ΚεντρικήΥγεία

Πρωινό: 4 κοινά λάθη που προκαλούν φούσκωμα, εντερικά προβλήματα και κοιλιακό λίπος

28/4/2024

Το πρωινό, που συχνά χαρακτηρίζεται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, μπορεί μερικές φορές να γίνει παγίδα για τους στόχους υγείας μας, αν δεν το προσεγγίσουμε προσεκτικά.

Από την κατανάλωση δημητριακών με ζάχαρη μέχρι την πλήρη παράλειψη του γεύματος, υπάρχουν πολλά κοινά πρωινά λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, προβλήματα με το έντερο και ακόμη και επίμονο λίπος στην κοιλιά.

Ο personal trainer και διαιτολόγο, Jesse Feder, και ο personal trainer με πιστοποίηση NASM και συνιδρυτής του garagegympro.com,  Andrew White, μιλούν στο She Finds για τα τέσσερα συχνά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στο πρωινό τους γεύμα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, έντερο προβλήματα και κοιλιακό λίπος.

Αποκάλυψαν, συγκεκριμένα, ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, η παράλειψη πρωτεΐνης, η γρήγορη κατανάλωση τροφής και η υπερκατανάλωση φυτικών ινών είναι τα λάθη που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε.

4 κοινά λάθη στο πρωινό

  1. Υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης
  2. Παράλειψη της πρωτεΐνης
  3. Γρήγορη κατανάλωση τροφής
  4. Υπερκατανάλωση φυτικών ινών

1. Κατανάλωση πολλής ζάχαρης στο πρωινό

Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης για πρωινό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στους στόχους διαχείρισης βάρους. Όταν ξεκινάμε τη μέρα μας με τροφές με ζάχαρη, όπως αρτοσκευάσματα, ζαχαρούχα δημητριακά ή αρωματισμένα γιαούρτια, προετοιμαζόμαστε για μια απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από πτώση.

Ο Feder αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ειδών όπως δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλιακό λίπος, φούσκωμα και προβλήματα με το έντερο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και να διαταράξει τα βακτήρια του εντέρου μας.

Ο White προτείνει να επιλέξετε ένα ολοκληρωμένο πρωινό με πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φυτικές ίνες. Εξετάστε επιλογές όπως πλιγούρι βρώμης με ξηρούς καρπούς και σπόρους ή αυγά σε συνδυασμό με τοστ ολικής αλέσεως και αβοκάντο.

2. Παράλειψη πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη παίζει κρίσιμο ρόλο στο να μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι και ικανοποιημένοι, επομένως όταν την παραλείπουμε, είναι πιο πιθανό να αισθανθούμε λιγούρες και να τρώμε υπερβολικά αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσφορία καθώς το σώμα μας παλεύει να αφομοιώσει μεγάλα γεύματα.

Ο White εξηγεί περαιτέρω και λέει: «Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης στο πρωινό μπορεί να αποτύχει να διεγείρει τις ορμόνες κορεσμού, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση τροφής και πιθανή αύξηση βάρους».

Αντίθετα, προσπαθήστε να ενσωματώσετε μια ποιοτική πηγή πρωτεΐνης στο πρωινό σας, όπως γιαούρτι, ένα smoothie με σκόνη πρωτεΐνης ή αυγά.

3. Τρώτε πολύ γρήγορα

Αυτό το λάθος μπορεί να αποτελεί έκπληξη, αλλά πολλοί άνθρωποι είναι το κάνουν χωρίς να το καταλάβουν. Όταν προετοιμαζόμαστε βιαστικά για τη δουλειά, τις συναντήσεις ή τις δουλειές το πρωί, συχνά καταναλώνουμε γρήγορα τα γεύματά μας χωρίς να τα μασάμε προσεκτικά. Ο White λέει ότι η μάσηση είναι απαραίτητη για τη σωστή πέψη.

«Η πολύ γρήγορη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε κατάποση αέρα, η οποία συμβάλλει στο φούσκωμα. Επιπλέον, μπορεί να σας εμποδίσει να διασπάσετε πλήρως την τροφή, προκαλώντας δυσφορία στο έντερο και μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών», σημειώνει.

Όταν βιαζόμαστε, συχνά επιλέγουμε βολικές επιλογές όπως μπάρες γκρανόλα, ζαχαρούχα γιαούρτια και αρτοσκευάσματα, τα οποία είναι όλα πλούσια σε ζάχαρη. Αυτή η τάση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και στην έλλειψη θρεπτικών επιλογών πρωινού.

Για να προωθήσετε την καλύτερη πέψη και να αποτρέψετε το φούσκωμα και τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, είναι σημαντικό να επιβραδύνετε και να απολαμβάνετε κάθε μπουκιά, αφήνοντας χρόνο για σωστή μάσηση και πέψη.

4. Υπερκατανάλωση φυτικών ινών

Ενώ οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους προάγοντας το αίσθημα πληρότητας, η υπερβολική κατανάλωση τους, ειδικά αν το σώμα σας δεν είναι συνηθισμένο σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να κατακλύσει το πεπτικό σύστημα.

Ο White μοιράζεται ότι «η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών το πρωί, ειδικά από επεξεργασμένες πηγές, όπως δημητριακά ή μπάρες εμπλουτισμένες με φυτικές ίνες, μπορεί να κατακλύσει το πεπτικό σας σύστημα, αν δεν αποτελεί κανονικό μέρος της διατροφής σας».

Αντίθετα, συνιστά να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών και να την κατανέμετε ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιλέξτε φυσικές πηγές φυτικών ινών, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ενδοκαρδίτιδα: Τι είναι – Αίτια, θεραπεία και συμπτώματα

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 29/7

xristiana

Κακοκαιρία: Πώς θα εξελιχθεί έως και την Τρίτη

xristiana