνυμα της Rebecca Kennedy είναι ότι, όταν ενισχύουμε τη σύνδεσή μας με τα παιδιά μας, λιγοστεύουν οι πιθανότητες να είναι μη συνεργάσιμα ή αγενή, διότι αισθάνονται ότι ακούγονται και ότι τα σέβονται, έτσι δεν υπάρχει ανάγκη να αντιδρούν άσχημα και αρνητικά.
Επίσης, θα ανταποδώσουν αυτόν τον σεβασμό ακούγοντάς μας όταν τους ζητάμε κάτι, όπως να βγάλουν τα σκουπίδια ή να αφήσουν το τηλέφωνο και να έρθουν για δείπνο.
Αυτή η απλή ερώτηση σε ανύποπτο χρόνο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τους γονείς να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους, όταν τα πράγματα πάνε καλά, αντί να προσπαθούν να επικοινωνήσουν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Είναι μια υπενθύμιση ότι, ακόμα και στην ανατροφή των παιδιών, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.
Καταλήγοντας η Rebecca Kennedy συνοψίζει τη σημασία της πρόληψης στη λεζάντα του βίντεο στο TikTok: «Όταν χρησιμοποιούμε στρατηγικές όπως αυτή σε ήρεμες στιγμές, μειώνεται η συχνότητα των δύσκολων στιγμών με τα παιδιά μας».
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή βίντεο: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com