ΚεντρικήΥγεία

Τα 3 οφέλη του καφέ για την υγεία σας που ίσως δεν γνωρίζετε, σύμφωνα με νέες μελέτες

18/4/2024

Οι περισσότεροι από εσάς πίνετε καφέ το πρωί για να μη νυστάζετε και να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Αυτό το ρόφημα, όμως, δεν σας ξυπνάει μόνο, αλλά σας προσφέρει κι άλλα οφέλη που ίσως δεν τα γνωρίζετε και μόλις τα διαβάσετε, θα πίνετε περισσότερο κάθε μέρα.

Γνωρίζουμε ήδη από παλαιότερες μελέτες ότι η καφεΐνη, το πιο δραστικό συστατικό του καφέ, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, μειώνει την κούραση και βοηθά στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, στην επίλυση προβλημάτων, στη λήψη αποφάσεων και στη συγκέντρωση.

Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο; Η καφεΐνη σταματά την αδενοσίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που σας κάνει να νυστάζετε και να χαλαρώνετε. Ενισχύει επίσης τη ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη, δύο άλλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σας βοηθούν να αισθάνεστε πιο ξύπνιοι και ενεργητικοί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καφεΐνη έχει τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Ο καφές, όμως, έχει κι άλλα οφέλη, τα οποία οι περισσότεροι από εσάς μάλλον δεν γνωρίζετε.

Τα 3 οφέλη του καφέ

  1. Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
  2. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη
  3. Βοηθά να χάσετε βάρος

1. Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation είχε ως στόχο να διερευνήσει την πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 83.000 γυναίκες. Παρακολούθησαν τις συνήθειες κατανάλωσης και παρακολούθησαν τα περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση δεν συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των γυναικών. Στην πραγματικότητα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπιναν μέτριες ποσότητες καθημερινά μείωναν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20%, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου καφέ!

Το κλειδί εδώ ήταν το μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση δεν βρέθηκε να προσφέρει πρόσθετα οφέλη και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να βλάψει την υγεία του ατόμου.

2. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη

Το Πανεπιστήμιο της Κατάνια στην Ιταλία διεξήγαγε μια μελέτη που συνδύασε τα αποτελέσματα 127 τυχαίων δοκιμών και μελετών παρατήρησης σχετικά με τις επιδράσεις του καφέ στην ανθρώπινη υγεία.

Όπως αναφέρει η Washington Post, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κοινών καρκίνων (όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του προστάτη) κατά 2 έως 20%, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου.

Ο καφές φαίνεται επίσης να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και νόσο του Πάρκινσον κατά περίπου 30%. Επιπλέον, οι άνθρωποι που πίνουν καφέ φαίνεται να έχουν χαμηλότερο ποσοστό θανάτου.

3. Βοηθά να χάσετε βάρος

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάσει θετικά την αποθήκευση λίπους και την υγεία του εντέρου, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Μία ανασκόπηση 12 μελετών διαπίστωσε ότι οι άνδρες που αύξησαν την κατανάλωση καφέ παρουσίασαν μείωση του σωματικού λίπους. Ομοίως, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο καφέ είχαν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους.

Κι αν η άσκηση για να χάσετε βάρος αποτελεί πρόβλημα, υπάρχει ελπίδα. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πίνουν ένα έως δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 17% περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους όσον αφορά την άσκηση σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν λιγότερο από ένα φλιτζάνι.

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πηγή Ζωής: Χριστουγεννιάτικο Bazaar 2022

xristiana

Συνεχίζεται Ο Προληπτικός Έλεγχος Οστεοπόρωσης

xristiana

Αντιγριπικό εμβόλιο: Τα φαρμακεία δηλώνουν «ανέτοιμα» για εμβολιασμούς χωρίς συνταγή

xristiana