ΚεντρικήΥγεία

Μπορεί η ψωρίαση να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος;

22/4/2024

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση, γνωστή για τα κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα που αναπτύσσονται στο δέρμα σας.

Αυτά τα μπαλώματα, που ονομάζονται πλάκες, προκαλούν φαγούρα και δυσφορία.

Και ενώ μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε τυχόν εξάρσεις, ίσως αναρωτιέστε αν η ψωρίασή σας μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας ή σε άλλους ανθρώπους.

“Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Πολλοί που έχουν ψωρίαση νιώθουν άβολα, επειδή το ευρύ κοινό πιστεύει ότι είναι κάτι που μπορεί να κολλήσει”, διευκρινίζει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δερματολόγος, δρ. Kathryn Anderson.

Αλλά όσον αφορά το σώμα σας, εάν η ψωρίασή σας δεν αντιμετωπίζεται σωστά, μπορεί να παρατηρήσετε κηλίδες και φλεγμονές σε διάφορες περιοχές του σώματός σας, όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα γεννητικά όργανα, την μέση, τους αγκώνες και τα γόνατα.

Η δρ. Anderson εξηγεί παρακάτω το πώς η ψωρίαση εξαπλώνεται σε διάφορα μέρη του σώματος και πώς να διαχειριστείτε την κατάστασή σας.

Γιατί εξαπλώνεται η ψωρίασή μου;

“Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει χημικές ουσίες (κυτοκίνες) που οδηγούν σε φλεγμονή στο δέρμα σας”, εξηγεί η ίδια.

Αν και η ψωρίαση δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του ίδιου του ασθενούς: “Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε έχετε δέρμα, από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών”.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει επειδή αγγίζετε ένα μέρος του σώματός σας με με ψωρίαση πάνω σε ένα άλλο σημείο στο σώμα σας: επαναλαμβάνουμε, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Το ότι μπορεί να δείτε σημάδια σε ένα νέο μέρος του σώματος οφείλεται σε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σας σύστημα που οδηγούν σε εξάρσεις.

Μια έξαρση συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει πρόσθετες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, που προκαλούν συσσώρευση δερματικών κυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις κόκκινες, φολιδωτές, κνησμώδεις κηλίδες της ψωρίασης στην επιδερμίδα.

Πώς να σταματήσετε την εξάπλωση της ψωρίασης

Όλα ξεκινούν με τη διαχείριση της κατάστασής σας. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες, που προκαλούν συνήθως έξαρση της ψωρίασης:

  • κρύος, ξηρός καιρός
  • αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος λόγω των καιρικών συνθηκών
  • δερματικό τραύμα, όπως ηλιακά εγκαύματα και κοψίματα
  • μόλυνση
  • κάπνισμα
  • αλκοόλ
  • στρες
  • ορισμένα φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς και το λίθιο

Εκτός από το να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε τα ερεθίσματα, η δρ. Αnderson συνιστά τα παρακάτω:

1. Συνεργαστείτε με έναν δερματολόγο

“Κατά κανόνα η ψωρίαση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με κοινά φαρμακευτικά προϊόντα άνευ ιατρικής συνταγής. Μερικοί μπορούν πράγματι να σωθούν με απλές τοπικές αλοιφές. Αλλά για άτομα που έχουν εκτεταμένη ψωρίαση, μπορούμε να συνταγογραφήσουμε εσωτερικά φάρμακα, όπως βιολογικά”.

Οι δερματολόγοι όχι μόνο μπορούν να καθορίσουν τη σωστή πορεία για τη θεραπεία και τη διαχείριση της ψωρίασής σας, αλλά μπορούν επίσης να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε και να σας βοηθήσουν να χειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματά σας.

2. Προστατέψτε το δέρμα σας

Γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση προκαλέσει φαγούρα και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ξύσετε την περιοχή. Αλλά η δρ. Anderson προτρέπει να μην ξύνεστε και να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε οποιοδήποτε τραύμα στο δέρμα σας:

“Στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε το τραύμα στο δέρμα είτε πρόκειται για ηλιακά εγκαύματα, τσιμπήματα, κοψίματα ή ακόμα και απλώς ξύσιμο”.

Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο Koebner, μια κατάσταση που επηρεάζει άτομα με ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση: “Το τραύμα στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις ψωρίασης σε αυτές τις περιοχές”.

3. Εφαρμόστε μια τοπική θεραπεία

Όσον αφορά την εφαρμογή μιας τοπικής θεραπείας απευθείας στο δέρμα σας και τα επιθέματα ψωρίασης, υπάρχουν διάφορες επιλογές.

Ο δερματολόγος σας μπορεί να προτείνει τοπικά στεροειδή (κορτικοστεροειδή), τα οποία διατίθενται ως σε μορφή κρέμας, λοσιόν και τζελ. Οι συνταγογραφούμενες κρέμες με βιταμίνη D, καθώς και σκευάσματα με ρετινοειδή και σαλικυλικό οξύ, βοηθούν στην καλή διαχείριση της ψωρίασης.

4. Ενυδατώστε το δέρμα σας

Το να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο είναι επίσης ένας άλλος ζωτικής σημασίας τρόπος για να μην έχετε εξάρσεις ψωρίασης, ειδικά κατά τη διάρκεια του κρύου, ξηρού καιρού.

“Η τακτική ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει. Συνιστώ να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα με ήπιο κερατολυτικό, ένα συστατικό όπως το σαλικυλικό οξύ ή ουρία, που απολεπίζει απαλά το δέρμα. Αποφύγετε τα απολεπιστικά γιατί αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερο τραύμα στο δέρμα και πιθανώς σε νέες εξάρσεις ψωρίασης”.

5. Φωτοθεραπεία

Μπορείτε να ξεκινήσετε με συνεδρίες στον δερματολόγο σας, με μια συσκευή φωτός UV-B στενής ζώνης. Κάποιες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στο σπίτι.

Ακόμη και το φυσικό ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να το κάνετε με προσοχή:

“Η ελαφριά φωτοθεραπεία είναι ανοσοκατασταλτική για το δέρμα, που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Αλλά αυτό πρέπει να εξισορροπηθεί με τον κίνδυνο έκθεσης στον ήλιο που οδηγεί σε καρκίνο του δέρματος”.

6. Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εάν η ψωρίασή σας είναι αρκετά εκτεταμένη, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη, η κυκλοσπορίνη (η οποία καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα) ή κάποιο βιολογικό φάρμακο, το οποίο μειώνει τις πτυχές του ανοσοποιητικού συστήματος, που οδηγούν στην ψωρίαση.

“Προσφάτως, χρησιμοποιήσαμε ανοσοκατασταλτικά βιολογικά φάρμακα για τη θεραπεία της ψωρίασης, καθώς και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Μεταβάλλουν τη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλεί ψωρίαση. Έχουμε επίσης νέες από του στόματος θεραπείες που αλλάζουν τη φλεγμονώδη διαδικασία, η οποία οδηγεί εξαρχής στην ψωρίαση”.

Ο δερματολόγος θα καθορίσει ποιος τύπος φαρμάκου είναι καλύτερος για εσάς. Η δρ. Andcerson λέει ότι θα πρέπει να του δείξετε μια πλήρη λίστα άλλων φαρμάκων που ενδεχομένως παίρνετε, ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης.

7. Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση: η αύξηση της κορτιζόλης οδηγεί σε φλεγμονή. Για να περιορίσετε ή να μειώσετε το άγχος σας, δοκιμάστε συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, η γιόγκα και ο διαλογισμός.

“Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ψωρίαση έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Οι δραστηριότητες ή τα χόμπι που μπορούν να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας είναι σημαντικές και ενάντια στην ψωρίαση”.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org/how-can-i-stop-my-psoriasis-from-spreading

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ποδηλατώντας Με Ασφάλεια

xristiana

Ανακαλύψτε όλα τα tips για να εφαρμόσετε σωστά το μακιγιάζ σε στρόγγυλο πρόσωπο

xristiana

6 σημάδια ότι ο βήχας σας είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου

xristiana