25/4/2024
Η διάσειση είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στον εγκέφαλο.
Είναι ένα συγκεκριμένο είδος τραυματισμού που συμβαίνει όταν ένα χτύπημα στο κεφάλι ή κάπου αλλού στο σώμα κάνει τον εγκέφαλο να κινηθεί απότομα μπρος-πίσω μέσα στο κρανίο.
Είναι πιθανό να πάθετε διάσειση μετά από κάτι που μπορεί να φαίνεται σαν ελαφρύς τραυματισμός, όπως ένα απότομο σπρώξιμο από πίσω ή μια σύγκρουση μεταξύ δύο παικτών σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της διάσεισης
Επειδή ο τραυματισμός μπορεί να μην φαίνεται τόσο σημαντικός με πρώτη ματιά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα μιας διάσεισης. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πιθανά συμπτώματα, όπως:
- λιποθυμία (αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι πιο σοβαρού εγκεφαλικού τραυματισμού)
- πονοκέφαλος
- ζάλη
- αλλαγές στην όραση
- αίσθημα ενόχλησης από το φως ή τον θόρυβο
- σύγχυση ή αίσθημα αποπροσανατολισμού
- προβλήματα μνήμης (όπως δυσκολία στην ανάμνηση λεπτομερειών του τραυματισμού) ή δυσκολία συγκέντρωσης
- προβλήματα ισορροπίας ή συντονισμού
- αλλαγές διάθεσης
Κάποια από αυτά είναι εμφανή σε άλλους και μερικά γίνονται αισθητά μόνο από το ίδιο το άτομο με τη διάσειση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε και να κάνετε όλες τις σωστές ερωτήσεις σε ένα παιδί που έχει τραυματιστεί.
Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να μην εκδηλωθούν αμέσως, αλλά να εμφανιστούν τις ημέρες αμέσως μετά τον τραυματισμό.
Πώς μπορεί να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη στον εγκέφαλο
Ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε έγκαιρα μια πιθανή διάσειση είναι ότι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε μετά τη διάσειση είναι να πάθετε μια δεύτερη. Ο εγκέφαλος είναι ευάλωτος μετά από διάσειση. Εάν τραυματιστεί ξανά, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο μακροχρόνια ή ακόμα και μόνιμα, όπως σε περιπτώσεις χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας (CTE), μια κατάσταση που έχει παρατηρηθεί σε ποδοσφαιριστές και σε άλλους που έχουν επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς στο κεφάλι.
Εάν υπάρχει πιθανότητα ένα παιδί να έχει υποστεί διάσειση κατά τη διάρκεια ενός αθλητικού αγώνα, πρέπει να σταματήσει επιτόπου να παίζει και να λάβει ιατρική βοήθεια. Είναι σημαντικό να ζητάτε ιατρική βοήθεια κάθε φορά που υπάρχει ανησυχία για πιθανή διάσειση, τόσο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πιο σοβαρός εγκεφαλικός τραυματισμός, όσο και για να κάνετε μια καλή αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν ορισμένα ερωτηματολόγια προσυμπτωματικού ελέγχου που χρησιμοποιούνται από γιατρούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά τη διάσειση, για να δουν πώς βελτιώνεται το παιδί.
Τι βοηθά τα παιδιά να αναρρώσουν μετά από διάσειση
Για χρόνια, η σύσταση ήταν η ξεκούραση και μόνο. Αυτό σήμαινε μηδενική άσκηση, απουσία από το σχολείο, ούτε καν να διαβάζει ή να παρακολουθεί τηλεόραση το παιδί. Καθώς τα συμπτώματα βελτιώνονταν, οι περιορισμοί μειώνονταν σταδιακά.
Με την πάροδο του χρόνου, όμως, η έρευνα έδειξε ότι όχι μόνο δεν ήταν απαραίτητη αυτή η πολλή ξεκούραση, αλλά είναι και αντιπαραγωγική. Αποδεικνύεται ότι το να επιστρέψουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους και να είναι δραστήρια, είναι ασφαλές και οδηγεί σε ταχύτερη ανάρρωση. Οι ειδικοί εξακολουθούν να συνιστούν ξεκούραση και μετά σταδιακή επιστροφή στις δραστηριότητες, αλλά οι οδηγίες δεν είναι πλέον τόσο αυστηρές όσο κάποτε.
Μια σημαντική σημείωση: Οι όποιες αποφάσεις για την μετάβαση από την ανάπαυση στην ελαφριά δραστηριότητα και, στη συνέχεια, σταδιακά από εκεί σε μέτριες και στη συνέχεια τακτικές δραστηριότητες του παιδιού πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται με συμβουλή γιατρού. Αυτή η διαδικασία βήμα προς βήμα μπορεί να παραταθεί για μέρες, εβδομάδες ή και περισσότερο, ανάλογα με το τι χρειάζεται το παιδί.
Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην αποφυγή της διάσεισης
Δεν είναι πάντα εφικτό να αποφευχθεί μια διάσειση (πρόκειται άλλωστε για ένα ατύχημα), αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς:
- Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν ζώνες ασφαλείας και άλλα κατάλληλα συστήματα συγκράτησης στο αυτοκίνητο.
- Να έχετε σαφείς κανόνες ασφαλείας και να επιβλέπετε τα παιδιά όταν παίζουν, ειδικά αν κάνουν ποδήλατο ή σκαρφαλώνουν σε δέντρα ή σε κατασκευές παιχνιδιού.
- Δεδομένου ότι τουλάχιστον οι μισές διασείσεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλημάτων, είναι σημαντικό οι ομάδες και οι προπονητές να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. Οι προπονητές θα πρέπει να διδάξουν τεχνικές και δεξιότητες για την αποφυγή επικίνδυνων συγκρούσεων και άλλων τραυματισμών.
Πηγή: harvard.edu
Πηγή: https://www.onmed.gr