ΚεντρικήΥγεία

Λινολεϊκό οξύ: Ποιες τροφές περιέχουν την ουσία που ωφελεί την καρδιά (εικόνες)

10/3/2022

Οι διατροφικές συστάσεις για την υγεία της καρδιάς είναι συχνά αντικρουόμενες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αμφιβάλλουν για το αν πρέπει να τρώνε καλά λίπη (πολυακόρεστα / μονοακόρεστα) ή ανθυγιεινά (κορεσμένα).

Μετανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανέδειξε τη σημασία των πολυακόρεστων λιπαρών (ω-3 & ω-6) και τον περιορισμό των κορεσμένων για την υγεία της καρδιάς.

Η ανασκόπηση διερεύνησε τη συσχέτιση της διαιτητικής πρόσληψης ω-6 λιπαρών (λινολεϊκό οξύ) και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 310.602 άτομα, εκ των οποίων τα 12.479 εκδήλωσαν στεφανιαία νόσο και 5.882 πέθαναν από στεφανιαία νόσο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαιτητική πρόσληψη λινολεϊκού οξέος είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, που σημαίνει ότι υψηλότερη πρόσληψη οδήγησε σε χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια αύξηση 5% των θερμίδων που προέρχονται από λινολεϊκό οξύ αντικαθιστώντας ισόποση ενέργεια από την πρόσληψη κορεσμένου λίπους, συσχετίστηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο επεισοδίων στεφανιαίας νόσου και 13% λιγότερους θανάτους από στεφανιαία νόσο. Επιπλέον, η σύγκριση της υψηλότερης με τη χαμηλότερη ποσότητα κατανάλωσης λινολεϊκού οξέος έδειξε 15 % χαμηλότερο κίνδυνο επεισοδίων στεφανιαίας νόσου και 21 % χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ω-6 μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, όταν τα πολυακόρεστα Ω-6 λιπαρά αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή.

Ωμέγα-6 λιπαρά περιέχουν οι παρακάτω τροφές:

Heart shaped box and small bowls full of nuts and seed on rustic table.
Ξηροί καρποί
Wooden Spoons With Flaxseed On A Stone Background. Top View.
Λιναρόσπορος
Butter Swirls. Margarine Or Spread, Fatty Natural Dairy Product. High-calorie Food For Cooking And E
Φυτικές μαργαρίνες
Chia Seeds Are Sprinkled On A Wooden Plank. Close-up Chia Seeds On A Wooden Surface With Copy Space.
Σπόροι chia
Ταχίνι
Tasty And Delicious Fish In White Plate With White Background, Grilled And Fried Fish, Healthy And F
Ψάρια

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Από ποια ασθένεια μας προστατεύει το αβοκάντο;

xristiana

Κομισιόν: Προτείνει νέους κανόνες για τη μείωση πλαστικών και χάρτινων συσκευασιών

xristiana

Argan Oil: Απόλαυσε τα πολύτιμα οφέλη του

xristiana